Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ce este radiochirurgia și când este indicată?

radioterapie sanador

Radiochirurgia este o tehnică avansată de radioterapie externă utilizată în tratamentul unor tumori maligne de mici dimensiuni, prin iradierea țintită a tumorilor cu doze semnificativ mai mari comparativ cu radioterapia tradițională. Tehnica prezintă avantaje clare pentru pacient: este nedureroasă și neinvazivă, are o precizie mare, protejează țesuturile sănătoase și nu necesită internare.

În funcție de dozele utilizate și de numărul de ședințe de tratament administrate, deosebim radiochirurgia stereotaxică (SRS), un tratament efectuat într-o singură ședință, cel mai frecvent în cazul tumorilor localizate la nivel cerebral sau vertebral, de radioterapia stereotaxică (SRT), cu varianta sa SBRT în cazul localizărilor extracraniene, cu 3 până la 5 ședințe, pentru tumori situate la nivel cerebral, vertebral sau extracerebral (plămân, ficat, pancreas, prostată etc.). Numărul de ședințe de stereotaxie este stabilit de medicul radioterapeut în funcție de localizare, volumul tumoral, organele vecine formațiunii tumorale și statusul de performanță al pacientului.

Pentru stereotaxie, este obligatorie realizarea unei simulări CT înainte de efectuarea procedurii propriu-zise, pentru a stabili cu exactitate planul de iradiere și a asigura un maximum de siguranță pacientului. Spre deosebire de radioterapia fracționată convențională, în cazul stereotaxiei este indispensabilă imobilizarea precisă a pacientului prin folosirea unor metode speciale: măști termoplastice, saltele vidate, asociate frecvent cu accesorii care limitează excursiile respiratorii.

Avantajul major al stereotaxiei constă în tratamentul agresiv al tumorilor, cu afectarea minimă a țesuturilor sănătoase înconjurătoare, depășind astfel eficacitatea radioterapiei obișnuite. Precizia radioterapiei stereotaxice este de ordinul milimetrilor iar doza maximă de radiații va fi țintită către centrul tumorii. Spre periferie se poate aplica o doză scăzută de radiații pentru protejarea țesuturilor adiacente tumorii și limitarea efectelor adverse.

Radioterapia stereotaxică poate fi o alternativă viabilă pentru cazurile ce ar necesita intervenții chirurgicale invazive, în special pentru pacienții la care intervențiile chirurgicale sunt contraindicate sau prezintă risc anestezic crescut, au tumori profunde inoperabile sau tumori localizate lângă organe vitale.

Centrul Oncologic SANADOR asigură accesul pacienților la tehnici avansate de radioterapie, precum radiochirurgia stereotaxică, radioterapia stereotaxică sau brahiterapia, realizate de medici cu experiență, formați în centre internaționale de referință, cu ajutorul echipamentelor medicale moderne. Pentru stereotaxie, Centrul Oncologic SANADOR este dotat cu acceleratorul liniar Varian TrueBeam STx High Definition, de ultimă generație, iar simularea procedurii se face cu ajutorul primului computer tomograf din lume specializat în radioterapie, Philips CT 4D Big Bore. Până la 30 noiembrie 2021, pachetele de stereotaxie pot fi accesate la prețuri speciale.

La Centrul Oncologic SANADOR, bolnavii cu cancer au acces la o gamă complexă de servicii medicale moderne, atât în regim ambulatoriu, cât și în regim de spitalizare de zi sau continuă. Diagnosticul, tratamentul și monitorizarea post-terapeutică a cancerului necesită o abordare integrată a serviciilor medicale din următoarele specialități:

  • Oncologie medicală (inclusiv chimioterapie)
  • Radioterapie (radioterapie externă, stereotaxie, brahiterapie)
  • Medicină nucleară (PET-CT, SPECT-CT, terapie izotopică)
  • Chirurgie oncologică (Centrul este integrat Spitalului Clinic SANADOR)

O mare parte din serviciile oferite de Centrul Oncologic SANADOR pot fi accesate în contract cu CNAS.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.