Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

CE autorizează utilizarea erbicidului glifosat până în 2022

oms

Statele membre ale Uniunii Europene, reunite în cadrul unui comitet de apel, au votat luni, după doi ani de negocieri, în favoarea unei noi autoritzări, pe o perioadă de cinci ani, a controversatului erbicid glifosat, cel mai utilizat erbicid în lume, prin Roundup, din cadrul Monsanto, relatează AFP. Optsprezece ţări s-au pronunţat în favoarea propunerii Comisiei, nouă i s-au opus, iar una s-a abţinut, permiţând să se atingă majoritatea calificată necesară, spre deosebire de un prim vot, pe 9 noiembrie.

La precedentul vot, nouă ţări au votat împotrivă - inclusiv Franţa şi Italia -, două state cu greutate din punct de vedere demografic. Cinci state s-au abţinut atunci, inclusiv Germania. Alte 14 au susţinut atunci propunerea Comisiei. Licenţa cu privire la glifosfat urma să expire la 15 decembrie.

Cotidianul francez Le Monde scrie, fără să-şi identifice sursele, că Germania a votat de această dată în favoarea prelungirii utilizării erbicidului, după ce s-a abţinut la ultimul vot. Aşa cum a anunţat, Franţa, care era de acord cu o prelungire pe o perioadă de trei ani, a votat împotriva Comisiei. ”Votul de astăzi arată că, atunci când vrem, putem să împărtăşim şi să ne acceptăm responsabilitatea colectivă în luarea deciziilor”, a reacţionat comisarul european însărcinat cu Sănătatea Vytenis Andriukaitis, citat într-un comunicat.

Erbicidul controversat a fost clasat în 2015 ca ”probabil cancerigen” pentru om de către Centrul internaţional de cercetare a cancerului (CIRC), o agenţie a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), conform news.ro.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.