DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Ce se va întâmpla cu finanțelor românilor/ INTERVIU cu premierul Mihai Tudose

Inquam Photos / Octav Ganea
Mihai Tudose

Legea vaccinării și cea privind plafonarea indemnizațiilor de creștere a copiilor ar putea fi adoptate joi de către Guvern, dacă au toate avizele necesare, a declarat premierul Mihai Tudose, într-un interviu acordat marți agenției naționale de presă - agerpres.

Șeful Executivului vorbește și despre posibilitatea ca o parte din achizițiile pentru dotarea Armatei să fie făcute cu ajutorul industriei naționale de apărare, dar și despre dotările pentru situațiile de urgență, prim-ministrul pledând pentru refacerea integrală a sistemului de intervenție.

''Am renunțat la cele 15 milioane de euro, fiindcă am considerat că nu este bine din nou să cârpim. (...) Am pus o întrebare (...). Arafat mi-a spus o cifră — 600 de milioane (de euro — n.r.), aproape 800 dacă le luăm pe rând. Și am găsit banii respectivi'', a spus Tudose.

În interviu, șeful Guvernului vorbește și despre execuția bugetară pe primul semestru, despre măsurile fiscale, despre pensiile speciale, dar și despre relația sa cu președintele Klaus Iohannis și cea cu liderul PSD, Liviu Dragnea.

Tudose spune că "un nou proiect politic în interiorul partidului'' nu are șanse de reușită.

Premierul vorbește și despre perchezițiile făcute în sediul Guvernului de către Direcția Națională Anticorupție.

AGERPRES: Domnule prim-ministru, să începem cu un subiect de actualitate, perchezițiile făcute luni în sediul Guvernului de către DNA.

Mihai Tudose: Înțeleg că domnul ministru Viorel Ilie a dat un comunicat, a dat un comunicat DNA-ul, mai mult va spune Direcția Națională Anticorupție când termină. Așa am înțeles din comunicatul DNA-ului.

AGERPRES: Este o problemă de imagine pentru Guvern? Ministerul pentru Relația cu Parlamentul are sediul principal în Palatul Victoria. 
Mihai Tudose: Nu știu mai mult, înțeleg că doi oameni de acolo au făcut ceva sau sunt suspecți că au făcut ceva. Așteptăm concluziile.

AGERPRES: CSAT s-a reunit pentru aprobarea Planului de înzestrare a Armatei. Ce planuri aveți în vedere pentru revitalizarea industriei de Apărare?

Mihai Tudose: Industria de Apărare este un domeniu sensibil și noi l-am considerat, și când eram ministru la Economie, și acum, ca un domeniu prin intermediul căruia economia României să se poată revitaliza. Și s-au obținut și rezultate. Este în plin proces de reorganizare și cu investiții majore și, da, are legătură foarte mult și cu înzestrarea Armatei, fiindcă încercăm ca dintre noile achiziții ale Armatei cât mai multe să fie produse în România sau să aibă și componente din România. Domnul ministru Fifor acum a preluat ceea ce am început din 2017. Și semne bune sunt foarte multe.

AGERPRES: Cum vedeți amenințările recente ale oficialilor ruși la adresa României? Ambasadorul Moscovei la București și-a manifestat din nou îngrijorarea și a spus că sistemul de la Deveselu ar fi ''un risc potențial'' pe care Rusia nu îl poate ignora. 
Mihai Tudose: Am înțeles. Nimic nou. Spune acest lucru de foarte multă vreme.

AGERPRES: Și amenințările recente ale vicepremierului rus Dmitri Rogozin? 
Mihai Tudose: Nu știu despre ce e vorba. A comentat ceva domnul Rogozin... Noi îi răspundem și ne trezim în dialog cu el acum. Are treaba lui, noi ne vedem de treaba noastră.

AGERPRES: Vă vedeți la CSAT cu președintele Iohannis. Pare că aveți o bună coabitare. Ați mai discutat cu șeful statului?

