Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ce este ablația cardiacă și pentru ce este indicată?

Radu Pop

Odată cu înaintarea în vârstă și cu apariția diverselor boli cardiovasculare cronice, chiar și bătăile inimii își pot schimba ritmul normal, regulat. Apariția unei tulburări de ritm cardiac, cunoscută în termeni medicali drept aritmie, are ca substrat afectarea transmiterii semnalelor electrice la nivelul inimii, din diverse cauze. Aritmiile sunt adesea diagnosticate în timpul unor controale de rutină.

Ritmul neregulat al bătăilor inimii este cauzat de dezorganizarea circuitelor electrice ale inimii. Acest lucru face ca musculatura cardiacă să se contracte deficitar, ceea ce are apoi efecte negative semnificative asupra circulației sângelui. Semnele și simptomele unei aritmii cardiace pot fi variate, de la palpitații, durere în piept, disconfort toracic, respirație îngreunată, senzație de nod în gât și oboseală persistentă, până la pierderea de scurtă durată a cunoștinței, cu amețeală și dureri de cap inexplicabile. În unele situații, tulburările de ritm cardiac netratate pot afecta semnificativ calitatea vieții sau pot duce chiar la evenimente tromboembolice precum accidentul vascular cerebral sau infarctul miocardic, care pun viața pacientului în pericol.

Ablația cardiacă este o procedură de cardiologie intervențională care folosește unde de radiofrecvență pentru a distruge local și țintit țesutul cardiac responsabil de declanșarea aritmiei. Ablația cu radiofrecvență realizată transcateter reprezintă o adevărată revoluție în tratamentul tahicardiilor, devenind terapie de primă linie în multe scheme de management aritmologic actual.

Intervenția de ablație cardiacă este o procedură minim invazivă, care tratează cu succes aritmii de tip fibrilație atrială, flutter atrial sau tahicardie ventriculară. Pentru realizarea ablației cardiace, este necesară întâi investigarea imagistică de detaliu a inimii cu ajutorul tomografiei computerizate sau a examinării prin rezonanță magnetică.

Terapia ablativă a aritmiilor cardiace se realizează la angiograf, în laboratoare de electrofiziologie dotate cu tehnologie de ultimă generație pentru efectuarea studiilor diagnostice de cartografiere tridimensională a circuitelor electrice cardiace anormale. Centrul de Aritmologie din Spitalul Clinic SANADOR asigură pacienților proceduri diagnostice și de tratament complexe, realizate de medici cu foarte multă experiență, cu ajutorul celui mai avansat angiograf cu ghidare imagistică 3D, Philips Azurion 7. La Spitalul Clinic SANADOR, medicii supraspecializați în cardiologie intervențională tratează prin metodele cele mai moderne, minim invazive, tulburările de ritm cardiac, dar și alte afecțiuni ale inimii și ale vaselor mari. Alege SANADOR pentru orice problemă de sănătate cu care te confrunți!

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.