Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ce responsabilitate au Gorghiu și Blaga în eșecul de la București

PNL și-a decapitat conducerea de la București: șeful de filială, șefii de la sectoare. Probabil că decizia e firească după o înfrângere atât de umilitoare, deși unele sectoare au luat scoruri decente, chiar dacă nu la nivelul așteptărilor.

Dar oare conducerea centrală are vreo responsabilitate?

Pentru a răspunde la această întrebare va trebui să admitem un lucru simplu. Electoratul care a propulsat USB spre statutul de partid mare al Capitalei s-a format în timp, e un electorat anti-sistem, împotrivă partidelor vechi, împotriva figurilor politice perimate, împotriva blaturilor de culise, împotriva, până la urmă, a metehnelor tranziției care s-au prins de partidele consacrate ca scaii de măgar.

Așadar, a spune că PNL ar fi surclasat USB în Capitală, dacă ar fi avut un alt candidat, o altă strategie, dacă ar fi muncit mai mult, și așa mai departe, e o incapacitate de a vedea o realitate istorică.

Dacă liberalii voiau să facă o schimbare câștigătoare, ea trebuie să vină cu mult timp în urmă. În 2009 aceiași tineri, care azi l-au votat pe Nicușor Dan și USB, au stat la coadă să-l voteze pe liberalul Crin Antonescu. Mare trebuie să le fi fost dezamăgirea nu că a pierdut prezidențialele, ci că, un an sau doi mai târziu, Crin s-a amestecat cu restul clasei politice. N-a fost cu nimic diferit de ei.

Mai târziu liberalii au încercat câteva mutări spectaculoase. Au ales-o o tânără la conducerea partidului. Da, dar "fesenistul" Blaga a rămas înțepenit acolo, secondând-o pe Gorghiu în cadre jenante la evenimente și conferințe de presă. Alți oameni din vechea gardă, îmbătrâniți în rele, cunoscuți de public, au rămas în prima linie.

Se aștepta cineva ca Predoiu sau șefii de la sectoare să poată șterge această aparență de ”învechit”? Se aștepta cineva ca votanții USB să renunțe la Nicușor și Clotilde pentru Cezar Preda, Blaga, Calimente și alte fețe decupate din pozele cu colectivizarea anilor 50?

Dar, vedeți, ei sunt bătuți în cuie acolo. Demisionează tineri liberali ce ar fi putut fi promițători la sectoare sau la Capitală, dar brontozaurii își păstrează intacte funcțiile. Și, pe lângă ei, tânăra Gorghiu nu se arată altceva decât protectoarea acestor brontozauri.

Și-atunci marea rotație de cadre de la București nu se va dovedi altceva decât o mișcare de cosmetizare, așa cum românii au mai văzut cu zecile în această tranziție.

În toamnă, USB va participa la parlamentare. Se așteaptă PNL, doar cu acest face-lift nerelevant, să recâștige Bucureștii? Sau, pur și simplu, l-au abandonat deja pentru următorii patru ani?

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.