Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ce rezultate au avut manifestațiile de sâmbătă?

Inquam Photos / Octav Ganea
proteste universitate

Zeci de mii de oameni au protestat sâmbătă în Piața Universității și în fața Palatului Parlamentului. După ce a trecut un pic de timp, putem astăzi să evaluăm în primă fază rezultatele obținute.

O primă problemă care apare, însă, este următoarea: ce au cerut de fapt manifestanții. Au dorit ei să dea jos guvernul PSD, să apere Justiția sau pur și simplu să își afirme încă o dată forța și solidaritatea?

Dacă s-a dorit punerea PSD într-o o situație dificilă...

... Atunci acest lucru nu a reușit.

Adevărul despre care nu vorbim foarte des este că manifestanții din București s-au îndepărtat de ceva vreme de restul populației. Observăm asta pe trei nivele.

Există o separare între agenda străzii și agenda cetățenilor. Mai multe sondaje sugerează că corupția, ca temă publică, este astăzi mai puțin importantă decât era la începutul anului. În schimb strada rămâne focalizată exclusiv pe această temă.

Mai importantă însă decât separarea reală a agendelor este separarea percepției. Nici în 2012 nici în 2013 și nici la Colectiv sloganele străzii nu au coborât din agenda populației așa cum o studiază sociologii. Dar a existat o percepție conform căreia strada lupta nu doar lupta sa explicită ci și pentru temele mai largi ale populației. 2012 a fost perceput ca fiind și despre austeritate, 2013 a fost perceput ca fiind și despre corupție și bună guvernare etc. Această percepție mai largă nu pare să se aplice și în cazul evenimentelor curente.

În sfârșit, gestul președintelui Iohannis de a expedia rapid numirea unui nou candidat pentru postul de prim-ministru a lăsat strada practic fără aliați între instituțiile statului.

Dacă scopul a fost blocarea a schimbării legilor Justiției...

... atunci rezultatele sunt dificil de estimat. Problema nu mai este doar dacă strada poate mobiliza suficient de mulți oameni ci și dacă PSD ai este un partid care cedează în fața manifestațiilor de stat. Probleme de ridicate la punctul anterior întăresc, desigur, rezistența PSD în fața străzii.

În sfârșit, dacă scopul a fost întărirea internă a opoziției...

... atunci el a fost atins.

Manifestația de sâmbătă nu a fost fără probleme de organizare. Nu este clar în ce măsură manifestanți au înțeles de pe Facebook care sunt punctele de oprire între Universitate și Parlament. Într-un fel, putem privi cu nostalgii la hărțile precise și coordonatele GPS din vremea Uniți Salvăm.

Pe de altă parte însă pentru o manifestație organizată la dată fixă, care ține deci de planificare și nu de dispoziția momentană a populației, manifestația a fost un succes numeric.

Alături de PSD și mult înaintea partidelor de opoziție, organizațiile care au promovat protestul se pot număra printre marii mobilizatori ai populației. Este o putere politică respectabilă ca întindere. Dar, vorba lui Spider-Man, odată cu multă putere vine și multă responsabilitate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.