Mihai Tudose: Este președintele CSAT, este președinte României. (...) Da, am mai discutat la telefon. Am discutat despre Moldova, când am fost în Moldova. Despre orice vizită în străinătate l-am informat. O relație normală, instituțională.

AGERPRES: La preluarea mandatului, președintele Iohannis a avut un discurs mai dur și v-a cerut să renunțați ''la țopăiala fiscală''. Ați avut discuții și despre fiscalitate? 
Mihai Tudose: Nu, domnia sa s-a rezumat la lucruri de interes comun aflate pe agenda publică sau nepublică. Repet, în ceea ce privește Bruxelles-ul, în ceea ce privește Moldova, fără niciun fel de altă implicare în ceea ce privește politica fiscală a Guvernului. Dar, știți, a fost atunci... noi a trebuit să răspundem nu la ce am făcut sau la ce voiam să facem noi, ci la acuzații din partea chiar și a presei, că nu știu ce vrem să luăm noi, zahărul din ceaiul nu știu cui. Nu s-a întâmplat.

AGERPRES: Ați renunțat la impozitul pe cifra de afaceri, la taxa de solidaritate. Ce modificări mai aveți în vedere în domeniul fiscal și când ar putea fi aplicate?

Mihai Tudose: Nu mai avem în vedere alte modificări decât cele care au fost anunțate și care sunt în termen și vor intra în termen.

AGERPRES: Vă referiți la CAS și CASS? 
Mihai Tudose: CAS și CASS, de la anul. Colegii mei lucrează la actul normativ.

AGERPRES: Au apărut temeri că va scădea salariul mediu net. Sunt îndreptățite, mai ales pe fondul faptului că salariile bugetarilor ar trebui să crească de la ianuarie 2018 cu 25%? 
Mihai Tudose: Vor crește.

AGERPRES: Cu 25%?

Mihai Tudose: Vor crește salariile bugetarilor. Apar temeri. Noi tot răspundem la întrebări de astea de la oameni care aud voci. Iertați-mă, medicina a progresat suficient de mult ca să trateze aceste lucruri.

AGERPRES: Execuția bugetară pe primul semestru nu este foarte bună.

Mihai Tudose: Nu, așa este. Ăsta a fost unul dintre motivele pentru care PSD-ul și-a dat jos propriul Guvern. Repet, am găsit minister cu execuție bugetară 2%. Ministerul pentru Societatea Informațională — 2% execuție bugetară pe șase luni, absolut impardonabil. Dovadă este că noul ministru, domnul ministru Șova, într-o lună aproape că a recuperat decalajul doar pur și simplu muncind și dedicându-se activității de acolo.

AGERPRES: În afară de acest minister, mai sunt probleme și în alte ministere? Puteți să ne dați câteva exemple? 
Mihai Tudose: Au mai fost probleme destul de mari și în alte ministere. Acum, fiind mai turați un pic, lucrurile își revin. (...) N-aș vrea să nedreptățesc pe nimeni, dar sunt ministere care și-au revenit spectaculos, de exemplu pe zona de IT. La Finanțe, lucrurile se mișcă foarte bine. Luna trecută a fost prima lună din anul ăsta când ANAF-ul și-a făcut planul, planul fiind totuși destul de mare. Și nu numai că și-a îndeplinit indicatorii de colectare, ci au fost și depășiți. Ministerul Fondurilor Europene — în sfârșit, după șase luni de stagnare, au început lucrurile să se miște, aici și datorită faptului că noi am preluat guvernarea pe fondul unei zone de pustiu total. Nu era nicio autoritate de management autorizată, niciun proiect. Absorbția în 2016 știm cu toții cât a fost — 0,3, adică niște cifre absolut fabuloase. Deci, am plecat cu un handicap imens în această luptă, dar recuperăm și ne atingem targetul de 5,2 miliarde. Chiar sunt optimist că îl depășim.

