Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ce instrumente derivative pot fi tranzacționate pe piața criptomonedelor (analiză Bloomberg)

pymnts.com
criptomonede bitcoin europa ue

Bitcoin este cunoscut de mult timp pentru fluctuațiile sale putermice de preț. Dar volatilitatea nu este determinată doar de tweet-uri de la Elon Musk sau de avertismentele autorităților de reglementare chineze ci și de o industrie masivă a instrumentelor derivate care a crescut pe baza cererii și instrumente speculative pe piețele de criptomonede. Într-un fel, este o poveste la fel de veche ca Wall Street, dar acum într-un nou ambalaj digital, arată o analiză Bloomberg.

1. Cât de mare este piața derivatelor criptografice?

Este destul de masivă. Într-o perioadă de 24 de ore care se încheie pe 16 iulie, de exemplu, Binance, cel mai mare schimb criptografic, a înregistrat 48 de miliarde de dolari în volum de instrumente derivate, mai mult decât de trei ori față de activitatea din tranzacțiile spot, arată datele Coinmarketcap. Pentru context, în cazul CME Group Inc. o medie de 104 miliarde de dolari în contracte energeticesunt tranzacționate în fiecare zi în aprilie. La apogeul euforiei critpo din aprilie, futures-urile Bitcoin restante au ajuns la 28 de miliarde de dolari și de atunci au scăzut la 12 miliarde de dolari, arată datele Bybt. În iunie, au fost tranzacționate mai multe instrumente derivate criptografice decât monede reale, pentru prima dat în 2021, potrivit trackerului de date CryptoCompare.

2. La ce se folosesc?

Instrumentele derivate vechi, cum ar fi contractele futures și opțiunile, au fost inventate cu mult timp în urmă pentru a oferi traderilor modalități de a-și acoperi pozițiile, adică de a face pariuri laterale care ar diminua pierderile dacă piața se va întoarce împotriva lor. Desigur, ele au fost îndelung folosite în scopuri mai speculative, adesea ca modalități de a adăuga leverage tranzacțiilor - și uneori cu efecte distructive spectaculoase, așa cum sa văzut în criza financiară din 2008. Hedging-ul se întâmplă și în cripto, în special pentru cei cu o miză economică, cum ar fi minerii, dar putem spune că în cazul cripto efectul speculativ este mai puternic.. Acest lucru este evident din faptul că de cele mai multe ori pe bursele de top pariurile pe creștere le depășesc pe cele de scădere. Schimburi criptografice majore precum Binance, unde se desfășoară o mare parte din această tranzacționare cu instrumente derivate, au promovat cu puternic capacitatea de a-și reorienta pariurile de peste 100 de ori.

3. Care sunt derivatele cripto comune?

Cele mai mari sunt luate direct de pe piețele principale. Acestea includ:

Opțiuni: un produs de retail, care poate oferi atât expunere crescătoare, cât și descrescătoare.

Futures regulate: contracte cu date de expirare diferite, similare cu cele pentru mărfuri.

Forward-uri nerelevabile: contracte futures fără decontare fizică, în care cele două părți soluționează diferența dintre prețul spot și forward. Bloomberg News a raportat că Goldman Sachs Group Inc. a început să le tranzacționeze în aprilie.

Jetoane cu leverage: active care oferă o expunere pe creștere sau scădere la criptomonede, cu un raport de leverage fix pe FTX și unul flotant pe Binance. Similar cu fondurile tranzacționate la bursă, acestea permit traderilor să facă pariuri mari fără să se îngrijoreze de cerințele de garanție sau marjă.

Futures perpetue: cunoscute și sub denumirea de swap perpetue, sau doar perps, sunt un fel de contract futures pe bursele criptografice.

4. Cum funcționează perps?

Au fost propuse în alte scopuri de laureatul Nobel Robert Shiller în urmă cu trei decenii, dar utilizarea lor în criptare a fost inițiată de schimbul de instrumente derivate BitMEX. (Fondatorii BitMEX au fost inculpați în octombrie anul trecut și au fost acuzați de incălcarea legilor SUA care previn spălarea banilor.) Perps sunt contracte futures fără o dată de expirare, astfel încât comercianții pot păstra o poziție deschisă. În schimb, perps-urile sunt menținute în concordanță cu rata spot, cu un mecanism de rată de finanțare: la orice interval dat (în practică, de obicei, una sau opt ore), investitorii dintr-o parte a unui pariu îi plătesc pe cei din cealaltă, în funcție de instrumentul prin caretranzacționează.

5. Ce alte instrumente folosesc comercianții?

Nu sunt instrumente derivate, dar au devenit populare o serie de vehicule reglementate care permit investitorilor să câștige expunere la cripto în locurile de tranzacționare obișnuite fără a deține activul digital real. Acestea variază de la Grayscale Bitcoin Trust BTC la Bitcoin Tracker tranzacționat la bursă în Europa, ambele urmărind prețul criptomonedei. O altă categorie implică așa-numitele versiuni tokenizate ale activelor tradiționale. De exemplu, bursele precum FTX și Binance oferă jetoane susținute de acțiuni populare precum Tesla Inc. Există, la rândul lor, și futures pe aceste jetoane. În cona de cripto cu finanțare descentralizată (DeFi), există și acțiuni sintetice, jetoane bazate pe acțiuni tranzacționate în întregime pe blockchain.

6. Unde sunt tranzacționate aceste instrumente?

Opțiunile futures și opțiunile Bitcoin reglementate sunt pe CME. Dincolo de aceasta, instrumentele derivate destinate comercianților cu amănuntul sunt tranzacționate pe burse nereglementate, cum ar fi Binance, FTX și Huobi.

Deribit este locul în care se tranzacționează majoritatea opțiunilor cripto.

7. Ce alte strategii au sunt folosite pe piețele criptografice?

Pentru profesioniști, activitatea frenetică din jurul instrumentelor derivate de criptomonede a revigorat o serie de strategii cantitative tradiționale. O tranzacție populară la începutul anului, de exemplu, a fost să profite de sentimentul optimist, trecând la short pe viitor - cele CME sau perps - și long pe spot, deoarece cele două tind să conveargă în cele din urmă. Un alt scenariu este de a vinde opțiuni, practic de a te poziționa de cealaltă parte a pariului. Datorită volatilității ridicate a activelor cripto și a bazei de investitori dominante în retail, vânzătorii pot câștiga prime bogate, deși se confruntă și cu un risc mai mare, situație asemănatoare cu asigurarea într-o regiune predispusă la cutremure. Unele fonduri cunoscute sub denumirea de Commodity Trading Advisors- care în cea mai mare parte urmează tendințele pe piețele futures - s-au orientat, de asemenea, spre tranzacționarea în contracte criptografice.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.