Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ce se întâmplă în corpul tău dacă iei pastile și consumi alcool. Experții vorbesc despre schimbările care au loc

national.ro
tuica alcool

Ce se întâmplă în corpul tău dacă iei pastile și consumi alcool: Experții vorbesc despre schimbările care au loc

Experții atrag atenția că amestecarea anumitor medicamente cu alcool, vă poate pune viața în pericol. Atunci când amestecați alcool cu ​​medicamente, fie eliberate pe bază de rețetă sau fără prescripție medicală, medicamentele pot crește efectele alcoolului sau alcoolul poate crește efectele secundare ale medicamentului. Uneori poate duce și la toate efectele secundare noi.

Cum interacționează alcoolul și medicamentele

Substanțele chimice din creier mențin un echilibru delicat între excitare și inhibiție. Prea multă excitare poate duce la convulsii, prea multă inhibiție vei experimenta efecte precum sedarea și depresia.

Alcoolul acționează prin creșterea inhibării din creier. Poți recunoaște acest lucru ca o senzație de relaxare și o scădere a inhibițiilor sociale atunci când ai consumat câteva băuturi alcoolice.

Cu cât bei mai mult alcool, vei observa că nu îți poți coordona musculatura la fel de bine, s-ar putea să îți schimbi vorbirea, să devii amețit, să uiți lucruri care s-au întâmplat și chiar să adormi.

Medicamentele pot interacționa cu alcoolul pentru a produce efecte diferite sau intensificate

Alcoolul poate interfera cu modul în care funcționează un medicament în organism sau poate interfera cu modul în care un medicament este absorbit în stomac.

Dacă medicamentul tău are efecte secundare similare cu cele ale stării de ebrietate, aceste efecte se pot amplifica.

Nu toate efectele secundare trebuie să fie asemănătoare cu cele ale alcoolului. Amestecul alcoolului cu medicamentul pentru ADHD, ritalin, de exemplu, poate crește efectul medicamentului asupra inimii, crescând ritmul cardiac și riscul de atac de cord.

Combinarea alcoolului cu ibuprofenul poate duce la un risc mai mare de tulburări și sângerări stomacale.

Alcoolul poate crește descompunerea anumitor medicamente, cum ar fi opioidele, canabisul, medicamentele anticonvulsivante și chiar ritalinul. Acest lucru poate face ca medicamentul să fie mai puțin eficient. Alcoolul poate, de asemenea, să modifice calea de descompunere a unui medicament, creând substanțe chimice toxice care pot provoca complicații hepatice grave. Aceasta este o problemă, în special cu paracetamolul.

În cel mai rău caz, consecințele amestecului de alcool și medicamente pot fi fatale. Combinația unui medicament, care acționează asupra creierului, cu alcool poate face condusul mașinii sau manevrarea unor utilaje grele dificile și poate duce la accidente grave.

Cine este cel mai expus riscului

Efectele amestecului de alcool și medicamente nu sunt aceleași pentru toată lumea. Cei mai expuși riscului de interacțiune sunt persoanele în vârstă, femeile și persoanele cu o talie mai mică.

Persoanele în vârstă nu descompun medicamentele la fel de rapid ca persoanele mai tinere și iau adesea mai multe medicamente. Vârstnicii sunt și mai sensibili la efectele medicamentelor care acționează asupra creierului și vor experimenta mai multe efecte secundare, cum ar fi amețeala și căderile.

Femeile și persoanele cu o talie mai mică tind să aibă o concentrație mai mare de alcool în sânge atunci când consumă aceeași cantitate de alcool ca cineva mai mare. Acest lucru se datorează faptului că există mai puțină apă în corpul lor care poate fi amestecată cu alcoolul.

Ce medicamente nu se pot amesteca cu alcool

Cele mai comune medicamente prescrise care interacționează cu alcoolul sunt benzodiazepinele (pentru anxietate, insomnie sau convulsii), opioidele pentru durere, antidepresivele, antipsihoticele și unele antibiotice, precum metronidazolul și tinidazolul.

Nu sunt doar medicamentele eliberate pe bază de prescripție care nu ar trebui să fie amestecate cu alcoolul. Unele medicamente eliberate fără prescripție medicală pe care nu ar trebui să le combini cu alcoolul includ medicamentele pentru somn, răul de mișcare, răceală și gripă, alergii și durere.

Data viitoare când ridici un medicament de la farmacist sau cumperi unul din supermarketul local, verifică ambalajul și întreabă dacă poți consuma alcool în timp ce iei medicamentul respectiv. Dacă totuși vrei să consumi alcool în timp ce iei medicamente, discută mai întâi cu medicul sau farmacistul tău, potrivit Sciencealert.com, scrie antena3.ro.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.