Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ce boală gravă pot ascunde bătăile neregulate ale inimii și leșinul

Radu Pop

Durerea în piept, bătăile neregulate ale inimii, stările de oboseală, de amețeală și chiar leșin, scurtarea respirației, umflarea gleznelor și picioarelor sunt semne și simptome care ar putea indica o afecțiune a valvelor inimii. Valvulopatiile, așa cum sunt cunoscute aceste boli în termeni medicali, apar atunci când o valvă (sau mai multe) nu se închide sau se deschide în mod corespunzător, afectând astfel fluxul de sânge care trece prin inima către corp.

Stenoza valvei aortice, insuficiența sau regurgitarea mitrală și insuficiența aortică sunt printre cele mai frecvente afecțiuni ale valvelor inimii. Valvulopatiile pot fi congenitale, adică sunt prezente încă de la naștere, sau pot apărea la vârsta adultă din diferite cauze. Există și o serie de factori de risc care contribuie la apariția bolilor valvulare cardiace, precum vârsta înaintată, istoric de infecții care pot afecta inima, de infarct miocardic, de boli congenitale ale inimii, de hipertensiune arterială și diabet zaharat.

Valvulopatiile nu trebuie neglijate deoarece pot avea consecințe dintre cele mai severe – insuficiență cardiacă, accident vascular cerebral (AVC) și chiar deces. De aceea, sunt recomandate controale de cardiologie periodice, chiar și în lipsa unor manifestări clinice, mai ales că, mulți ani, unele persoane pot să nu resimtă vreun disconfort.

Medicul cardiolog va recomanda mai multe teste specifice – ecocardiografie, electrocardiogramă, radiografie toracică, RMN cardiac, dar și teste de efort și de stres, pentru stabilirea unui diagnostic cert și corect. Pentru determinarea severității bolii, în unele cazuri medicul poate recomanda și efectuarea unei proceduri minim invazive, de cateterism cardiac.

Tratamentul depinde de tipul afecțiunii, severitatea ei și simptomele pe care le are pacientul și poate include schimbarea stilului de viață, monitorizare atentă, tratament medicamentos și, în cazurile mai complicate, chiar efectuarea unor proceduri de chirurgie cardiovasculară.

Tratamentul chirurgical urmărește repararea sau înlocuirea valvei afectate. În prezent, datorită tehnologiilor existente, acest lucru se poate realiza și prin metode minim invazive, cu incizii de mici dimensiuni, fără a mai fi nevoie de tăierea sternului și deschiderea cutiei toracice.

La SANADOR, pacienții au acces la consulturi și investigații de specialitate în vederea diagnosticării și tratării din timp a unor afecțiuni cardiace, astfel încât să se evite, pe cât posibil, complicațiile. Intervențiile chirurgicale sunt realizate la Spitalul Clinic SANADOR în Departamentul de Chirurgie Cardiovasculară, de medici foarte bine pregătiți și cu o vastă experiență, cu ajutorul unor echipamente ultraperformante. Cazurile care necesită intervenții cardiovasculare hibride sunt rezolvate de chirurgii cardiovasculari în colaborare cu medicii specializați în cardiologie intervențională, în Laboratorul de angiografie și cateterism cardiac din Spitalul Clinic SANADOR, dotat cu două angiografe de ultimă generație. În plus, la SANADOR, chirurgii au posibilitatea, în cazurile complicate, de a simula și printa 3D mulaje ale inimii pacientului înainte de intervenție, astfel încât să se intervină cu maximă precizie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.