Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

CE a ajuns la un acord cu Turcia pentru stăvilirea valului de refugiaţi

refugiati

Comisia Europeană a ajuns la un acord de principiu cu Turcia pentru stăvilirea valului de refugiaţi, guvernul de la Ankara angajându-se să-şi consolideze protecţia frontierelor în schimbul liberalizării regimului de vize pentru cetăţenii turci şi a unui ajutor financiar european de până la 3 miliarde de euro, a declarat joi comisarul european pentru politica de vecinătate, austriacul Johannes Hahn, aflat în vizită în capitala turcă, transmite agenţia APA, citată de EFE. 

'În esenţă, este vorba despre aşezarea relaţiilor cu Turcia pe baze noi', a indicat Hahn. Dar el a adăugat că acum liderilor europeni le revine sarcina de a se pronunţa asupra acestei înţelegeri, conform unor surse ei urmând să o examineze joi seara la dineul de lucru înscris în programul Consiliului European. 

Referindu-se la liberalizarea regimului de vize pentru cetăţenii turci - solicitată insistent de Ankara - comisarul european a declarat că această chestiune va fi discutată în detaliu în primele luni ale anului viitor, el evitând să avanseze un termen când eliminarea vizelor va deveni efectivă. 

Johannes Hahn a mai anunţat că vor fi deschise noi capitole de negociere în vederea aderării Turciei la blocul comunitar. În plus, guvernul de la Ankara va primi din partea UE un ajutor financiar cuprins între două şi trei miliarde de euro. De asemenea, Turcia va fi inclusă de UE pe lista ţărilor 'sigure', de unde nu pot fi primiţi refugiaţi. 

În schimb, guvernul de la Ankara s-a angajat să-şi consolideze protecţia frontierelor şi să-şi intensifice cooperarea cu Grecia, prima ţară din UE unde ajung refugiaţii care vin din Turcia traversând o porţiune din Marea Egee. 

În timpul recentei sale vizite la Bruxelles, preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a cerut UE liberalizarea regimului de vize pentru cetăţenii turci, accelerarea aderării ţării sale la UE şi crearea unei zone de securitate în Siria. AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.