Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ce s-a întâmplat în sectorul asigurărilor din cadrul ASF în ultimii ani și de ce acest lucru afectează acum piața de asigurări

ASF
Autoritatea pentru Supraveghere Financiară

În ultima perioadă a apărut o inflamare a problematicii asigurărilor pe piața RCA din România, iar ținta este de această dată compania EUROINS. Acestea vin ca urmare a schimbărilor care au avut loc în ultimii ani în cadrul ASF, care încă din 2017 și-a schimbat conducerea diviziei de asigurări. Chiar dacă a avut loc această schimbare, piața de asigurări, în special componenta de RCA, a fost constant confruntată cu diverse perioade de criză, ce au culminat cu falimentul companiei CITY INSURANCE. Aceste probleme generate de falimentul CITY INSURANCE au continuat, iar cauzele acestui faliment au rămas încă neelucidate și cu atât mai mult neprezentate publicului larg.

Impactul companiilor de asigurări în societate este major. O destabilizare a sectorului de asigurări, va crea neîncredere în toate companiile de asigurări, reticență din partea celor asigurați, va duce la un risc de instabilitate financiară și, nu în ultimul rând, se poate traduce printr-o neîncredere transmisă investitorilor autohtoni și străini.

Un articol publicat astăzi în Revista Biz prezintă câteva elemente definitorii ce au reieșit la o primă analiză a pieței asigurărilor, pe care o dorim a fi obiectivă și detaliată, pentru o informare corectă a cititorilor.

1. Ca un prim element de referință, menționăm volumul însemnat și impactul generat de către legislația secundară venită dinspre ASF. Aceasta are adesea efecte negative, creează confuzie și perturbă buna funcționare a pieței. Printre normele adoptate de ASF în ultimii ani, la propunerea Sectorului Asigurărilor, trebuie subliniate următoarele:

  • Prin Legea 132/2017 cât și prin Norma ASF20/2017, ASF a acordat dreptul service-urilor auto să participe activ la procesul de evaluare al daunelor, fapt ce induce pe piața asigurărilor distorsiuni grave, adesea cu potențial să  genereze corupție;
  • Prin Norma 3/2021, Sectorul Asigurărilor a propus, iar  ASF a aprobat, o definiție diferită a coeficientului de lichiditate, care nu-și regăsește analogie în legislația UE și care generează efecte contradictorii prin implementare. Această definiție diferențiază tratamentul aplicabil companiilor de asigurare înregistrate în România, față de cel al sucursalelor sau filialelor companiilor de asigurare înregistrate în alte jurisdicții UE, generând o distorsiune a pieței.  Vom trata în mod mai  specific acest argument vital în analizele următoare. Gradul de lichiditate asigură modul în care companiile de asigurare pot face față cerințelor venite dinspre clienți.
  • Influențarea directă a principiilor economiei de piață liberă și funcțională, prin 1) limitarea nivelului comisioanelor aplicabile de către companiile de asigurări în relațiile cu brokerii ; 2) plafonarea cotei de piață pe care companiile de asigurări le pot deține în piață din România în afara legislației de bune practici concurențiale  3) limitarea arbitrară a prețurilor practicate de către companiile de asigurări în diverse regiuni ale țării, fără existența unei baze legale în acest sens  determină încă o dată distorsiuni ale pieței;
  • Implicarea directă a Sectorului Asigurărilor din ASF în politica de reasigurare a companiilor, prin: 1) impunerea unui anumit tip de contract de asigurare; 2) alegerea arbitrară a companiilor de reasigurare ce pot fi folosite în contractele de reasigurare, pe baza unor criterii netransparente și forțarea companiilor să desfășoare relații numai cu acestea, împotrivă principiilor de piață liberă și generând  suspiciuni asupra unor potențiali practici de corupție; 3) forțarea închiderii unor contracte de reasigurare în jurisdicții agreate de UE, din motive neîntemeiate, acțiuni care generează pierderi financiare imediate pentru companiile de asigurare, în locul unor profituri benefice pentru acționari și pentru stat, urmare a impozitelor aplicabile;

2.  “Politica” aplicată de către Sectorul de Asigurări din ASF este de natură să limiteze noile  investiții directe în domeniul asigurărilor, fie strategice, fie de portofoliu, menținând piața la dimensiuni restrânse, fapt ce nu stimulează competiția și implicit reducerea costurilor polițelor de asigurare, împreună cu creșterea calității serviciilor oferite. Această “politică” determină prezența unui număr limitat de participanți pe piața românească, fapt ce a condus în timp la poziții dominante ale unor jucători, ce controlează ponderi însemnate din această piață. În acest sens, o atenție particulară vom acorda în  analiza noastră, modului în care sunt tratate instituțiile financiare internaționale (IFI), care au investit în acest sector. Rezultă din primele noastre evaluări că Sectorul Asigurărilor din ASF pune sub semnul întrebării deciziile investiționale ale acestor IFI, care par să-i deranjeze, prin faptul că nu pot acționa “în forță” împotriva acestora, România fiind stat membru al acestor organisme. S-a ajuns până la punerea sub semnul întrebării a bonității financiare și credibilității unor IFI, ce dețin ratinguri cu mult peste cel al țării noastre, fapt ce pare complet desprins din realitate;

3. Strâns legate de cele de mai sus, sunt reacțiile obținute din piața asigurărilor în legătură cu un anumit grad de lipsă de  pregătire de specialitate a celor care decid în domeniul asigurărilor, fapt ce, desigur, îndepărtează investitorii și creează un sentiment de neîncredere a celor deja prezenți în piață, ce pot fi supuși oricând unor decizii arbitrare, neargumentate și de neînțeles, într-o economie de piață funcțională.

4. Concentrarea procesului decizional în măna unui grup restrâns de persoane din cadrul Sectorului de Asigurări al ASF și apoi validarea acestuia de către persoane fără o pregătire necesară de specialitate, după cum spun unele surse,  sau o experiență internațională în domeniul asigurărilor, conduce sistematic la grave încălcări ale legislației naționale și europene, adesea sancționate prin instanțele judecătorești, fapt ce afectează reputația și prestigiul național și internațional al instituției romanești de reglementare în domeniul financiar.

Vom prezenta în detaliu, în cursul săptămânilor următoare toate aceste aspecte, în scopul informării adecvate a publicului, având că obiectiv declarant îmbunătățirea activității Sectorului de Asigurări din cadrul ASF, astfel încât companiile să poată funcționa neîngrădit, în conformitate cu principiile ce guvernează o piață liberă și funcțională, în limitele impuse de legislația europeană și nu pe baza unor “găselnițe dâmbovițene”, ce impactează în ultimă instanță serviciile de asigurare oferite populației.

Sperăm ca analiza noastră să trezească interesul public și al instituțiilor statului, iar argumentele noastre să determine o întărire a rolului pe care îl are reglementatorul din piața de asigurări, cu o  abordare clară spre liberalizarea pieței, alinierea la bunele practici europene, care să stimuleze și să încurajeze  atragerea de noi investitori în România.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.