Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ce nu vă spune nimeni despre concurența dintre pensia de stat și pensia privată

club.commonhealth.com.tw
pensie

Face o oarecare vâlvă în media informația conform căreia PSD dorește să plafoneze contribuția la pilonul II de pensii la 0%, cel puțin pentru o vreme. Pilonul II este obligatoriu dar gestionat de către companii private. Putem presupune că guvernul va dori să redirecționeze acești bani către pilonul I. Opoziția se opune, susținând că pilonul II trebuie să rămână neatins pentru a garanta, pe cât se poate, o bătrânețe asigurată.

Un număr mult mai redus din vocile publice, atât din "dreapta" cât și din "stânga" susține ideea conform căreia este de dorit ca cetățeanul să poată opta către care fond de pensii vrea să își verse banii. Această lipsă de interes față de opțiunea cetățeanului nu este deloc întâmplătoare. În ultimă analiză, pensiile obligatorii sunt un mecanism prin care statul, folosindu-se de forță, redistribuie avere dintr-o parte a societății în altă parte a societății. Dacă dumneavoastră doriți să participați la această redistribuire este mai puțin important pentru toate părțile implicate.

Este foarte posibil, desigur, să fiți de acord să plătiți la primele două piloane în ideea de a primi o pensie în viitor. Dar nu dumneavoastră plătiți acești bani ci angajatorul dumneavoastră. Iar angajatorul plătește pentru că, dacă nu ar plăti, statul ar folosi forța polițienească și fiscală pentru a recupera cu forța suma alocată plus penalitățile aferente. Aceasta nu este o judecată ideologică, nu comentez aici dacă este bine ca statul să se retragă sau, dimpotrivă, să se implice mai mult.

Odată ce acceptăm că pensia este o obligație impusă de către societate individului prin forța majorității putem privi cu ochi diferiți și viitorul sistemului de pensii. În această viziune, sistemul se va menține (cu ajustări periodice) atâta vreme cât  există (1) bani în societate care să fie redistribuiți, (2) voință politică de a distribui acești bani și (3) forță prin care banii să fie luați de la unii și redistribuiți către ceilalți.

(1) Soarta economiei poate fi nesigură. Dar dacă se prăbușește economia României vor suferi atât fondurile private cât și cele publice. Fondurile private investesc în titluri de stat și în acțiuni de pe piața internă. O creștere substanțială a siguranței ar avea loc în cazul în care fondurile private investesc în economiile altor țări, de preferință non UE, în speranța că acestea nu se vor prăbușit simultan cu economia noastră. Dar, din motivele de putere sugerate mai sus, asta nu se va întâmpla prea curând.

(2) În ceea ce privește voința politică, merită să remarcăm că răsturnarea piramidei demografice înseamnă simultan transferul puterii de vot de la cei tineri către cei mai bătrâni.

(3) În sfârșit, dacă forța statului se prăbușește, pensiile vor fi chiar ultima noastră problemă.

Această perspectivă politică este semnificativ diferită de cea pe care o prezintă cei mai mulți economiști. Economiștii vă vor spune că pensiile generației apte de muncă se vor plăti din salariile generațiilor viitoare. Prin urmare, dacă masa salarială scade, și pensiile vor scădea în mod natural.

Problema este că această perspectivă economică este normativă. Nu numai că nu este o predicție infailibilă, dar ea nu este nici măcar o descriere corectă a prezentului.  Fondul public de pensii este într-un deficit cronic, care este acoperit de la bugetul de stat - prin urmare el nu mai este în mod integral bazat pe salariile noastre. Și nici nu va mai fi. În ultimă analiză, bugetul de pensii este deja conectat definitiv la bugetul general.

Acum, există motive serioase pentru care fondul de pensii să rămână legat, contabil, de fondurile de salarii. Această legătură pune o limită impulsurilor populiste ale guvernului care ar putea dori, altfel, să mărească pensiile în mod nesustenabil, cu riscul de a prăbuși economia. Dacă societatea viitoare va renunța la acest model de plată a pensiilor, vom avea într-adevăr o problemă de risc de abuz. Dar, atâta vreme cât vom avea creștere a produsului intern brut per capita, sistemul de pensii va supraviețui într-o formă sau alta. Aceasta nu este o afirmație normativă economică ci una realist politică.

O diversificare a opțiunilor de pensii, vă poate asigura, teoretic, o siguranță mai mare în fața viitorului. Dacă aveți nevoie de o opinie avizată în acest sens vorbiți cu  un economist. Dar cei care va amenință cu Apocalipsa nu pot să arate cu degetul nici un stat în care aceasta apocalipsă avut loc. Dimpotrivă, există state, precum Marea Britanie, în care puterea politică a seniorilor se convertește deja treptat în putere economică.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.