Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

CCR a fixat ședința pe tema eliminării lui Klaus Iohannis din numirea conducerii Consiliului Concurenței

Inquam Photos / Octav Ganea
ccr curtea constitutionala Inquam

Curtea Constituţională a României (CCR) urmează să discute, pe 3 iunie, sesizarea USR şi PNL asupra modificărilor aduse Legii concurenţei şi modului de alegere a conducerii Consiliului Concurenţei, au precizat marţi, pentru AGERPRES, oficiali ai CCR.

Senatul a adoptat pe 8 aprilie, în calitate de for decizional, într-o şedinţă online, o lege prin care președintele Klaus Iohannis este eliminat din procedura de numire a conducerii Consiliului Concurenței. Membrii conducerii Consiliului Concurenței vor fi votați de plenul reunit al celor două camere ale Parlamentului, la propunerile comisiilor juridice, potrivit legii care a trecut de Senat. Inițiatorul modificării este liderul senatorilor juriști, Șerban Nicolae (PSD). Potrivit actului normativ, în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a legii, Camera Deputaților și Senatul vor demara procedurile pentru numirea membrilor Consiliului Concurenței. Proiectul a fost adoptat cu 80 de voturi „pentru”, 48 „împotrivă” şi două abţineri.

Citește și: Alexandru Rafila, dezvăluire ŞOC: Aproape 10% din populaţie a trecut deja prin boală (COVID-19) şi s-a imunizat .

Pe 9 aprilie, USR anunţa că sesizează Curtea Constituţională, împreună cu PNL, pentru legea de aprobare a Ordonanţei de Urgenţă 39/2017 privind acţiunile în despăgubire în cazurile de încălcare a dispoziţiilor legislaţiei în materie de concurenţă, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii concurenţei 21/1996.

"Legea, în forma propusă de PSD, elimină preşedintele României şi Colegiul Consultativ din procedura de numire a Plenului Consiliului Concurenţei. Colegiul Consultativ al Consiliului Concurenţei era format, până acum, din reprezentanţi ai mediului universitar, mediului de afaceri şi din reprezentanţi ai asociaţiilor care promovează drepturile şi interesele consumatorilor, răspunzând cerinţelor de imparţialitate şi claritate necesare pentru conducerea unei astfel de autorităţi administrative autonome", arăta USR, într-un comunicat de presă transmis AGERPRES.

Potrivit USR, forma propusă şi adoptată de PSD şi "de cei care gravitează în jurul PSD" reprezintă "un atac frontal" la adresa unei instituţii independente. "Controlând acest organism, PSD vrea să-şi protejeze grupurile de interese şi să aprobe, aşa cum a mai făcut-o, ajutoare de stat pentru firme care cotizează la partid. De asemenea, nu putem trece cu vederea scoaterea preşedintelui din procesul de numire al unei instituţii care trebuie să fie independentă. Consiliul Concurenţei trebuie să rămână independent de orice ingerinţă politică", declara senatorul USR George Dircă.

Citește și: Victor Ciutacu a EXPLODAT la adresa lui Traian Berbeceanu: Penalul ăsta lucrează în MAI ca ditamai șef de cabinet al comandantului celulei de criză .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.