Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ce este PET-CT?

Radu Pop
pet-ct sanador

Examenul PET-CT este o investigație neinvazivă, imagistică și de medicină nucleară, de înaltă performanță. O astfel de procedură se realizează la recomandarea medicului oncolog și utilizează imagini de fuziune între tomografia cu emisie de pozitroni (PET) și tomografia computerizată (CT), de unde și denumirea de PET-CT. Prin analiza celor două tipuri de imagini, funcționale și structurale, informațiile obținute sunt detaliate și foarte precise. Tumora primară și eventualele metastaze sunt identificate cu mare exactitate, ceea ce contribuie decisiv la stabilirea strategiei terapeutice pentru fiecare pacient în parte.

PET-CT este un examen indicat în principal în patologia oncologică, dar și în investigarea afecțiunilor cardiace. Efectuarea investigației nu necesită internare, dar este necesară o minimă pregătire înainte din partea pacientului. Timpul total pe care un pacient trebuie să îl aloce efectuării unui PET-CT este de aproape trei ore, dar timpul efectiv de scanare variază între 20 și 30 de minute, în funcție de patologia preexistentă. Pentru ca imaginile să fie cât mai clare, pacientul nu trebuie să se miște pe toată durata scanării. După efectuarea procedurii, pacientul își poate relua activitățile cotidiene fără nicio restricție.

În examinarea PET-CT se utilizează o substanță radioactivă (18FDG – 18-fluorodezoxi-glucoză), administrată pe cale venoasă. Radioactivitatea acesteia se reduce la jumătate după fiecare 120 de minute. Per total, iradierea este foarte scăzută, mult mai scăzută chiar și față de un examen CT convențional. Prin urmare, riscurile în ceea ce privește iradierea sunt aproape inexistente, atât pentru pacienți, cât și pentru persoanele cu care aceștia intră în contact.

PET-CT nu este recomandat în primele patru săptămâni după o intervenție chirurgicală. De asemenea, nu este indicat nici la mai puțin de 12 săptămâni de la cura de radioterapie sau la mai puțin de trei săptămâni de la ultima cură de chimioterapie.

Investigațiile de PET-CT se realizează la Centrul Oncologic SANADOR în cadrul Departamentului de Medicină Nucleară, care funcționează conform tuturor recomandărilor și ghidurilor elaborate de Societatea Europeană de Medicină Nucleară, respectând totodată și ghidurile naționale și specificațiile CNCAN. Centrul Oncologic SANADOR dispune de echipamentul PET-CT de ultimă generație, Siemens Biograph Horizon-3R, unic în România. La SANADOR, echipa medicală de PET-CT este alcătuită din medici de medicină nucleară foarte bine pregătiți și medici imagiști cu foarte multă experiență, care tratează cu multă seriozitate și profesionalism fiecare caz în parte, totul în beneficiul pacienților.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.