Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ce a postat, pe Facebook, TERORISTUL din New York, înainte de atentat: Mesaje pentru Donald Trump și Statul Islamic

 Akayed Ullah

Autorul atentatului de luni dintr-un tunel al metroului new-yorkez, Akayed Ullah, a postat luni pe Facebook, înaintea atacului, un mesaj în care îi transmitea preşedintelui american Donald Trump că a 'eşuat în a-şi proteja ţara', transmit dpa şi AFP, citând din actul de inculpare.

'Trump, ai eşuat să-ţi protejezi naţiunea', a scris Ullah, în timp ce într-o altă postare, destinată adepţilor grupării jihadiste Statul Islamic, 'semnala că a purtat acest atac în numele SI', se precizează în document, scrie agerpres.ro.

Citește și: Neașteptat! Hagi are, la Viitorul, un jucător mai BOGAT decât el! Cine este fotbalistul și ce afacere are familia sa

Procurorul federal Joon H Kim a precizat, într-o declaraţie de presă, că la locul atacului a fost găsit un paşaport aparţinându-i lui Ullah, iar în documentul de identitate se afla un bilet 'dătător de fiori', pe care scria: 'Oh, America, mori în furia ta'.

Autorităţile cred că Ullah a început cercetările privind fabricarea unei bombe în urmă cu aproximativ un an şi a întreprins atacul parţial din cauza politicii guvernului american în Orientul Mijlociu, a adăugat Kim.

Citește și: MAI face un apel pentru polițistul lovit cu sabia în cap de un interlop! Solicitarea reprezentanților Ministerului Afacerilor Interne

Conform procurorului federal din Manhattan, radicalizarea lui Akayed Ullah, sosit în SUA în 2011, datează 'cel puţin din 2014', atunci când inculpatul a început să urmărească pe internet propagandă difuzată de Statul Islamic.

Akayed Ullah este acuzat de procurori de susţinere a SI, utilizare de arme de distrugere în masă şi de plasare a unei bombe într-un spaţiu public.

Citește și: Gabriela Firea a fost „UMBRA” lui Mugur Isărescu! Ce funcții a avut actualul primar al Capitalei pe vremea când șeful BNR era prim-ministru

Potrivit anchetatorilor, Ullah a început să strângă 'în urmă cu două- trei săptămâni' materialul necesar pentru fabricarea unei bombe artizanale - ghirlande electrice, o baterie de 9 volţi, şuruburi metalice -, pe care le-a asamblat în apartamentul său.

Akayed Ullah, în vârstă de 27 de ani, a fost arestat luni, imediat după explozia unui dispozitiv pe care îl purta fixat pe corp, într-un tunel care leagă Times Square de autogara Port Authority, un terminal de transport foarte frecventat la primele ore ale dimineţii.

Citește și: Lia Olguța Vasilescu dă sfoară-n țară! Anunț de ULTIMĂ ORĂ referitor la salarii

Dispozitivul, descris ca 'rudimentar', nu a explodat decât parţial, ceea ce explică de ce, în afara lui Ullah, au mai fost rănite doar trei persoane, toate uşor.

Atentatorul a fost spitalizat cu răni şi arsuri la mâini şi abdomen.

Citește și: Euro SPERIE din nou leul! Creștere FURTUNOASĂ – cursurile pieței valutare

Guvernatorul statului New York, Andrew Cuomo, a declarat luni că Ullah, electrician şi şofer de taxi, a fost 'inspirat' de grupări jihadiste şi s-a radicalizat pe internet. Autorităţile cred că el a acţionat singur.

Concomitent cu investigaţia de la New York, autorităţile din Bangladesh încearcă să îi identifice pe membrii familiei şi orice colaboratori cunoscuţi ai lui Akayed Ullah. Anchetatorii de la Dacca au interogat-o pe soţia lui Ullah, cu care acesta are un copil de şase luni.

Citește și: România, în „bătaia puștii” scumpirilor! Cu cât va fi mai scumpă electricitatea de la 1 ianuarie

Şeful poliţiei din Bangladesh a afirmat luni seară că Ullah nu are un trecut infracţional în ţara sa, pe care a vizitat-o ultima dată în luna septembrie.

Akayed Ullah trăia alături de mama, sora şi doi fraţi ai săi în Brooklyn şi deţinea un permis de şedere în SUA, a precizat consulul general al Bangladeshului la New York, Shameem Ahsan.

Citește și: Lovitură pentru jumătate din personalul acestei instituții, ce are sute de angajați! Cu cât le va scădea oamenilor salariul de la 1 ianuarie 2018 .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.