Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ce s-ar întâmpla dacă Rusia ar ataca România? Analiza generalului american Ben Hodges

armata romana exercitii

Generalul (r) Ben Hodges, fost comandant al trupelor americane în Europa, a comentat pentru Digi24 scenariul unui atac rus asupra României.

„Cred că infrastructura din România este într-o stare jalnică, ca să fiu sincer. Este foarte greu să transporți lucruri în interiorul României. Drumurile și căile ferate nu vor ajuta forțele române sau cele NATO să se deplaseze rapid pentru a putea respinge un atac rusesc. Sau o vor face, dar cu costuri mari. E multă muncă în ceea ce privește șoselele și căile ferate pentru a permite deplasarea rapidă a vehiculelor grele”, a spus generalul american în rezervă.

De asemenea, Hodges spune că armata română se mai confruntă „cu niște probeleme care trebuie rezolvate”: apărarea antiaeriană insuficientă, stocurile de muniții și artilerie și rachetele cu rază lungă de acțiune care să le permită trupelor române să atace în adâncime.

În ciuda acestor neajunsuri, fostul comandant al trupelor SUA în Europa consideră că „armata română este mult mai puternică decât era acum 20 de ani”. „Am fost alături de militarii români în Afganistan și am văzut calitățile acestora”, a menționat Hodges, potrivit căruia armata română a evoluat „nu doar din punct de vedere al tehnicii de luptă, dar și în ceea ce privește nivelul de pregătire”.

Deși armata rusă nu l-a impresionat, Ben Hodges îndeamnă la prudență.

„Uitați-vă la cât de prost s-a comportat armata rusă în Ucraina. Au pierdut majoritatea unităților lor de elită și cele mai bune echipamente. S-au dus. Vor mai trece ani de zile până vor reuși să atingă nivelul pe care îl aveau acum câțiva ani. Nu sunt impresionat, dar trebuie să fim pregătiți în cazul în care vor folosi rachete cu rază lungă împotriva țintelor civile”, a spus fostul comandant al trupelor SUA în Europa.

„(Rușii) vor face tot posibilul să distrugă Constanța, să distrugă infrastructura României. (Rușii) au un avantaj: mărimea flotei lor (de la Marea Neagră). Pentru România, o parte cheie a apărării sale este îmbunătățirea cooperării cu vecinii: nu doar Ucraina, ci și Moldova, Bulgaria și în special Turcia. Apoi, mai sunt mii de soldați americani in România, la fel și francezi, aveți poliție aeriană NATO la Marea Neagră, la baza Mihail Kogălniceanu, sunt multe capacități ale aliaților aici”, a adăugat Ben Hodges.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.