AGERPRES: Sunteți foarte mulțumit de activitatea în domeniul fondurilor europene a ministrului Agriculturii. Dar în alte domenii?

Mihai Tudose: Au început să miște și acolo, dar acesta a fost prioritar și primordial pentru România. Activitatea domnului ministru Daea pe zona de fonduri europene — erau banii noștri, au putut fi trași. Domnul Daea a fost campionul Europei, știu că, până la sfârșitul lui ianuarie, începutul lui februarie, România, prin Ministerul Agriculturii, trăsese mai mulți bani decât toată Europa la un loc, ceea ce e de remarcat și de felicitat. Și credeți-mă, nici acum nu 's-a potolit', în fiecare zi mai are câte-o reușită, mai mică, mai mare, dar e continuă.

AGERPRES: Domnul Daea nu se va afla pe lista posibililor remaniați? 
Mihai Tudose: Iertați-mă, trebuie să remaniem pe cineva că spune nu știu cine în spațiul public?

AGERPRES: Aveți discursuri foarte dure la adresa miniștrilor, la începutul ședințelor de guvern, după care le atenuați.

Mihai Tudose: Nu la adresa miniștrilor și nu sunt discursuri dure. Ce vreți? Avem o problemă. Nu putem s-o rezolvăm decât dacă o recunoaștem și o punem în dezbatere publică. Ceea ce mă face poate un pic mai dur este faptul că până acum parcă n-a văzut-o nimeni și nimeni nu s-a ocupat de ea și nu înțeleg cum am ajuns să avem 250.000 de copii nevaccinați, din nou să vorbim în august despre manualele din septembrie și așa mai departe. Iertați-mă, poate exagerez sau poate nu e neapărat foarte diplomatic, dar altfel nu se poate — trebuie să recuperăm câteva luni sau aproape un an jumătate de nimic.

AGERPRES: Ați spus că în prezent condițiile din România ar impune vaccinarea obligatorie, dar legislația o impune?

Mihai Tudose: Sunt țări care încearcă exact același lucru acum, să impună vaccinarea obligatorie. Cred că în momentul în care epuizăm tot ce se poate pe partea bună, cu binele, de conștientizare a populației despre riscurile pe care le are copilul nevaccinat — (n.r. părintele) care-și condamnă practic copilul la suferință și nu numai copilul, chiar și comunitatea din care face parte. Statul e dator să intervină. Fiindcă nu copilul a decis, decide altcineva pentru copil. Și apoi, el trebuie să-și asume greșeala părinților? Deci, dacă statul protejează și intervine peste părinți atunci când el este prost tratat de o gripă sau de altceva, iertați-mă, aici chiar va trebui să fim mult mai activi.

AGERPRES: Când va fi adoptată în Guvern legea vaccinării? 
Mihai Tudose: S-ar putea chiar joi, dacă are toate avizele și toți ceilalți colegi — fiindcă are și componentă juridică — sunt de acord, o vom promova joi.

AGERPRES: Se prefigurează o potențială criză a medicamentelor, peste 600 de medicamente au fost retrase de pe piață.

Mihai Tudose: O să am săptămâna viitoare, încerc o întâlnire cu producătorii, cu importatorii, cu distribuitorii, cu toată lumea, împreună cu ministrul de Finanțe să vedem ce se întâmplă. Exact cum v-am spus, haideți să identificăm problema. Odată identificată, să o discutăm cu toții și să încercăm să o rezolvăm.

AGERPRES: O altă problemă pe care ați ridicat-o a fost cea a dotărilor în cazul situațiilor de urgență. Ați cerut ministrului de Finanțe să vă găsească 15 milioane de euro la rectificare pentru dotări. A găsit acești bani?

