Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ce mai sărbătorim de 1 Decembrie?

1-decembrie-680x365

1-decembrie-680x365Ziua de 1 Decembrie ne-a obișnuit cu parade militare, politicieni cu discursuri împachetate frumos și băi de mulțime. Va fi curios de văzut câți „lideri ai neamului” vor mai avea curajul să dea piept cu oamenii în acest an. Sărbătoarea Națională poate fi ziua marii împăcări, sau poate reprezenta momentul adâncirii definitive a prăpastiei dintre actuala clasă politică și oameni. Știu, și politicienii sunt tot oameni, dar parcă au niște puteri mai speciale, dacă e să observăm ușurința cu care agonisesc și tot agonisesc.

Oamenii au fost prezenți la parade. În fiecare an. Este un spectacol îndrăgit atât de cei mici cât și de cei mari. Dacă prezența celor mici poate fi explicată prin admirația și uimirea pentru uniforma militară, arme, tancuri și avioane, prezența celor maturi este, printre altele, o manifestare a încrederii constante foarte mare pe care românii o au în armată. Dar dincolo de acest lucru, parcă ziua națională trebuia să însemne mai mult, nu?

Într-o lume în care simbolistica are o valoare inestimabilă, ce mai sărbătorim noi de 1 Decembrie? Care este motivul bucuriei, al ridicării ochilor spre cer, al zâmbetului de pe chipul fiecăruia? Ce-i mână pe oameni să iasă din case, ce caută și spre ce tânjesc?

Sărbătorim o altă zi liberă, suntem bucuroși că ieșim cu familia la un spectacol, ridicăm ochii spre cer să urmărim dansul avioanelor și zâmbim la distracția celor mici? 

Sau poate că sărbătorim victorii care au unit aceste pământuri într-o țară. Poate că suntem recunoscători pentru moștenirea înaintașilor noștri și pentru faptul că suntem liberi. Poate că ridicăm ochii spre cer să mulțumim că vorbim limba română. Poate că zâmbim pentru că avem speranțe. Și poate că ieșim din case să fim împreună. Sau poate că nu mai facem demult niciunul dintre aceste lucruri și ne entuziasmează ziua liberă și niște selfie-uri cu tancuri și avioane în spate. Dar poate că nu e prea târziu să reîncepem să le facem. Și nu dintr-un sentiment naționalist exagerat, pentru că sunt conștient că avem ce critica, dar dacă vom alege să fim mai încrezători în noi, motivația va veni și lucrurile vor începe să se schimbe.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.