Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cazul bombardierului Su-24M: De ce își trimite Rusia piloții în misiuni sinucigașe în zona Insulei Șerpilor

Rusia Su-24

Forțele Aeriene Ucrainene au anunțat că, în cursul acestei săptămâni, au doborât un avion rusesc de tip Su-24M Fencer, în vestul Mării Negre, în apropierea Insulei Șerpilor. Astfel de misiuni sunt extrem de riscante pentru ruși, notează defenceromania.ro.

Potrivit unor informații neconfirmate, aeronava rusească ar fi fost lovită de o rachetă sol-aer lansată cu ajutorul unui sistem de rachete antiaeriene Patriot fabricat în SUA.

Reprezentanții Forțelor Aeriene ale Ucrainei au precizat că avionul rusesc Su-24M zbura împreună cu un avion de vânătoare Su-30SM Flanker, care asigura escorta aeriană. Se presupune că bombardierul rusesc încerca să execute un atac cu bombe convertite în rachete asupra unor ținte din partea de sud a Regiunii Odesa.

Desigur, oficialii ruși nu au confirmat pierderea avionului Su-24M. Cu toate acestea, canalele de social media în limba rusă au postat informații despre doborârea bombardierului deasupra Mării Negre.

Cert e că în aproape doi ani de război, aviația militară rusă, deși e net superioară celei ucrainene - ce a mai rămas din ea -, nu a reușit sub nicio formă să asigure supremația aeriană. Acest lucru s-a datorat sistemelor de apărare antiaeriene occidentale pe care Ucraina le-a primit de la statele aliate și care au contribuit decisiv la blocarea aviației ruse.

Unul din motive e că ocupantul rus nu a renunțat sub nicio formă la ocuparea întregului litoral de nord al Mării Negre și anexarea întregului sud-est al Ucrainei, un scenariu horror care nu doar că ar aduce Rusia la granițele României, dar ar însemna prăbușirea Ucrainei, pentru ceea ce a rămas din economia ucraineană.

Un alt motiv pentru care Rusia efectuează misiuni atât de riscante pentru piloții ruși e unul simbolic. Potrivit Bussines Insider, care citează rapoarte publice ale serviciilor britanice de informații, Insula Șerpilor s-a transformat într-un simbol al rezistenței ucrainene după invazia din 24 februarie 2022.

„Rusia a pierdut un Su-24M în această săptămână încercând să transmită un mesaj, insula (n.r. - Insula Șerpilor, unde a fost doborât bombardierul rus), fiind un simbol al rezistenței ucrainene. Rusia vrea să demonstreze că își poate proiecta forța în întreaga Mare Neagră”, se arată în raportul citat.

Potrivit ministerului Apărării din Marea Britanie șansele de supraviețuire ale echipajul avionului Su-24M, format din doi oameni, sunt extrem de mici.

După doborârea bombardierului Su-24M au existat și informații, neconfirmate însă, atât din surse rusești, cât și ucrainene, potrivit cărora un efort de căutare și salvare a fost declanșat de partea rusă pentru a încerca să recupereze echipajul avionului doborât. În operațiune ar fi implicate un avion An-26 și un elicopter Mi-8.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.