Mihai Tudose: Da, numai că am renunțat la cele 15 milioane de euro, fiindcă am considerat că nu este bine din nou să cârpim. Cu 15 milioane cârpeam. Ulterior, am avut o discuție cu doamna ministru de Interne, cu domnul secretar de stat, domnul doctor Raed Arafat și am pus o întrebare: cât ne-ar trebui, cât ar costa refacerea sau un sistem ideal, tot ceea ce îi trebuie pentru a putea avea la îndemână — de la factorul uman la factorul material pentru salvat vieți. Absolut tot. Domnia sa mi-a spus o cifră — 600 de milioane, aproape 800 dacă le luăm pe rând. Și am găsit banii respectivi, sunt bani europeni și începem să derulăm proiectele. Altfel, din nou vă spun, o cârpeam. Doi lei astăzi, doi lei la anul, n-aveam nimic niciodată, totdeauna până când terminam, ajungeam la un capăt cu ceea ce începeam, trebuia din nou să se strice.

AGERPRES: Și atunci să ne așteptăm ca la rectificare să meargă mai mulți bani la investiții?

Mihai Tudose: Da, banii pentru investiții rămân acolo. (...) Avem bani de pensii, avem bani de salarii, avem bani de investiții.

AGERPRES: Pentru ce nu aveți bani? Sunteți foarte optimist. 
Mihai Tudose: Nu sunt optimist. Bugetul este în cifrele de la început. Recuperăm de fapt, dar suntem pe drumul cel bun. V-am spus că de luna trecută lucrurile încep să se vadă un pic mai bine.

AGERPRES: Opoziția spune că la rectificare o să tăiați bani de la Educație. O să mai aveți bani pentru toate planurile ministrului Educației, inclusiv pentru achizițiile de manuale de sport și dirigenție?

Mihai Tudose: Opoziția, în ultimul timp, iertați-mă, dar încep să n-o mai înțeleg. Când tu vii ca reprezentant al opoziției și spui că nu o să mai fie bani din iulie pentru pensii și salarii, nu știu dacă face foarte bine țării. Dovadă, uitați, că avem și nu ne grăbim nici cu rectificarea. E un semn în plus că lucrurile stau bine. Când tu vii... O declarație de azi a unui reprezentant al opoziției, europarlamentar. O să încerc să am o discuție cu partidul domniei sale. România face eforturi deosebite să mute la București Agenția Europeană a Medicamentului. Am găsit sediul, s-a depus documentația, încercăm să ne facem lobby. Un europarlamentar român spune că sediul nu e bun, că e bătaie de joc și că nu se poate să fie mutată Agenția respectivă de la Londra la București fiindcă așa vrea Guvernul României. El e român. Nu dau nume, că mi-e și jenă, nu merită pomenit.

AGERPRES. Doriți să discutați cu dumnealui? 
Mihai Tudose: Nu doresc să discut cu dumnealui, dar am să am o discuție cu liderii domniei sale. Am înțeles, suntem cu toții români, el reprezintă România acolo. Înțeleg declarații politice, că nu-i place de cineva sau cum acționează cineva, e altceva. Dar când prin acțiunile domniei sale chiar aduce deservicii României și deservicii grave, poate cineva îi face un consult, nu știu.

AGERPRES: Revenind la investiții și companii. Care sunt intențiile Guvernului referitor la Memorandumul cu KazMunayGas? 
Mihai Tudose: Este o comisie. Lucrează Ministerul Justiției și Ministerul Economiei. Când vom avea o concluzie, o s-o prezentăm.

AGERPRES: Care este stadiul pachetului de legi privind Justiția? Recent ați anunțat că ministrul de resort va merge des la Bruxelles. 
Mihai Tudose: Da, domnul Toader a fost la Bruxelles, a venit de acolo. Acum urmează o nouă serie de consultări, în urma vizitei la Bruxelles, cu organismele de profil din țară.

AGERPRES: Până în toamnă? 
Mihai Tudose: Când va fi gata, va fi gata. N-avem un termen.

AGERPRES: Ați discutat cu ministrul Justiției despre abuzul în serviciu și pragul foarte des invocat? 
Mihai Tudose: Nu.

