Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ce noi probleme scoate la iveală catastrofa de la Crevedia. Cum obțin românii butelii cu GPL

Facebook
GPL

Ce noi probleme scoate la iveală catastrofa de la Crevedia. Cum obțin românii butelii cu GPL

Catastrofa de la Crevedia scoate la iveală o nouă problemă, ignorată de autorități de ani buni: aproximativ 85% din gospodăriile din mediul rural folosesc butelii cu GPL pentru a găti, pe care, deși ilegal, le încărcau la stațiile GPL auto.

Experții în energie, cât și oficiali de la Mediu au recunoscut că o bună parte dintre gospodăriile din mediul rural se încălzesc cu lemne de foc, fiindu-le imposibil să se racordeze la rețeaua de gaze naturale, fie pentru că îi costă mult prea mult sau pentru că aceasta nu există în apropierea locuinței lor.

3,5 milioane de locuințe din mediul rural folosesc butelii

Circa 3,5 milioane de locuințe din mediul rural folosesc buteliile pentru gătit, unele dintre acestea având chiar și 2-3 astfel de recipiente. Pe lângă aceste numeroase gospodării, buteliile sunt folosite și în orașe, nu doar pentru gătit, ci și pentru încălzirea teraselor restaurantelor, cel puțin 7 milioane de astfel de dispozitive.

De ani buni, aproape toți locuitorii de la sate și nu numai, își încarcă buteliile de la stațiile GPL auto, puțini fiind cei care le dau la schimb în centrele specializate sau la magazinele de proximitate acolo unde există.

După catastrofa de la Crevedia, au fost distruse mai mult de 10 locuințe și mulți oameni au fost răniți sau au decedat. Românii din mediul rural sunt nevoiți să parcurgă mari distanțe pentru a înlocui butelia goală cu una plină.

Pe OLX sunt publicate numeroase anunțuri de vânzare a unor butelii, care prezintă numeroase reziduri și pe care nu se mai poate citi niciun fel de inscripție, la prețuri cuprinse între 100 de lei și 270 de lei.

În timp ce, o butelie nouă, care îndeplinește normele legale de siguranță, costă 300-400 de lei pentru capacitatea cea mai mare, de 26 de litri.

Astfel de butelii sunt comercializate doar în stațiile Petrom, OMV și Rompetrol, fiind plasate în unele cazuri la zeci de kilometri de gospodăriile care au nevoie de ele.

În staţiile Petrom se comercializează 2 tipuri de încărcături GPL Aragaz: de 12.5 kg (în butelia albastră), respectiv 10.5 kg (în butelia galbenă), în recipienți de 26 l.

Lista stațiilor Petrom și OMV unde se pot schimba butelii Gaspeco

Butelia albastră VS. Butelia galbenă

Butelia albastră este încărcată la capacitatea maximă admisă cu 12.5 kg GPLAragaz, asigurând consumul pentru perioada cea mai mare posibilă și drumuri cât mai puține pentru aprovizionare.

Butelia galbenă este încărcată cu 10.5 kg GPL Aragaz și este destinată clienților care au nevoie de mai puțin gaz. Fiecare butelie comercializată este sigilată și însoțită de eticheta de control.

Pentru ce este folosită încărcătura GPL tip Aragaz:
  • Aparatele fixe de folosință discontinuă (ex: aparate de gătit, aragaz, plite) al căror debit caloric este mai mic;
  • Aparate de folosință interioară (radiatoarea fixe, boilere etc) care trebuie racordate cu ajutorul unei instalații rigide corespunzătoare, neimprovizate.
Ce trebuie să știe cei care doresc să încarce cu GPL Aragaz

Cei care doresc să achiziționeze încărcături GPL Aragaz din locațiile Petrom și nu dețin o butelie sau butelia deținută nu mai corespunde unei folosințe în siguranță, pot solicita un ambalaj conform, în regim de garanție.

Atunci când clientul nu mai are nevoie de butelie, poate solicita returnarea garanției la valoarea constituită în orice locație Petrom care comercializează butelii tip aragaz, predând butelia și certificatul de garanție în original. De asemenea, în stațiile Petrom sunt disponibile la comercializare regulatoare și furtune pentru butelii de tip aragaz.

Atenție!
  • Trebuie folosite doar butelii sigure, butelii cu eticheta de control și sigiliu - îmbuteliatorul este responsabil pentru conformitatea buteliei, precum și pentru cantitatea și calitatea produsului GPL Aragaz îmbuteliat în recipient;
  • Folosește butelia cu regulator de presiune (ceas) în stare bună de folosire;
  • La fiecare montare a buteliei utilizați garnitura nouă, atașată la eticheta de control;
  • Folosește butelia cu furtun pentru GPL, verificat, fără crăpături sau deteriorări. Pentru fixarea acestuia folosește coliere standardizate;

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.