Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ce să facă PSD ca să îl luăm în serios?

psd sigla

Când te gândeşti la PSD, de obicei, ai o listă scurtă de atribute pe care le asociezi partidului. Să zicem, de exemplu, comunism, baroni locali, să zicem Iliescu şi să mai zicem grupuri de interese. Dacă tot zicem Iliescu, să mai zicem şi mineriade, aşa, ca să nu dăm impresia că am uitat vreo secundă.

Vezi și: ADEVĂRUL despre cazul Autostrăzii Sibiu-Orăştie. De unde au pornit problemele/ DOCUMENT

Acestea sunt, întâmplător sau nu, şi o parte din motivele pentru care nu putem lua în serios PSD-ul. Orice ar spune sondajele unor case „de partid”, este clar că suntem mulţi, din ce în ce mai mulţi, cei care credem că PSD nu poate fi acum o opţiune politică serioasă pentru România. Însă a critica nu este suficient. Nu ajunge să spui că nu vrei PSD pentru că şi pentru că. Trebuie să dai PSD şansa de a afla cum ar putea să se transforme dintr-o oaie neagră a politicii româneşti într-o soluţie civilizată. Eu aş începe cu trei mişcări politice. Şi pe urmă mai vedem.

Vezi și: Surse: PSD își mută centrul de putere

În primul rând, PSD ar trebui să se rupă de trecut, de trecutul său comunist care nu i-a permis să evolueze, de moştenirea lăsată, cu zâmbetul pe buze, de un Iliescu pe care România îl regretă. Ar trebui ca PSD să renunţe la oblăduirea veşnicei „bunicuţe” care, de la adăpostul călduţ din Primăverii, mai aruncă din când în când pe piaţă câteva cuvinte frumos sculptate în lemn.

În al doilea rând, PSD ar trebui să lase deoparte influenţa baronilor locali. Să nu mai protejeze interesele ascunse ale unor oameni care au prădat, timp de 25 de ani, România. PSD ar trebui să conducă de capul său, nu după agenda celor care se cred moştenitori de drept şi veşnic stăpâni asupra fiefurilor pe care le-au muls, de-a lungul vremii, cu atâta meticulozitate.

În al treilea rând, PSD ar trebui să promoveze „sânge proaspăt” în politică. Nu este vina singulara a PSD-ului, dar ne-am săturat să vedem aceleaşi veşnice şi triste figuri ingenue care se doresc rebrand-uite şi care se luptă să ne convingă cum şi în ce fel s-au schimbat, de parcă lupul şi-ar putea schimba năravul. Am vrea, dacă se poate, cu toată deferenţa vă spunem, să mai vedem şi oameni noi. Unii care ştiu să facă acordul între subiect şi predicat. Şi da, nu ne-ar deranja să fie tineri. Şi da, dacă nu sunt tineri, nu ne-ar deranja să fie profesionişti în domeniile lor, nu „lăutari.”

Congresul PSD de duminică reprezintă şansa partidului de a deveni credibil şi de a propune, pentru prima dată după 1989, o viziune social democrată civilizată.

Chiar dacă mă îndoiesc de abilitatea şi disponibilitatea lui Liviu Dragnea de a face astfel de schimbări, cred că trebuie să beneficieze de o prezumţie de nevinovăţie, până la proba contrarie. Până la urmă, a decis să sacrifice o parte din puterea baronilor locali. Este un început. O să vedem duminică dacă poate mai mult sau nu.

Surse: Cine va fi eliminat din Guvern

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.