AGERPRES: Ați spus că pensiile militare au cauzat ''hemoragii'' în sistem. Vreți să le luați banii pensionarilor ''de lux''?

Mihai Tudose: Nu luăm pensiile. Nu se poate intra în pensiile aflate în plată. Dar, haideți să oprim măcar pe viitor. Nu poți să ieși la pensie cu o pensie mai mare decât salariul pe care l-ai avut. Este incredibil așa ceva, că s-a ajuns aici. Trebuie să stopăm acest lucru. Dacă dumneavoastră vi se pare normal să ieși la 40 și de ani din sistem la pensie și să ieși cu o pensie mai mare decât ai avut leafă și apoi să te reîncadrezi în sistem ca civil, iertați-mă, mie nu mi se pare ok.

AGERPRES: Pensiile magistraților vor face obiectul unui alt proiect de act normativ? 
Mihai Tudose: Deocamdată, vorbim despre pensiile militare. Reglementarea la tot ceea ce înseamnă pensii ocupaționale este dificilă, datorită faptului că la unii e salariul brut, la unii e salariul net, unii au contribuit, alții n-au contribuit. Este greu de prins într-un pachet tot.

AGERPRES: Când ar urma să fie adaptată legislația românească la cea europeană privind vârsta de pensionare — egalizată pentru femei și bărbați la 67 de ani?

Mihai Tudose: Legislația europeană este una, fiecare țară își dimensionează fenomenul în funcția de vârsta, speranța medie de viață din țara respectivă. Când vom ajunge și noi cu speranța de viață la peste 80 de ani, stăm și noi de vorbă despre acest lucru. Deocamdată, o să mai crească cu un an-doi, probabil, începând cu peste un an, peste doi ani.

AGERPRES: În ceea ce privește indemnizațiile pentru mame, de când se va introduce acel plafon?

Mihai Tudose: Aștept măsura de la doamna ministru Vasilescu. Poate, chiar de săptămâna aceasta. (...) E posibil, dacă este gata și are toate avizele.

AGERPRES: Câte persoane vor fi afectate? Despre ce economii e vorba? 
Mihai Tudose: Nu este vorba neapărat despre economii. Este vorba despre imoralitatea unor situații. Pe textul de lege actual poate fi considerat ca venit inclusiv venitul din vânzarea unei proprietăți, adică în anul în care e persoana respectivă gravidă vinde apartamentul sau o firmă, acela se consideră venit pe ultimul an. Și alocația se raportează la acest lucru. Iertați-mă, nu se poate. Și în Germania există un plafon, în toată lumea există un plafon. Noi am rămas singura țară fără plafon și cu scăpări de acest gen care pot duce la derapaje mari.

AGERPRES: Sunteți mulțumit de modul în care ministrul de Interne și cel al Muncii au gestionat relația cu sindicatele? Spre exemplu, sindicatele din Poliție.

Mihai Tudose: Sindicatele din Poliție au avut dreptate prin faptul că după legea salarizării a mai apărut o ordonanță, în Parlament s-a scăpat ceva și legea care a avut ca scop să egalizeze și să regleze niște lucruri a ieșit strâmbă. Și era din nou decalaj între militari pe diverse ministere și în cadrul lor anumite lucruri nu erau bine așezate. Încercăm și aceste lucruri să le rezolvăm tot săptămâna asta.

AGERPRES: În ce relații sunteți cu președintele PSD, Liviu Dragnea? Victor Ponta spunea că este inevitabil să preluați șefia partidului.

Mihai Tudose: Nu știu Victor Ponta ce consideră dumnealui că este inevitabil sau nu. Eu nu-mi doresc șefia PSD. Sunt în relații foarte bune cu toți colegii, cu atât mai mult cu domnul președinte al partidului.

AGERPRES: Credeți că are șanse de reușită ''un nou proiect politic pentru PSD în interiorul partidului''? 
Mihai Tudose: Dumnezeule, nu poate fi vorba de așa ceva. Un alt PSD în interiorul PSD-ului? Nu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.