Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ce opțiuni legale aveți în caz de accident rutier

stiripesurse.ro
Alexandru Musatoiu

Conform datelor preliminare oferite de Comisia Europeană privind mortalitatea pe drumurile europene, România a înregistrat anul trecut o rată de 82 de decese la 1 milion de locuitori, cu 8% mai mică decât în anul 2021. Potrivit aceluiași raport Suedia, Islanda și Danemarca sunt țările cu cel mai mic număr de decese provocate de accidente rutiere, cu o rată de 21, 24 respectiv 26 de decese la 1 milion de locuitori.

Cu un număr de aproximativ 4200 de accidente rutiere înregistrate anul trecut, România se situează printre primele locuri la nivel european în această categorie. Evident, numărul celor care ajung să ceară despăgubiri, respectiv să apeleze la un avocat specializat în accidente rutiere în urma acestor accidente este destul de mare și nu de puține ori victimele ajung în instanță pentru recuperarea pagubelor. Am discutat cu domnul avocat Alexandru Mușătoiu din Timișoara, specializat în accidente rutiere și drept civil, câteva aspecte legate de daunele care se pot obține în urma unui accident rutier.

Persoanele care pot cere despăgubiri

Conform Codului Civil atât persoanele implicate direct în accident cât și rudele apropiate (copiii, soț/soție, părinți, frați, bunici, chiar și concubinul/concubina) ale unei victime decedate în urma accidentului pot cere despăgubiri societății de asigurare. Există însă și cazuri în care rude mai îndepărtate pot primi despăgubiri dacă probează o legătura de afecțiune cu persoana decedată. Chiar și pasagerii din mașina vinovată de accident pot obține despăgubiri dacă au avut afecțiuni.

Se pot primi despăgubiri de până la 6.070.000 euro

Fie că vorbim de traumele fizice sau de cele psihice (cauzate de exemplu de pierderea unei persoane dragi), nicio sumă de bani nu va putea compensa în totalitate suferința provocată în urma unui accident rutier.

Cu toate acestea, legea prevede că pentru prejudicii materiale produse în unul și același accident, indiferent de numărul persoanelor prejudiciate, limita de despăgubire este de 1.220.000 euro, iar în cazul vătămărilor corporale sau a deceselor se poate ajunge la sume de până la 6.070.000 euro. Ca exemplu, o tânără studentă la Drept a primit acum câțiva ani în instanță despăgubiri în valoare de 1.000.000 de euro după ce i-a fost amputat brațul drept în urma unui accident rutier.

Printre cele mai importante criterii de acordare a daunelor se numără certificatul medico-legal, pe baza căruia se stabilesc numărul de zile de îngrijiri medicale de care victima are nevoie pentru recuperare. În funcție de acestea dar și de numeroși alți factori (afectarea vieții sociale, profesionale, familiale, afectarea aspectului fizic sau vătămarea integrității corporale, scăderea veniturilor provocată de incapacitatea de a lucra etc.) se pot obține despăgubiri semnificative.

Din cadrul daunelor materiale face parte și acoperirea lipsei de folosință a autovehiculului. Astfel, din momentul accidentului și până la finalizarea dosarului de daună, se poate închiria un autoturism iar prețul închirierii va fi acoperit de asigurator. În prezent se încearcă plafonarea nivelului daunelor pentru autoturismele închiriate în urma unor cazuri de prețuri exagerat de mari în comparație cu media pieței.

Ce este de făcut în cazul unui accident rutier

Persoanele implicate într-un accident rutier se pot adresa asiguratorului RCA printr-o cerere de despăgubire prin care solicită repararea prejudiciului material și moral suferit, la care atașează înscrisuri doveditoare (certificatul medico-legal împreună cu toate documentele primite de la internarea și până la externarea din spital, facturi pentru medicamente, controale medicale sau ședințe de terapie etc.). Cu toate acestea, de cele mai multe ori societățile de asigurare subevaluază prejudiciul suferit de victime, formulând oferte care nu corespund prejudiciului suferit iar acestea sunt nevoite să apeleze la ajutorul unui avocat pentru a-și primi despăgubirile.

Un alt lucru foarte important de care trebuie să țină seama victimele accidentelor este acela de a nu semna absolut nimic atâta timp cât sunt pe patul de spital. Nu puține sunt cazurile în care acestea au fost abordate cât încă erau în convalescență și convinse să semneze diverse acorduri cu persoane care se ofereau să le obțină sume fabuloase iar apoi se trezeau că suma nu e nici pe departe fabuloasă și mai trebuie să și dea 50% persoanei/avocatului. E o întreagă mafie în acest domeniu, cel mai bun mod de a te feri de ea este de a nu semna nimic până când nu îți revii complet din șoc și afecțiuni iar apoi poți cerceta piața avocaturii pentru a angaja persoana potrivită pentru tine. Avocații „chasing the ambulance” cum li se spune sunt rareori o opțiune bună – ei sunt cei care se prezintă direct la spital nechemați de nimeni.

Cât poate dura procedura de primire a despăgubirilor

În funcție de complexitatea accidentului dar și de bunăvoința (care nu prea există) societăților de asigurare de a oferi victimelor despăgubiri satisfăcătoare, procedura poate dura de la câteva luni până la câțiva ani. Atunci când victimele accidentelor nu sunt mulțumite cu ofertele primite de la asiguratori, ajung în instanță unde procedura poate dura uneori chiar și 2-3 ani în funcție de expertizele tehnice care se vor administra în cauză.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.