Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ce ascunde vizita solitară a premierului Ciucă la Bruxelles / Surse

Radu Pop
Inquam Photos / Octav Ganea
Nicolae Ciuca

Premierul Nicolae Ciucă va efectua, în perioada 26-27 octombrie 2022, o vizită la Bruxelles, „unde se va întâlni cu mai mulţi oficiali europeni”, a informat miercuri Guvernul într-un anunț sec care nu conține alte detalii.

Surse din coaliția de guvernare au declarat pentru ȘTIRIPESURSE.RO că unul din subiectele principale pentru care se deplasează șeful Guvernului la Bruxelles este discutarea procentului din PIB pe care România îl poate aloca pensiilor. Guvernul pregătește bugetul pe anul 2023 și vrea să majoreze pensiile, însă procentul depinde și de marja de manevră bugetară pe care o are Executivul.

Deplasarea, spun sursele citate, va fi făcută de premier și de câțiva consilieri ai acestuia, fără vreun alt ministru și fără vreun PSD-ist.

Inițial, în coaliție se discutase ca la negocieri să participe și Marcel Ciolacu, liderul PSD, pentru a da un semnal de unitate, dar calculele s-au schimbat: subiectul remanierii ministrului Vasile Dîncu, criticat de liderul PSD dar păstrat în funcție de premier, ar fi provocat iritare în rândul social-democraților și atunci PSD a decis să negocieze separat cu oficialii europeni, mai spun surse din coaliție.

PSD a fost principalul partid din coaliție care a cerut insistent creșterea pensiilor și renegocierea plafonului pentru fondurile bugetare rezervate pensiilor, însă premierul Ciucă va merge la Bruxelles fără vreun reprezentant al social-democraților.

România și-a asumat în PNRR un plafon maxim pentru cheltuielile cu pensiile și Guvernul vrea să discute cu oficialii europeni în ce condiții s-ar putea realiza o creștere cât mai mare a punctului de pensie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.