Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ce jucării să le ia Moșul copiilor mici?

Pixabay
copil joaca

Vine Moșul, copiii sunt nerăbdători să-și primească toate cadourile. Cum te asiguri că acesta a ales cele mai potrivite jucării pentru micuți?

Atunci când alegem o jucărie pentru un copil, este important să ții cont de vârsta lui. Nu este obligatoriu să cumperi ceva scump – dacă este potrivit, prețul este mai puțin important. Dacă alegi greșit, fără să ții cont de ce recomandă specialiștii, chiar dacă ai cumpărat un cadou foarte scump, s-ar putea copilul nici măcar să nu se uite la cadou.

Dacă în urmă cu doar o generație nu prea aveai de unde alege jucăriile și trebuia să te mulțumești cu cele câteva modele de pe piață, astăzi putem spune că situația este inversă. Avem atât de multe jucării din care să alegem încât aproape că ne este greu să ne hotărâm ce să luăm. Chiar dacă pe majoritatea jucăriilor scrie vârsta pentru care acestea sunt recomandate, este bine să știm și motivul pentru care le-am ales. Evident, orice jucărie am alege, este important să ne asigurăm că este în concordanță cu legislația europeană în vigoare privind siguranța jucăriilor.

Îți prezentăm mai jos un scurt ghid care cu siguranță îți va ușura viața dacă ești în pană de idei sau nu ești sigur cum să procedezi pentru a aduce zâmbetul pe fața unui copil preșcolar. Iar dacă ai un buget fix de aceste Sărbători, pe siteuri dedicate cataloagelor online ale marilor magazine putem să vedem cine are cele mai bune promoții și oferte.

Jucării pentru copii mici – sub 1 an

Bebelușilor le place să privească oamenii și îi urmăresc din ochi. De obicei, preferă fețele și le mai place să se concentreze pe culori strălucitoare. Aceasta este vârsta la care devin fascinați de propriile mâini și picioare, încep să își ridice capul cu tot mai multă încredere, se întorc pentru a vedea sursa sunetelor și bagă în gură lucrurile pe care le pot apuca. Cam asta e viața unui bebeluș, așa că și jucăriile pe care le putem oferi sunt pe măsura lor.

Bebelușii mai mari, de peste 6 luni, încep să fie mobili – se ridică în fund, merg de-a bușilea, unii se ridică în picioare, de obicei, susținuți. Își înțeleg propriile nume și alte cuvinte obișnuite, pot identifica părțile corpului, pot găsi obiecte ascunse și pot introduce obiecte mici în recipiente.

Jucării potrivite pentru bebeluși până în 6 luni:

  • Obiecte pe care le pot ține, suge, scutura, face zgomot - zornăitoare, inele mari, care pot fi strânse în palmă, jucării pe care să le roadă, păpuși moi, bile texturate și cărți din material tare.
  • Obiecte pe care să le privească - imagini cu fețe atârnate, astfel încât bebelușul să le poată vedea, și oglinzi din material special, care nu e casabil.

Jucării potrivite pentru bebeluși cu vârsta de 7 - 12 luni:

  • Obiecte cu care se pot identifica – păpuși în formă de bebeluși, păpuși, vehicule din plastic și lemn și jucării pentru băiță.
  • Obiecte de aruncat și introdus sau scos - boluri de plastic, mărgele și bile mari sau jucării senzoriale.
  • Obiecte de construit - blocuri mari moi și cuburi de lemn.
  • Obiecte care le pun mușchii în mișcare - mingi mari, jucării pe care le pot împinge și trage sau pături și covorașe desenate pe care le pot explora.

Jucării pentru copii de 1 an

Copiii de un an sunt în mișcare aproape perpetuă! De obicei, pot merge și chiar urca scările. Se bucură de povești, rostesc primele cuvinte și se pot juca alături de alți copii. Important: se pot juca alături de, mai puțin cu alți copii. Le place să experimenteze - dar au nevoie de adulți pentru a rămâne în siguranță. Jucăriile pentru acești copii țin cont de toate aceste lucruri.

