Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ce prevestește ‘calmul’ lui Vladimir Putin (analiză)

TASS
Vladimir Putin

Vladimir Putin dă senzația că știe foarte bine ce face, că are un plan pe care îl urmărește, iar în acest sens fiecare mutare a sa trebuie văzută ca o strategie. Recentele discuții despre intevenția considerată haotică de unii analiști occidentali nu par să-i fi provocat tensiuni liderului de la Kremlin.

Dacă în primele zile după invazie unii oligarhi ruși au ieșit în față cu delcarații anti-Putin, acum pare că liniștea domnește la Moscova. Nici protestele de stradă nu prea au avut efectul dorit, iar manifestațiile au fost reprimate scurt de autorități. Marea speranță a Occidentului e că rușii vor resimți sancțiunile și se vor revolta. Însă e tot mai greu de crezut că se va întâmpla asta, mai ales că rușii sunt un popor care suportă multe. Rămâne de urmărit care o să fie în continuare reacția rusului de rând.

Între timp, negocierile continuă și au intrat într-o nouă rundă. Cele mai îmbucurătoare vești au venit miecuri, 16 martie, când Rusia vorbea despre un „compromis”. Dar, în teren, bombardamentele au continuat.

Chiar și așa negocierile duse deja de mai multe zile îi oferă un avantaj major lui Putin: timp să-și ducă „operațiunea specială” la final. Genul acesta de „negocieri” a mai fost utilizat de președintele rus, după cum remarcă istoricul Armand Goșu, și în vara lui 2014 și în ianuarie 2015 în victoriile sale.

Ce este însă și mai interesant e faptul că Rusia nu limitează conflictul din Ucraina doar în acest spațiu, ci îl fructifică pentru un „război” (pe mai multe planuri) cu Occidentul. Putin a întors practic acest război pentru a ataca puterile din Vest, iar planul pare mult mai mare.

Dacă înainte de invazie analiștii discutau doar strict despre posibilitatea invaziei unei singure regiuni – Donbas – acum vorbim de invazia Ucrainei, la scară largă. Și, putem sesiza, că nici măcar Ucraina nu reprezintă totul pentru Putin, ci el vizează o nouă ordine mondială.

Dmitri Medvedev, fost președinte rus și apropiat de Vladimir Putin, a dat asigurări că Federația Rusă va continua să lupte pentru „ordinea mondială” care i se „potrivește ei” și cetățenilor săi. „Forța morală și adevărul istoric, ca și înainte, sunt de partea noastră!”, a spus el. De asemenea, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov,  a spus într-un comentariu că prezentul conflict reprezintă un moment important deoarece va „defini ordinea mondială”. Nu în ultimul rând Vladimir Putin susținea zilele trecute că măsurile economice impuse de Occident vor ajuta Rusia să găsească noi soluții pentru problemele interne.

Calmul (cel puțin aparent) lui Vladimir Putin în acest context e dat, cel mai probabil, și de faptul că încă Rusia nu și-a dus pe teren cele mai puternice arme, pe care să le folosească punitiv.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.