Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cazul criminalului care a recidivat: Cum a ajuns de fapt în libertate deşi era condamnat pe viaţă

Daily Monitor
inchisoare detinut penitenciar gratii

Un bărbat care a fost condamnat la închisoare pentru omor deosebit de grav şi care a fost eliberat după 25 de ani de detenţie ar fi dat foc unei tinere în vârstă de 17 ani, fata fiind internată în stare foarte gravă, cu arsuri pe aproape 90% din suprafaţa corpului, şi respirând cu ajutorul aparatelor.

Nimeni nu contestă tragedia care s-a întâmplat, însă deja devine o practică a "deontologilor" de serviciu să se folosească de aceste momente dramatice pentru a arunca cu noroi într-un sistem judiciar care are oricum destule probleme. Astfel, dezbaterea zilei se duce în direcția în care "e indadmisibil ca un condamnat pe viață să fie eliberat condiționat". Așa să fie?

Cum a ajuns criminalul să fie eliberat

Potrivit deciziei Tribunalului Mehedinţi (AICI), bărbatul a fost încarcerat în 1993, fiind ulterior condamnat la închisoare pe viaţă. Astfel, în 2019, acesta executaţi 26 de ani de detenţie. Începând cu anul 2017, condamnatul a formulat mai multe cereri de liberare condiţionată, respinse de Judecătoria Drobeta Turnu Severin. În mai 2019, contestaţia i-a fost admisă de Tribunalul Mehedinţi şi a fost pus în libertate. Bărbatul nu a beneficiat de recursul compensatoriu.

Instanţa a ţinut cont de faptul că bărbatul a îndeplinit condiţiile cumulative pentru eliberarea condiţionată, prevăzute de art. 59 din Codul Penal. Mai multe, acesta a fost propus pentru liberare condiționată  cu unanimitate de voturi de comisia din penitenciar.

Decizie CEDO obligatorie

Dincolo de faptul că instanţa nu a făcut altceva decât să constate îndeplinirea condiţiilor legale, judecătorii sunt obligaţi să ţină cont în asemenea decizii şi de jurisprudenţa CEDO. Curtea Europeană a Drepturilor Omului a hotărât că nici unui deținut nu i se poate lua complet speranța că într-o zi situația s-ar putea schimba spre bine și ar putea avea dreptul la liberare condiționată.

În 2017, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a hotărât că interdicția existentă în Lituania cu privire la comutarea pedepselor la detențiune pe viață încalcă drepturile deținuților. La concluzia aceasta s-a ajuns în Matiošaitis și alții împotriva Lituaniei, un caz în care opt deținuți condamnați la detențiune pe viață au cerut să li se recunoască încălcarea drepturilor prevăzute la articolul 3 al Convenției (interzicerea tratamentului inuman și degradant).

Victima ignorată

Apropiaţii victimei din Mehedinţi spun că bărbatul şi victima sa de doar 17 ani ţineau legătura pe reţelele de socializare. În data de 11 iunie, fata l-a reclamat pe bărbat pentru viol, însă examenul medico-legat nu a confirmat faptul că tânăra ar fi suferit leziuni ca urmare a unei agresiuni sexuale, susţin surse judiciare citate de news.ro.

La aproape un an de la cazul Caracal, o tânără care îşi denunţase agresorul a fost ignorată de autorităţi, care au lăsat-o pradă gestului unui criminal în serie. Înainte să ne întrebăm de ce judecătorii au aplicat legea, în dauna unui raţionament subiectiv, am putea să ne întrebăm când vor începe victimele agresiunilor sexuale să fie luate în serios de autorităţi.

content-image

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.