Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

CCR are o nouă sesizare de NECONSTITUȚIONALITATE: Vizată e cea mai controversată lege referitoare la magistrați

CCR

PNL și USR au sesizat, miercuri, CCR cu privire la modificarea Legii 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, cerând judecătorilor CCR să ceară opinia Curții de Justiție a UE referitor la unele întrebări preliminare cu privire la respectarea principiilor statului de drept.

”Deputații Partidului Național Liberal au înaintat astăzi (miercuri - n.r.), 11 iulie a.c., Curții Constituționale a României sesizarea de neconstituționalitate asupra modificării Legii 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor. Demersul PNL a fost inițiat alături de deputați ai USR. În cuprinsul sesizării, PNL a solicitat Curții Constituționale sesizarea Curții de Justiție a Uniunii Europene cu o serie de întrebări preliminare cu privire la respectarea principiilor statului de drept, a drepturilor privind accesul la o justiție echitabilă și stabilitatea sistemului judiciar din România. Demersuri similare au fost inițiate în cazul Poloniei și Portugaliei, în raport cu statutul magistraților”, se arată într-un comunicat de presă.

Totodată, PNL a reiterat solicitarea adresată Curții Constituționale de a ține cont de evaluarea Comisiei de la Veneția asupra modificărilor aduse Legii 303/2004, respectiv de a suspenda soluționarea cauzelor aflate pe rolul CCR până la publicarea analizei Comisiei de la Veneția.

Citește și: Transferul în Catalonia al liderilor separatişti încarceraţi s-a încheiat

”Amintim faptul că apeluri similare adresate autorităților românești au venit din partea oficialilor Comisiei Europene, ai Consiliului Europei, precum și a principalilor parteneri strategici din UE și NATO. Principalele modificări aduse Legii 303/2004, cu efecte nocive asupra sistemului judiciar, vizează modificarea regimului privind pensionarea magistraților, fapt care riscă să afecteze grav cursul proceselor aflate pe rol. Totodată, modificările aduse modului de numire în funcțiile de conducere periclitează independența magistraților, implicit garanțiile de independență de care ar trebui să se bucure acest corp profesional”, se mai arată în comunicatul liberalilor.

Senatul a adoptat, marți decizional, în forma inițială, proiectul care modifică Legea 303/2004 privind statutul procurorilor și judecătorilor, respingând astfel cererea de reexaminare a președintelui Klaus Iohannis. Au fost 75 de voturi „pentru”, 20 voturi „împotrivă” și zero abțineri.

Camera Deputaților a adoptat, luni, proiectul care modifică Legea 303/2004 privind statutul procurorilor și judecătorilor, în forma inițială, respingând cererea de reexaminare a președintelui Klaus Iohannis. Au fost 173 de voturi „pentru”, 61 „împotrivă” și o abținere.

Citește și: Slovacia va achiziționa 14 avioane de luptă americane F-16

Președintele Klaus Iohannis transmis, pe 6 iulie, cererea de reexaminare a Legii pentru modificarea și completarea Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, printre motive fiind faptul că unele modificări sunt neclare și contradictorii.

În sesizarea, care are 24 de puncte, se arată că, deși CCR a constatat neconstituționalitatea unui număr de 12 puncte din legea de modificare a Legii privind statutul procurorilor și judecătorilor, o serie de dispoziții din legea transmisă la promulgare ridică în continuare probleme, unele dintre modificări fiind, "prin ele însele, neclare și contradictorii".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.