Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

CCIR reacționează la declarațiile lui Dan Barna privind terenul de la Romexpo: 'Terenul nu este unul viran și nici unul liber de sarcini, neputând fi vândut'

CCIR
Camera de Comert si Industrie a Romaniei CCIR

Reprezentanții Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR0 reacționează după ce vicepremierul Dan Barna, copreşedinte al USR PLUS, a declarat luni că în cadrul şedinţei Biroului Naţional al formaţiunii a fost reiterat punctul de vedere conform căruia, prin transmiterea cu titlu gratuit în proprietatea CCIR a terenului de la Romexpo, statul român "oferă un cadou de cel puţin" 400 de milioane de euro, conform Agerpres.

"Față de ultimele informații eronate și induse, din nefericire, în spațiul public din partea reprezentanților USR, din postura de înalți demnitari, pe subiectul proiectului de lege “Romexpo”, Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) face următoarele precizări:

Deși afirmă că “proiectul de dezvoltare, (este) probabil necesar şi util, fără îndoială, pentru România”, reprezentanții USR susțin că terenul Romexpo poate fi vândut și, totodată, că Statul nu câștigă nimic din proiectul legii Romexpo.

Așa cum am mai arătat în intervențiile anterioare, terenul Romexpo nu este unul viran și nici unul liber de sarcini, neputând fi vândut.

Regimul juridic al terenului stabilește clar că până în anul 2053, deci încă 33 de ani, CCIR are drept de folosință asupra acestuia și, în plus, aici sunt edificate construcțiile aflate în proprietatea Romexpo.

Ceea ce se sugerează prin afirmații abuzive este că Statul român ar putea vinde  terenul de sub casa unei persoane private. Așa cum am mai arătat, despăgubirile pe care Statul le-ar datora CCIR și Romexpo depășesc cu mult valoarea speculată a terenului. În egală măsură, din informațiile noastre, valoarea reală a terenului este de maxim 200 mil. EUR.

Reamintim că, potrivit studiului întocmit de una dintre companiile de audit din Big Four, avantajele pe care Statul român le va obține din proiectul noului Romexpo sunt următoarele:

În faza de construcție, de până la cinci ani, dezvoltarea noului Romexpo va genera mai mult 994 mil. de lei la bugetele locale și național, dintre care peste 580 mil. de lei în primii trei ani și peste 414 mil. de lei în ultimii doi ani ai construcției.

În perioada de funcționare, într-un singur an, noul Romexpo va contribui cu mai mult de 1,7 miliarde de lei la bugetul de stat.

Proiectul noului Romexpo va genera, potrivit aceluiași studiu de specialitate, peste 32.000 de locuri de muncă, ceea ce reprezintă mai mult decât forța de muncă aferentă unui județ mediu din România", se precizează în comunicatul CCIR.

Într-o declaraţie de presă susţinută la Palatul Parlamentului, Barna a subliniat că dezvoltarea nu se poate realiza "prin devalizarea statului" şi că statul trebuie să obţină un beneficiu din valorificarea acestui imobil.

"Trebuie găsită o soluţie prin care statul să beneficieze de imobilele de care dispune", a spus Barna.

Potrivit liderului USR PUS, transmiterea cu titlu gratuit în proprietatea CCIR a terenurilor proprietate privată a statului aflate în folosinţa gratuită a CCIR şi care nu sunt revendicate reprezintă "un Moş Crăciun imobiliar".

Preşedintele Klaus Iohannis a solicitat, pe 31 martie, Parlamentului reexaminarea legii care vizează transmiterea cu titlu gratuit în proprietatea Camerei de Comerţ a terenurilor proprietate privată a statului aflate, până la data intrării în vigoare a actului normativ, în folosinţa gratuită a CCIR şi care nu sunt revendicate.

Şeful statului cere reexaminarea actului normativ pentru modificarea şi completarea Legii camerelor de comerţ din România nr. 335/2007, prin care o suprafaţă de teren de 46 hectare de la Romexpo trece din proprietatea statului în cea a Camerei de Comerţ şi Industrie a României pentru dezvoltarea unui proiect imobiliar.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.