Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ce a fost în stare președintele filipinez să facă pentru a obține reintroducerea pedepsei cu moartea

www.ibtimes.co.uk
Rodrigo Duterte

Preşedintele filipinez Rodrigo Duterte i-a presat luni pe parlamentari să reintroducă pedeapsa cu moartea, în cadrul luptei sale dure împotriva drogurilor, criticată în întreaga lume şi în numele căreia poliţia a ucis deja mii de persoane, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Bucurându-se de o rată de popularitate excepţională şi susţinut de un parlament dominat de aliaţii săi, Duterte a profitat de discursul său anual despre starea naţiunii la Manila pentru a cere acţiune în legătură cu un element-cheie al programului său anti-criminalitate.

"Cer respectuos Congresului să reintroducă pedeapsa cu moartea pentru crimele odioase legate de droguri şi jafuri", a declarat el, făcând referire la corupţia endemică din ţară.

Citește și: Atac dur la adresa lui Rareș Bogdan și Moise Guran: Incitatori populiști

Deşi este vizat de o anchetă preliminară a Curţii Penale Internaţionale pentru campania sa anti-droguri, pe care Naţiunile Unite o analizează de asemenea, Rodrigo Duterte s-a arătat provocator.

"Dacă îmi oferiţi o celulă confortabilă, încălzită iarna (...), şi un număr nelimitat de vizite conjugale, ne putem înţelege", a spus el ironic.

Organizaţia de apărare a drepturilor omului Amnesty International şi-a exprimat temerea în legătură cu urmările acestei iniţiative într-o ţară în care poliţia susţine că a ucis peste 5.300 de presupuşi traficanţi şi consumatori de droguri. Potrivit unor activişti, bilanţul real este de cel puţin de patru ori mai mare.

Citește și: Mega-eveniment pentru Klaus Iohannis! Când și unde va avea loc

Senatul filipinez este considerat în mod tradiţional ca fiind mai independent în faţa puterii executive decât Camera Reprezentanţilor. El a jucat de trei ani un rol crucial pentru blocarea anumitor iniţiative controversate ale preşedintelui.

Victoria unor aliaţi ai lui Duterte la alegerile de la mijloc de mandat pentru Senat din luna mai, printre care Imee Marcos, fiica fostului dictator Ferdinand Marcos, i-a dat frâu liber şefului statului pentru a-şi pune în aplicare proiectele controversate de reintroducere a pedepsei cu moartea şi a reformei Constituţiei.

Citește și: Traian Băsescu face dezvăluri! Ce a vrut Klaus Iohannis să facă

Pedeapsa cu moartea a fost abolită în 1987, după care a fost reintrodusă şase ani mai târziu şi din nou abolită în 2006, în special după o campanie lungă de lobby din partea Bisericii Catolice, de care aparţin 80% dintre credincioşii din arhipelag.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.