Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ce se coace în laboratoarele PSD: Cum electoratul PSD va înghiți noul "broscoi", PMP-ul lui Băsescu

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Traian Băsescu fuziune PMP

Alianțele politice  se  fac  și se desfac.  La fel de valabilă este  ecuația  și în cazul mai vechilor dușmănii. Cu gândul  la asigurarea  viitoarei  majorități necesare pentru impunerea unui  guvern politic după alegerile parlamentare,  cei care i-au purtat sâmbetele lui  Traian Băsescu prin  două încercări de suspendare a acestuia din funcția de președinte,  dau semne că îi caută acum compania și îl găsesc  frecventabil.  La rândul său,   fostul șef al statului a lansat  un semnal  foarte clar: dacă PMP intră în Parlament,  este  dispus la negocieri , inclusiv  cu PSD,  și va   face  guvernare cu cine va oferi mai mult.

Reevaluarea reciprocă a  început deja.  Ponta nu a mai răspuns la ultimele  sfaturi  primite   din partea  fostului președinte  legate de raportarea la   recentele acțiuni ale președintelui Turciei, în timp ce rivalul de ani  buni al lui Traian Băsescu, actualul lider ALDE, Călin Popescu Tăriceanu  laudă acum calitățile celui cu  care s-a  războit  atât de dur în ultimii ani. În paralel, președintele  Klaus  Iohannis   a fost  transformat de cei trei politicieni în ținta  lor preferată, la pachet cu actualul   guvern  tehnocrat   condus de Dacian Cioloş.

Cei trei lideri politici par  astfel să  pregătească terenul  pentru ca publicul să accepte  pe viitor  o eventuală colaborare PSD-ALDE-PMP prin crearea unei agende comune anti-Iohannis și anti- executiv  tehnocrat prin punctarea  în cor a nerealizărilor acestor  doi  factori de decizie.

Cifrele nu mint, iar social-democrații  trebuie  să țină  cont de ele. Conform unor surse  din interiorul PSD, nu sunt  șanse ca   împreună cu ALDE  să se obțină mai mult de 45 de procente la  alegerile parlamentare. Prin  procesul de redistribuire, asta  s-ar  traduce  prin 48-49% din totalul de  mandate  parlamentare, insuficient pentru asigurarea majorității necesare, ceea ce face  imperioasă negocierea  cu un al treilea  partid.

După fuziunea  cu UNPR, PMP  are  acum  șansa să acopere cu structuri organizatorice toate județele țării și să-și dubleze scorul obținut  la locale, atunci când nu   beneficia de o  acoperire de maximum 60%, ceea ce face să aibă o șansă semnificativă să intre în viitorul legislativ  și ca acest partid  să se tranforme în mult-doritul partid- balama capabil să răstoarne  majoritățile, așa cuma  procedat în  trecut UNPR-ul condus la acea  vreme de  Gabriel Oprea. Mai mult, prin fuziunea cu UNPR, PMP va  fi capabil să  rupă  câteva procente  și din scorul  PSD, ceea ec  complică  lucrurile și mai mult pentru conducerea  social-democrată.

Potrivit  surselor citate,  conducerea PSD este  conștientă de această situație  și caută cea mai buna strategie de comunicare  pentru a vinde necesitatea  aproprierii de PMP și  Traian Băsescu în următoarele luni  fără să deconteze negativ la alegeri această posibilă colaborare. Electoratul său tradițional a  fost  învățat atâția ani că Traian Băsescu și Emil Boc sunt principalii responsabili pentru situația sa financiară și socială, încât o eventuală înțelegere cu acesta ar putea  fi percepută ca  o trădare și posibil, sancționată la urne de anti-băsiști, un risc deloc de  neglijat de  laboratoarele din Kisellef 10.

Până atunci, cele două tabere vor  să vadă cum evoluează în primul rând experimentul colaborărilor locale prin  care PSD, împreună cu PMP și ALDE au asigurat o serie de majorități locale la nivelul consiliilor județene, așa cum se întâmplă în Constanța, Neamț sau Timiș.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.