Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ce este ulcerul varicos și cum îl tratăm

Radu Pop
ulcerul varicos sfantul sava

Statul prea mult în picioare sau statul prea mult pe scaun, la birou, la volan, fără activitate fizică, obezitatea, genul feminin, sarcinile multiple pot determina apariția bolii venoase. În România, studiile epidemiologice menționează că între 32% și 45% dintre adulți suferă de boala venoasă cronică. Ulcerul varicos apare în stadiul final al acestei patologii și  este o rană ce apare la unul sau ambele picioare, mai des localizat pe fața internă a gambei. Mai sunt și patologii care, în stadii avansate, pot provoca ulcerul varicos, cum ar fi diabetul zaharat sau arteriopatia cronică (arterioscleroza).

Boala venoasă nu apare brusc, dar primele semne ale ei sunt cel mai adesea ignorate, cum ar fi apariția unor vinișoare violet pe sub piele. Puțin mai târziu, dar tot în faza de debut a bolii, apar varicele, cum sunt bine cunoscute ca denumire. De fapt, varicele semnealează că sunt probleme cu  circulația de întoarcere a sângelui din picior către inimă. Varicele sunt asociate cu durerile de gambe, edemele (umflarea picioarelor), leziunile la nivelul pielii picioarelor și, în final, cu ulcer varicos – o rană care nu se vindecă, la nivelul gleznelor.

Ar trebui vizitat medicul la prima apariție a vinișoarelor violet, dar dacă se ignoră acest aspect, în momentul în care apare orice rană la picior, este obligatoriu consultul medical, de preferat,  la un medic specialist în chirurgie vasculară, chirurgie generală sau dermatologie. Medicul va întreba de când a apărut ulcerul, de cât timp aveți varice, dacă au fost traumatisme, lovituri, asupra piciorului și care sunt simptomele ce însoțesc ulcerul. Examinarea piciorului se face atât în picioare, cât și culcat, iar pentru a stabili cauza ulcerului, medicul specialist va recomanda efectuarea unei examinări ecografice vasculare (ecografie Doppler).

content-image

În stadii avansate ale bolii, pacienții ajung să nu mai meargă, de aceea se impune supravegherea atentă a acestei boli, încă din faze incipiente. În Spitalul de Recuperare Medicală Sfântul Sava, există pacienți care au trecut prin experiența neplăcută a bolii venoase cronice, până la stadiul deplasării în cărucior.

Specialiștii în recuperare medicală din acest centru medical folosesc mai multe echipamente de ultimă generație în fizioterapie, care au efecte vizibile în scurt timp asupra pacienților, precum Thera Trainer, electroterapia cu curenți Trabert, galvanic și diadinamic, terapia cu ultrasunete, laserterapia, magnetoterapia, regeneratorul TECAR, electroterapie cu curenți stereodinamici, curenți de înaltă frecvență, electroterapie skanlab, termoterapie, terapie cu lumină Bioptron etc.

Spitalul are una dintre cele mai mari și mai bine dotate săli de fizioterapie din România, iar echipamentele și specialiștii în kinetoterapie înregistrează performanțe greu de egalat în țara noastră

Spitalul Sfântul Sava este un centru medical multidisciplinar, cu o echipă formată din 180 de medici, asistenți medicali, specialiști în kineto și fizioterapie, infirmieri și personal nemedical. Are 118 paturi avizate, ambulanțe de transport pacienți și, de curând, o ambulanță tip C, dotată cu echipamente și personal specializat pe intervenții de urgență și resuscitare. Deține una dintre cele mai mari capacități de fizioterapie din România. Fiind un spital ridicat de la zero, condițiile de internare sunt la standarde ridicate, asemănătoare unui hotel de 4*. Numărul atât de mare de specialiști raportat la numărul maxim de pacienți care pot fi internați simultan explică atenția deosebită pe care o primește fiecare persoană internată.

content-image

Eliana Istrate, pacientă a Spitalului Sfântul Sava: ”Am ulcer varicos la ambele picioare, circular. Înainte de a veni aici, eram la pat de 4 luni. Nu mă puteam mișca absolut deloc. Cam la o lună de la venirea la Sfântul Sava, am început să merg, datorită tratamentului și exercițiilor, deși a fost destul de greu la început. Acum sunt recuperată. O să-mi pară rău că plec de-aici, dar trebuie să plec o dată și o odată...”

Date de contact ale Spitalului Sfântul Sava:

0724.021.090 | 0724.338.881

contact@spitalulsfantulsava.ro

https://spitalulsfantulsava.ro/

https://spitalulsfantulsava.ro/recuperare-medicala/

http://spitalulsfantulsava.ro/kinetoterapie/

https://spitalulsfantulsava.ro/fizioterapie/

https://spitalulsfantulsava.ro/ingrijiri-paliative/

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.