Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ce ocupații pot fi preluate deja de roboți (infografic)

McKinsey a prezentat rezultatele preliminare ale unui studiu privind posibilitatea de a înlocui munca umană cu roboți. Datele se referă deocamdată la piața americană, dar o logică semănătoare se poate întâmpla și în alte țări.

În graficul de mai jos potențialul tehnic de automatizare este prezentat în funcție de sectoarele economiei. Mărimea fiecărei bule reprezintă procentul de muncă pe tip de activitate în fiecare sector economic iar culoarea bulei cât din acest timp poate fi automatizat. De exemplu în agricultură cel mai mult timp este petrecut făcând munci agricole impredictibile/ neplanificate iar acest timp nu poate fi automatizat decât parțial. În educație, în schimb, cel mai mult timp este dat de utilizarea expertizei, și doar o mică parte din acest timp poate fi automatizat.

content-image

Sursa: Where machines could replace humans—and where they can’t (yet)

Totuși, faptul că oamenii pot fi înlocuiți de roboți nu înseamnă că vor și fi, cel puțin nu imediat.În multe cazuri costurile de tranziție la munca robotizată pot fi destul de înalte, în timp ce forța de muncă este deja foarte ieftină, amintește publicația citată. În același timp, în unele domenii, folosirea roboților poate să nu fie acceptată din punct de vedere social sau legal.

Pe de altă parte automatizarea poate aduce și alte beneficii în afara înlocuirii oamenilor cum ar fi creșterea producției și o calitate mai înaltă și mai stabilă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.