Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ce își doresc partidele și președintele. SCENARIILE de după consultările de la Cotroceni

portalsm.ro
sah

Partidele vor sta azi rând pe rând în fața președintelui Klaus Iohannis și îi vor spune cum văd fiecare din ele ieșirea din criza politică. Surse politice apropiate Palatului Cotroceni susțin pentru STIRIPESURSE.RO că președintele Iohannis are un plan al său, dar e foarte puțin probabil să îl și comunice azi partidelor. Va fi mai mult o întâlnire de tatonare și de expunere a pozițiilor.

PNL merge la Cotroceni cu o variantă în care ei rămân vioare întâi la guvernare. Cel puțin inițial PNL va susține că există deja o altă majoritate parlamentară verificată prin vot la Moțiunea de cenzură și e normal ca președintele să dea mandatul pentru formarea unui nou guvern acestei noi majorități constituite: PSD-USR-AUR.

În fapt, liberalii pleacă la Cotroceni cu varianta ca ei să fie vioara întâi la guvernare. Și de aici pot pleca alte câteva variante:

1.Refacerea alianței cu USR. În acest caz vor insista cu Florin Cîțu prim-ministru și condiție nenegociabilă ca miniștri USR care au votat moțiunea inițiată de PSD să nu facă parte din viitorul executiv. La limită ar putea fi desemnat și un alt premier din rândurile partidului, dar în acest moment nici PNL și nici președintele Iohannis nu își doresc din nou decuplarea poziției de președinte al PNL de cea de premier – pentru că una din cauzele, pe lângă multe altele, pentru care a fost înlăturat Ludovic Orban a fost și aceasta.

2.Guvern minoritar cu UDMR. Este o variantă favorizată de mulți din partid. Și guvernul minoritar ar putea fi susținut din Parlament fie de USR, fie de PSD. Majoritatea covârșitoare ar evita soluția cu PSD. Soluția însă are defectul a fi foarte ușor distrusă de orice mică criză. Guvernul ar fi fragil și la mâna celui care asigura sprijinul parlamentar.

3.Trecerea în Opoziție. Este un scenariu negru pentru PNL, dar acceptabil pe termen mediu și lung. Ar da însă șansa partidului să se refacă după lunile întregi în care practic a fost spulberat mediatic și să strângă rândurile pentru 2024. Există însă și un risc major – tensiunile interne să sporească și foarte posibila scindare pe care o va face Ludovic Orban să aibă și succes și partidul să fie serios avariat pentru importantele alegeri europarlamentare, locale, parlamentare și prezidențiale.

4.Alianță pe față cu PSD. Este o variantă mai mult teoretică pentru că ea este respinsă chiar de PSD. Dacă s-ar realiza printr-o minune, atunci PNL și-ar putea impune politicile și si-ar reface serios imaginea avariată. Nu același lucru s-ar putea spune despre social-democrați dacă ar accepta combinația.

PSD merge la Cotroceni de pe poziții de forță. Este de departe în toate sondajele de opinie pe cai mari și prin urmare nu ar avea nevoie de complicații. Au depus moțiunea de cenzură care a dărâmat guvernul și prin urmare ar vrea să dicteze termenii jocului.

Este evident că nu își dorește asumarea guvernării în acest moment și în aceste condiții și de aceea insistă pe ideea alegerilor anticipate. În primul rând știu sigur că sunt greu spre imposibil de organizat și în al doilea rând, dacă s-ar organiza atunci ar câștiga la pas scrutinul.

Sunt oameni în partid, cum ar fi Vasile Dâncu și alți câțiva care nu au făcut un secret din a spune și public că PSD ar putea susține un guvern minoritar din Parlament, dar ideea este respinsă vehement de președintele Marcel Ciolacu și ceilalți din conducerea executivă.

USR este destul de confuz. La nivel de discurs se țin tare și anunță ritos că vor sincer cu PNL, dar fără Florin Cîțu premier. Dacă liberalii ar fi de acord atunci situația ar fi foarte ușoară și s-ar ajunge la un acord rapid.

Dacă însă liberalii se vor menține pe poziție ar putea urma un blocaj prelungit. Este posibil ca USR să cedeze la un moment dat chiar și să accepte chiar și o variantă cu Cîțu premier, dar să pună în schimb alte condiții dure pentru liberali.

O altă variantă ar fi rămânerea în opoziție. Pe termen mediu și lung ar însemna creșterea procentuală în sondajele de opinie, dar ar dăuna grav în actuala legislatură aleșilor locali pe care i-a câștigat și care și-ar putea vedea șansele ruinate pentru 2024.

UDMR merge liniar. Își dorește continuarea alianței cu PNL și USR și în caz că nu este pozibil atunci un guvern minoritar cu PNL. Nu exclud nici altfel de colaborări, dar nici una care să includă AUR.

AUR merge la Cotroceni numai și numai pentru imagine. Liderii AUR vor încerca să stoarcă la maxim mediatic evenimentul. Nici un alt partid nu își dorește colaborarea cu un partid taxat ca fiind extremist în România și în Europa.

Așadar... consultări interesante. Dacă nu apar date noi în ecuație atunci este foarte probabil așa cum anticipa deja și președintele Klaus Iohannis să urmeze o nouă rundă de consultări. Nu sunt excluse surprizele.

Președintele Klaus Iohannis își dorește liniște. A fost foarte deranjat de rezistența cu care Ludovic Orban s-a agățat de funcția de președinte al PNL în condițiile în care a anunțat în partid că nu îl mai vrea acolo. A luat atacul la Florin Cîțu personal - atât atacurile din zona Orban, cât și din zona USR.

Există senzația că la Cotroceni se organizează consultări nu pentru a găsi soluții cu partidele, ci pentru a le comunica și a convinge partidele de soluția prezidențială.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.