Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

CE a redus semnificativ prognoza de creştere economică a României în 2014

bani

Comisia Europeana (CE) a redus semnificativ prognoza privind evolutia PIB-ului României în acest an, ca urmare a încetinirii cresterii în cel de-al doilea trimestru, anticipând un avans anual de 2%, fata de o crestere de 2,8% estimata în iunie, potrivit prognozei economice de toamna.

În prognoza de primavara, Comisia anticipa o crestere economica de 2,5% pentru acest an.
"Ritmul cresterii economice s-a redus de la 3,5% în 2013 la 2,4% în prima jumatate a anului, în principal ca urmare a încetinirii puternice din al doilea trimestru, de 1,2% raportat la aceeasi perioada a anului trecut. Cresterea a fost sprijinita de consumul privat si exporturile nete, în timp ce investitiile au continuat sa contribuie negativ la cresterea PIB. Ca urmare, avansul economic este estimat pentru 2014 este estimate la 2%", se arata în raportul Comisiei publicat luni şi citat de Mediafax.
Si prognoza pentru 2015 a fost revizuita în scadere, Comisia estimând un avans economic de 2,4% pentru anul viitor, fata de proiectia de 2,6% prezentata în raportul din primavara.
Economia locala va fi sprijinita anul viitor de consumul privat, care îsi va continua expansiunea, pe fondul avansului salariilor, al inflatiei scazute si al dobânzilor bancare în scadere, potrivit raportului.
De asemenea, creditarea este estimata sa îsi revina usor în 2015, dupa doi ani de scadere, ca urmare a cresterii numarului de împrumuturi în moneda locala, a înlesnirii conditiilor de creditare si a încetinirii procesului de dezintermediere bancara.
Contributia pozitiva a exporturilor este estimata sa scada în a doua jumatate a anului 2014 si sa devina negativa în 2015-2016, din cauza cresterii importurilor într-un ritm mai alert fata de exporturi, se arata în raportul Comisiei, care noteaza ca exporturile îsi vor continua avansul, în ciuda slabei activitati din zona euro.
Pentru 2016, Comisia anticipeaza o crestere economica în România de 2,8%.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.