Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ce rudă a preşedintelui bolivian 'PLĂTEŞTE' preţul succesului acestuia la alegeri - Ce au făcut manifestanţii

morales

Un grup de manifestanţi din Santiago de Chile a ocupat, sâmbătă, sediile a două entităţi naţionale de presă - Bolivia TV şi Radio Patria Nueva - şi i-a obligat pe angajaţi, acuzaţi că servesc intereselor Guvernului lui Evo Morales, să le abandoneze, potrivit AFP.

Preşedintele ţării a anunţat pe Twitter că au fost incendiate casa surorii lui şi reşedinţele guvernatorilor din Oruro şi Chuquisaca, iar Mexicul s-a arătat îngrijorat de situaţie, după ce a început deja să primească cereri de azil.

Directorul Radio Patria Nueva, Iván Maldonado, a declarat: „Am fost scoşi cu forţa după ce am primit constant ameninţări din partea celor adunaţi în faţa sediului. Au încercat să ne oblige să suspendăm emisia”.

Bolivia TV şi Radio Patria Nueva au revenit, după incident, doar cu muzică.

Preşedintele bolivian Evo Morales a condamnat acţiunea printr-un mesaj publicat pe Twitter: „Spun că apără democraţia, dar acţionează ca în dictatură”.

La puţin timp după, un post de radio al sindicatului fermierilor, CSUTCB, a fost ocupat de manifestanţi, a mai anunţat Morales. El a asemănat incidentul cu acţiunile din timpul dictaturilor militare.

Evo Morales, care a fost reales pe 20 octombrie pentru un nou mandat de preşedinte, fapt ce a dus la protestele de stradă, a spus că reşedinţa surorii lui din Oruro a fost incendiată, la fel şi ale guvernatorilor din regiunea omonimă (aflată în vestul ţării) şi din Chuquisaca (centru-sud).

„Vrem pace”, a scris pe Twitter guvernatorul Chuquisaca, Esteban Urquizu. Chuquisaca este regiunea unde se găseşte Sucre, capitala constituţională a Boliviei.

Sâmbătă, Morales a chemat opoziţia la un dialog pentru a „pacifica” ţara care trece prin cea mai mare criză politică din ultimele trei decenii.

În mai mult de două săptămâni de proteste şi confruntări între susţinătorii şi contestatarii lui Morales, au murit 3 oameni şi 383 au fost răniţi, potrivit datelor oficiale.

„Sperăm să fim ascultaţi”, a spus Morales, care a invitat organizaţii precum ONU şi OEA (Organización de Estados Americanos), pe papa Francisc şi „ţări din orice parte a lumii” să participe la dialog.

Pe de altă parte, Guvernul mexican califică drept „gravă” situaţia din Bolivia şi îndeamnă părţile să dialogheze, informează TVE.

Ministrul mexican de Externe, Marcelo Ebrad, a spus că este îngrijorat legat de situaţia politică din statul sud-american şi că deja Guvernul a primit solicitări de azil.

„Situaţia din Bolivia este foarte gravă. Dialogul convocat e urgent. Urmăresc îndeaproape ce se întâmplă. Deja avem cereri de azil de care ne ocupăm”, a scris el pe Twitter. „Mexicul este pentru democraţie şi respectarea legii. Lovitura de forţă este un pas înapoi”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.