Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ce decizii au luat Băsescu și Ponta la CSAT

csat

c., de la ora 16.00, în Sala CSAT a Palatului Cotroceni. La şedinţă au participat prim-ministrul Guvernului României, domnul Victor-Viorel Ponta, viceprim-ministru, ministrul Afacerilor Interne, domnul Gabriel Oprea, ministrul Apărării Naţionale, domnul Mircea Duşa, ministrul Afacerilor Externe, domnul Titus Corlăţean, ministrul Justiţiei, domnul Robert-Marius Cazanciuc, ministrul Economiei, domnul Constantin Niţă, ministrul Finanţelor Publice, doamna Ioana-Maria Petrescu, directorul Serviciului Român de Informaţii, domnul George-Cristian Maior, directorul Serviciului de Informaţii Externe, domnul Teodor-Viorel Meleşcanu, şeful Statului Major General, domnul general-locotenent Ştefan Dănilă, consilierul prezidenţial pentru Securitate Naţională, domnul Iulian Fota, secretarul CSAT, domnul general Ion Oprişor, și purtătorul de cuvânt al președintelui României, domnul Bogdan Oprea.

O primă temă pe ordinea de zi a reprezentat-o aprobarea liniilor generale de mandat ale României la Summitul Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) din Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord din 4 - 5 septembrie 2014, cu menţiunea ca acestea să fie actualizate în funcţie de evoluţiile situaţiei internaţionale. 

Membrii Consiliului au analizat opţiunile naţionale de participare a României la viitoarea misiune NATO în Afganistan, după 2014, luând în considerare opţiunile adoptate la nivel NATO și au stabilit că, în funcţie de decizia NATO, România va participa la misiunea de instruire, consiliere şi asistenţă în Afganistan cu un număr de până la 200 de militari din cadrul Ministerului Apărării Naţionale şi cu până la 50 de poliţişti şi jandarmi din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.

O altă temă pe agenda ședinței CSAT a vizat analizarea şi aprobarea forţelor armate ale României care pot fi puse la dispoziţie pentru participarea la misiuni şi operaţii în afara teritoriului statului român în anul 2015. Astfel, forţele puse la dispoziție de Ministerul Apărării Naţionale cuprind 1.801 militari, comparativ cu anul 2014, când valoarea forţelor a fost dimensionată la 3.039 de militari. Din cei 1.801 militari propuşi pentru a îndeplini misiuni în afara teritoriului naţional în anul 2015 pot fi desfăşuraţi în teatrele de operaţii, precum şi în cadrul misiunilor individuale de observare şi monitorizare, 502 militari, iar alţi 1.299 de militari se vor afla în ţară, cu posibilitatea de a fi dislocaţi la ordin. Ministerul Afacerilor Interne va pune la dispoziţie pentru misiunile Uniunii Europene, Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), NATO şi Organizației Națiunilor Unite (ONU) în anul 2015 un număr de 1.486 de jandarmi şi poliţişti. Comparativ cu anul 2014, numărul acestora este mai mic cu 103 jandarmi şi poliţişti.

În continuarea şedinţei, membrii Consiliului au fost informaţi cu privire la activităţile desfăşurate şi rezultatele obţinute în procesul de prevenire şi combatere a evaziunii fiscale în perioada ianuarie - aprilie 2014. Astfel, potrivit raportului prezentat, au fost aplicate contravenţii în valoare de peste 86 de milioane de lei, au fost încasate amenzi în valoare totală de aproape 51 de milioane de lei, au fost instituite obligaţii fiscale suplimentare în valoare de peste 2,6 miliarde de lei, s-a dispus începerea urmăririi penale în peste 6.300 de cauze penale în materia evaziunii fiscale, au fost confiscate bunuri cu valoare estimată de peste 212 milioane de lei şi au fost instituite măsuri asiguratorii asupra unor bunuri în valoare de peste 1,3 miliarde de lei.

În timpul ședinței CSAT, membrii Consiliului au avizat, totodată, și Strategia Națională de Securitate și Siguranță Nucleară.

CSAT a aprobat intrarea și staționarea pe teritoriul României a unor forțe și mijloace din Armata Canadiană în scopul pregătirii și desfășurării unor misiuni ale NATO, la solicitarea părții române, în contextul evoluției situației din regiune.

Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a analizat și posibilele evoluţii îngrijorătoare pentru România, apreciind că riscurile şi ameninţările care derivă din acestea pe termen scurt nu afectează securitatea şi apărarea naţională. 

Pe timpul şedinţei CSAT s-au mai abordat şi alte subiecte de interes pentru securitatea naţională.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.