Jucării potrivite pentru copii de 1 an:

  • Cărți cartonate cu ilustrații simple sau fotografii cu obiecte reale.
  • Înregistrări cu cântece, rime, povești simple și imagini.
  • Ustensile pentru a stimula creativitatea - carioci mari netoxice, lavabile sau creioane și hârtii de dimensiuni mari pe care să „coloreze” (mâzgălească).
  • Obiecte care le stimulează imaginația - telefoane de jucărie, păpuși și paturi pentru păpuși, cărucioare de jucărie, accesorii pentru îmbrăcăminte (eșarfe, poșete), păpuși, jucării de pluș, animale din plastic și vehicule „realiste” din plastic și lemn.
  • Obiecte de construcție – blocuri din carton tare sau de lemn (acestea pot fi un pic mai mici decât cele utilizate de sugari).
  • Obiecte care le solicită mușchii responsabili cu motricitatea fină - puzzle-uri, jucării cu piese pe care le pot mișca (butoane, cadrane, comutatoare, capace, capse) și bile de diferite dimensiuni.

Jucării pentru copii de 2 ani

Copiii mici învață rapid să vorbească și încep să perceapă pericolele pe la această vârstă. Cu toate acestea, ei fac o mulțime de „teste” fizice: sar de la înălțime, urcă, se agață de brațe, se rostogolesc și, în general, încep să se joace destul de dur. Își controlează mai bine mâinile și degetele și le place să facă diverse lucruri cu obiecte mici.

Jucării potrivite pentru copii de 2 ani:

  • Obiecte care le dezvoltă abilitatea de a rezolva problemele - puzzle-uri din lemn (cu 4 până la 12 piese), blocuri care se fixează unele într-altele, obiecte de sortat (după mărime, formă, culoare, miros) și lucruri cu cârlige, butoane, catarame și cleme.
  • Obiecte care dezvoltă imaginația - blocuri, jucării de transport mai mici (și rezistente), seturi de construcții, mobilier pentru copii (seturi de bucătărie, scaune, mâncare), haine de îmbrăcat, păpuși cu accesorii, păpuși și jucării pentru jocul în nisip sau apă.
  • Obiecte cu care să creeze - creioane și carioci mari, netoxice, lavabile, pensule mari și vopsea pentru pictura cu degete, hârtie mare pentru desen și pictură, hârtie colorată, foarfece de dimensiuni mici cu vârfuri tocite, tablă și cretă mare, instrumente ritmice.
  • Cărți ilustrate cu mai multe detalii decât cărțile pentru copii mai mici.
  • Obiecte pentru activitate fizică - mingi mari și mici de lovit și aruncat, mici vehicule (tricicletele se recomandă doar de la 3 ani), tuneluri din material textil, jucării de urcat (cu material moale la bază, în caz de aterizare forțată) și jucării cu care să lovească (în siguranță, precum ciocanele pentru copii).

Jucării pentru copii între 3 și 6 ani (grădiniță și preșcolari)

Preșcolarii și copiii care merg la grădiniță au o putere de concentrare mai mare decât copiii mici. De obicei vorbesc mult și pun o grămadă de întrebări. Le place să experimenteze și să-și folosească abilitățile fizice în plină dezvoltare. Le place să se joace cu prietenii - dar nu le place să piardă! La această vârstă, copiii încep să accepte să împartă jucăriile cu alți copii.

Jucării potrivite pentru copiii de la 3 la 6 ani:

  • Obiecte pentru dezvoltarea abilității de a rezolva probleme - puzzle-uri (cu 12 până la 20 de piese), blocuri care se îmbină, colecții și alte obiecte mai mici pe care le pot sorta după lungime, lățime, înălțime, formă, culoare, miros, cantitate și alte caracteristici.
  • Obiecte de construit și pentru dezvoltarea imaginației - blocuri pentru construirea unor structuri complexe, jucării de transport, seturi de construcții, mobilier de dimensiuni mici (seturi de „apartament”, jucării în formă de alimente), haine de îmbrăcat, păpuși cu accesorii, păpuși și teatre de păpuși, jucării simple pentru joaca în nisip și apă.
  • Obiecte pentru dezvoltarea creativității - creioane și carioci mari și mici, pensule și vopsele, foarfece de dimensiuni potrivite pentru preșcolari, tablă și cretă, seturi de modelare cu lut și nisip chinetic, instrumente de modelare, instrumente muzicale - instrumente ritmice și cu clape, xilofoane etc.
  • Cărți ilustrate cu mai multe cuvinte și cu imagini mai detaliate decât cărțile pentru copii mici.
  • Obiecte pentru dezvoltarea mușchilor și motricității - bile mari și mici pentru lovire și aruncare / prindere, echipamente de călătorie, inclusiv triciclete, tuneluri, jucării de urcat, vagoane și roabe, bile de plastic, boluri de plastic, banc de lucru cu menghină, ciocan, cuie și ferăstrău etc.
  • Dacă copilul are acces (limitat, în limitele recomandate de psihologi) la computer sau smartphone: aplicații interactive educaționale pe înțelesul copiilor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.