Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ce șanse are Rareș Bogdan pentru Primăria Capitalei?

rares-bogdan-ponta-obiectiv.info_

Numele realizatorului Realitatea TV este vehiculat de ceva timp pentru cursa de la București. De când au apărut îndoielile conducerii centrale a PNL că actualul candidat desemnat, Cristian Bușoi, are șanse să câștige funcția de primar general prin scrutin direct într-un singur tur, numele realizatorului de televiziune a revenit în actualitate.

Cine este Rareș Bogdan și ce șanse are să le aducă liberalilor trofeul de la Capitală?

Mai întâi trebuie spus că relațiile lui Bogdan cu lumea politică, în mod special cu liberalii, nu sunt nici pe departe așa cum ar trebui să fie între un jurnalist și puternicii zilei. Numele lui Rareș Bogdan a mai apărut în contextul alegerilor parlamentare din 2012, ca potențial candidat la parlamentare, din partea USL. Susținerea venea tot din tabăra liberală.

Un an mai târziu, în decembrie 2013, Rareș Bogdan este din nou asumat politic de conducerea PNL ca un posibil ocupant al funcției de Director TVR. Colegii de alianță de la PSD s-au opus vehement și Bogdan a ratat ocuparea funcției.

La alegerile prezidențiale din 2014, jurnalistul clujean a susținut fățiș candidatul ACL, Klaus Iohannis, care a și câștigat scrutinul.

Cine crede că relațiile lui Rareș Bogdan cu lumea politică se reduc la cercurile liberale se înșeală. În 2014, Antena3 a publicat câteva fotografii de la ziua de naștere a realizatorului de la televiziunea concurentă, care surprindeau o liotă de politicieni de prim rang de la toate partidele. Printre aceștia, Emil Boc, Elena Udrea, Cătălin Predoiu, Marean Vanghelie, Eduard Hellvig, Vasile Blaga.

De altfel, relațiile de prietenie ale lui Bogdan cu Vanghelie (ex-PSD) și Hellvig (PNL, actual director SRI) au fost recunoscute deschis chiar de către jurnalistul Realității TV.

Îndeobște, realizatorii de emisiuni ”pivot” ale televiziunilor de știri au contacte bune cu mediul politic la vârf. Sunt curtați, periați, cultivați, pentru simplul fapt că au o platformă de exprimare influentă. De aici însă până la a fi invitați la aniversare e cale lungă.

Agenda politică a lui Bogdan este reflectată de aceste relații. Cei care i-au urmărit emisiunile au observat probabil atacurile vehemente la Victor Ponta (adversarul lui Vanghelie în PSD), Traian Băsescu (în relații încordate din 2013 cu Vasile Blaga), precum și atitudinea îngăduitoare față de Klaus Iohannis și lideri liberali mai apropiați de acesta.

Legăturile lui Rareș Bogdan cu lumea politică nu au fost lipsite de beneficii economice. Grupul de Investigații Politice al lui Mugur Ciuvică a publicat în 2014 o investigație asupra situației financiare și legăturilor comerciale cu instituții ale statului din care a obținut venituri de invidiat. Mai multe detalii AICI.

Mai merită menționată relația specială pe care jurnalistul o are cu Sorin Roșca-Stănescu (este finul acestuia), un alt patron de presă controversat al tranziției, intrat și el în politică după 2012, condamnat la închisoare în dosarul Rompetrol. Se zice, de altfel, că Roșca-Stănescu a fost cel care l-a inițiat pe Bogdan în tainele ”nejurnalistice” ale media și l-a introdus în diverse cercuri politice suspuse.

Dar care ar fi susținerea pe care Rareș Bogdan o are în PNL?

Se pare că susținerea ar veni din ”aripa” foștilor pedeliști, în speță, Cătălin Predoiu (actual șef al filialei București) și Vasile Blaga (co-președinte). Aripa liberală pare a fi mai rezervată, deși nici aici nu ar trebui ignorate relațiile bune pe care le are Bogdan chiar cu Palatul Cotroceni.

Rezervele față de Rareș Bogdan sunt determinate de o mare imprevizibilitate care-l caracterizează. Partidele, în general, preferă să mizeze pe loialitate politică îndelung rodată atunci când propun candidați la primării. Nu e mai puțin adevărat că, în situații disperate, așa cum este actuala situație a liberalilor în mediul urban cu algoritm de vot într-un tur, când mizele transcend scrutinul în sine, partidele pot face apel la candidați ”din afară”.

Rareș Bogdan este un personaj interesant. Deține multe informații din culisele politicii, tocmai prin accesul pe care l-a avut după cortină. Nu este un simplu jurnalist, ci este mai degrabă genul de realizator ”one-man-show”, obligat să-și țină atentă audiența timp de mai bine de două ore în fiecare seară. Asta-i dă și o notorietate inițială importantă pentru constrângerile bugetare de campanie ale unui partid.

Natură histrionică, abil în dialogurile cu interlocutorii pe care are misiune să-i încolțească, populist în abordările tematice, Rareș Bogdan nu e genul care să lase telespectatorul indiferent. Unii îl contestă, alții îl admiră. Un asemenea profil pare a fi potrivit pentru o bătălie electorală cu miză.

Un alt atu al lui Bogdan în bătălia pentru București este relația strânsă cu Marean Vanghelie, fostul primar al sectorului 5, astăzi scos de pe prima scenă de DNA, dar încă extrem de influent, în special în sectorul 5, acolo de unde PSD își extrage un număr important de voturi. Vanghelie controlează încă rețelele electorale din zonele cu populație marginalizată.

Pentru un scrutin într-un tur, în care PSD este favorit, iar electoratul de dreapta puternic divizat, incursiunile în teritoriul adversarului sunt cruciale.

În același sens, discursul ”populist”, atractiv pentru categoriile sărace vizate de PSD, reprezintă o altă armă de expansiune în teritoriul ”stângii”.

Prin simetrie, dacă PSD va merge la Primăria Capitalei cu o altă fostă jurnalistă, Gabriela Vrânceanu-Firea, cândva populară realizatoare la postul concurent al Realitatea TV, s-ar putea polariza o luptă a ”bazinelor de audiență”, care ar ridica profilul public al candidatului liberal.

Bogdan nu are o experiență administrativă solidă și acesta poate reprezenta un mare dezavantaj, dacă în cursă vor intra doi ”grei” ai administrației și politicii: Călin Popescu-Tăriceanu și Traian Băsescu.

De altfel, Rareș Bogdan a avut o scurtă oportunitate să se confrunte cu fostul președinte al României, într-o emisiune la Realitatea TV, avându-l ca invitat pe Traian Băsescu, când jurnalistul a dat buzna în studio pentru a-și apăra colegii ”tăvăliți” de experimentatul comandant de navă. Nepregătit, Rareș Bogdan a încasat o lecție usturătoare, care îi va produce deja un complex de inferioritate în fața potențialului candidat de la MP.

Un alt dezavantaj, ce pare greu perceptibil pentru novici, este discursul anti-sistem și anti-partide pe care realizatorul TV l-a dezvoltat în cariera sa jurnalistică. E greu de spus în ce măsură activiștii liberali se vor mobiliza pentru Bogdan, dacă acesta ar fi candidat. La TV dă bine să fii ”independent” și ”radical”, la activistul de partid mai puțin.

În concluzie, Rareș Bogdan are câteva oportunități pentru a fi propulsat candidat la Capitală din partea PNL. În ce privește șansele de a câștiga, ele depind prea mult de context.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.