Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ce buget uriaș vrea Comisia Europeană pentru 2024

Getty Images
comisia europeana

Ce buget uriaș vrea Comisia Europeană pentru 2024

Comisia Europeană a propus miercuri un buget anual al Uniunii Europene în valoare de 189,3 miliarde de euro pentru 2024, anunță Mediafax.

Potrivit unui comunicat al CE, bugetul va fi completat cu plăți estimate la 113 miliarde de euro pentru granturi în cadrul NextGenerationEU, instrumentul de redresare post-pandemie al UE.

„UE s-a confruntat cu provocări excepționale în ultimii ani, printre care o creștere rapidă a inflației, care a exercitat o presiune considerabilă asupra capacității bugetului de a răspunde în continuare noilor evoluții. Cu toate acestea, proiectul de buget pentru 2024 continuă să ofere o finanțare esențială pentru prioritățile politice ale UE, conform planificării. Cheltuielile legate de tranziția verde și digitală vor constitui în continuare o prioritate, astfel încât Europa să devină mai rezilientă și mai pregătită pentru viitor”, se arată în comunicat.

Comisia Europeană anunță că va continua să fie alături de Ucraina atât timp cât va fi nevoie

Comisia Europeană anunță că va continua să fie alături de Ucraina atât timp cât va fi nevoie. În urma războiului de agresiune al Rusiei împotriva acestei țări, bugetul UE a fost mobilizat pe deplin pentru a sprijini Ucraina și statele membre ale UE care primesc refugiați, însă disponibilitățile sale au fost epuizate. Comisia va analiza acordarea unui sprijin viitor Ucrainei în contextul viitoarei revizuiri a bugetului său pe termen lung pentru perioada 2021-2027.

Pentru abordarea celorlalte priorități diverse ale UE, Comisia propune alocarea următoarelor sume pentru diferitele priorități ale Comisiei: 53,8 miliarde de euro pentru politica agricolă comună și 1,1 miliarde de euro pentru Fondul european pentru pescuit și afaceri maritime, 47,9 miliarde euro pentru dezvoltare regională și coeziune, 13,6 miliarde euro pentru cercetare și inovare, 4,6 miliarde euro pentru investiții strategice europene, 2,1 miliarde euro pentru cheltuieli destinate spațiului, 10,3 miliarde euro pentru capitalul uman, coeziune socială și valori, 2,4 miliarde euro pentru mediu și politici climatice, 2,2 miliarde euro pentru protejarea frontierelor, 1,7 miliarde euro pentru cheltuielile legate de migrație, 1,6 miliarde euro pentru abordarea provocărilor din domeniul apărării, 726 de milioane euro pentru securitate.

Proiectul de buget pentru 2024 face parte din bugetul pe termen lung al Uniunii, astfel cum a fost adoptat la sfârșitul anului 2020, inclusiv ajustările tehnice ulterioare, și urmărește să transforme prioritățile acestuia în rezultate anuale concrete. Bugetul se menține în parametri pentru alocarea a 30% din bugetul pe termen lung și din instrumentul de redresare NextGenerationEU combaterii schimbărilor climatice, arată CE.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.