Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ce SĂ NU FACI de Sfinţii Constantin şi Elena

Sfinţii Constantin şi Elena

Duminică va fi sărbătoare mare pentru creştini! Aceştia o să îi prăznuiască pe Sfinţii Constantin şi Elena, trecuţi în calendar la data de 21 Mai.

Constantin este una dintre cele mai cunoscute figuri bisericeşti datorită promulgării Edictului de la Milano. Împărateasa Elena, mama împăratului Constantin cel Mare, a trăit între anii 248 – 329. Aceasta a fost căsătorită cu generalul roman Constantinuius Chlorus. Este cunoscută ca fiind o femeie extrem de credincioasă şi pentru pioşenia ei.

Citește și: Fiica lui Adrian Enache și-a arătat sânii: Cum sunt după ce a fost tăiată de violator / FOTO

Conform crestinortodox.ro, în ziua premergatoare luptei cu Maxentiu, in anul 312, Constantin a vazut pe cer o cruce luminoasa si o inscriptie: In hoc signum vinces (prin acest semn vei birui). Noaptea, in vis, i se descopera Hristos si-l indeamna sa puna semnul sfintei cruci pe toate steagurile armatei sale. Constantin va iesi biruitor din lupta. Mama Sfintei Elena a descoperit la Ierusalim Crucea pe care Mântuitorul a fost răstignit.

Tradiţii şi obiceiuri

- agricultorii nu lucrează pentru a evita pagubele aduse holtelor de păsările cerului

- se spune că dacă în ziua de 21 mai plantezi porumb, ovăz sau mei se va usca

- ciobanii stabilesc în ziua de 21 mai cine le va fi "baci" (şef)

Citește și: VIDEO HOT Charlize Theron, GOALĂ cu soțul lui Penelope Cruz

- femeile folosesc tămâie în toată casa şi stropescu cu aghiasmă pentru a alunga duhurile rele şi necurate

- ţăranii aprind un foc mare şi stau în jurul lui pentru a fi feriţi de rele

- nu este bine să speli sau să coşi

În ziua praznicului nu este bine să divorţezi sau să renunţi la o prietenie. Tradiția spune că, în caz contrar, toată viaţa vei avea o pierdere pe plan financiar sau sentimental. Totodată, nu este bine să dai păsărilor cerului pâine, pentru că risipeşti sporul casei, și nu trebuie să strici cuibul păsărilor care au pui, oricât de zgomotoase ar fi ele, deoarece se crede că în familie vor fi necazuri tot anul.

Citește și: ȘOCANT O bătrână de 80 de ani a fost VIOLATĂ de cel care venise să-i cumpere țuica

În calendarul popular, sărbătoarea Sfinților Constantin și Elena este una a păsărilor de pădure, numită Constantin Graur sau Constantinul Puilor. Tradiția populară ne spune că în această zi păsările de pădure își învață puii să zboare. De sărbătoarea Sfinților Constantin și Elena, mulți agricultori nu lucrează, pentru a evita pagubele aduse holdelor de păsările cerului. În unele regiuni ale țării, 21 mai este ultima zi în care se mai pot semăna porumb, ovăz și mei, deoarece în popor se spune că tot ce se seamănă după această zi se va usca.

Citește și: Ucrainenii fac mișto de ruși după incidentul cu oile românești care au scufundat o navă rusească de război / VIDEO

Sfinții Împărați Constantin și Elena sunt cunoscuți drept cei care au dat libertate creștinismului. Despre Împărăteasa Elena se spune că a fost prima femeie care și-a eliberat sclavii și a ajutat creștinii persecutați.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.