Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ce se va întâmpla cu Institutul Naţional de Administraţie: Anunţul lui Vasile Dâncu

vasile dancu

Institutul Naţional de Administraţie va începe să funcţioneze de anul viitor şi nu va face concurenţă facultăţilor de administraţie publică, ci va oferi formare pentru funcţionarii superiori, a declarat marţi vicepremierul Vasile Dîncu. "Institutul va fi aprobat în şedinţa de Guvern de mâine (...) Nu va face concurenţă facultăţilor de administraţie publică, va lucra împreună cu facultăţile de administraţie publică, va oferi formare probabil pentru funcţionarii superiori, cursuri speciale. Oricine va ocupa funcţia de prefect în viitor va trebui să aibă studii speciale, un an sau doi ani de administraţie de înaltă clasă (..). Acest Institut se va înfiinţa începând de acum şi (...) în şase luni de zile va putea fi pus pe picioare, avem deja pregătiri pentru asta şi începând de la anul cu siguranţă că va începe să funcţioneze", a spus Dîncu, la Realitatea TV.

Acesta a precizat că Guvernul urmează să facă modificări şi în privinţa strategiei de formare în funcţia publică. "Săptămâna viitoare vom aproba în şedinţă de Guvern o condiţionalitate europeană, una din cele care ne obligă la modificări privind strategia de formare în funcţia publică. În cadrul acestei strategii avem toată modalitatea prin care în viitor vom avea intrarea în sistemul public, adică concursuri, care se va schimba totalmente (...), retenţia, adică modul în care-i ţinem pe funcţionarii publici, ce tipuri de formare trebuie să aibă pe tot parcursul existenţei lor în funcţia publică (...) Ceea ce vom face în viitor va fi reorganizarea totală a sistemului administraţiei, în primul rând sub forma concursului (...) Va fi un concurs naţional în care toată lumea va intra pe o listă lungă aşa cum se întâmplă la Uniunea Europeană şi după aceea concursul specific", a spus Dîncu.

Acesta a precizat că funcţia publică nu este atractivă pentru tineri. "20% de exemplu din posturile din administraţia publică locală (...) sunt posturi libere (...) Această problemă o vom rezolva printr-o corespondenţă între ceea ce înseamnă (...) un nou tip de formare pentru funcţia publică şi în acelaşi timp o plată (...) care să însemne păstrarea demnităţii", a spus Dîncu. Vicepremierul a mai afirmat că şi sistemul de control în funcţia publică se va schimba. "Sistemul de control, sistemul de adecvare la post va fi urmărit mereu. Nu se mai face numai evaluarea pe post formală, cum se face, o dată pe an (.. ) Eu cred foarte mult că va trebui să definim foarte clar inclusiv sistemul carierei (...) În acest moment (...) avem 3 grade de funcţionari, dintre care (...) 60% sunt funcţionari superiori, e ultimul stadiu acesta, debutanţi avem 5% (...) Va trebui (...) să mărim treptele carierei", a explicat Dîncu, precizând totodată că în prezent sistemul este "supraîncărcat de şefi".

El a mai spus că trebuie reduse cât se poate de mult cheltuielile statului din acest moment. "Oamenii nu sunt mulţumiţi de ceea ce furnizăm noi ca servicii publice", a afirmat Dîncu. Potrivit acestuia, lipsa unui proiect care să fie urmărit de toate partidele a dus la "această degringoladă" din administraţie. "Această neorânduială (...), această lipsă a unui proiect foarte clar care să fie urmărit de toate partidele, lipsă de strategie până la urmă a dus la această degringoladă pe care o avem astăzi", a spus Vasile Dîncu. Acesta a precizat că în prezent există 1.200.000 de bugetari. "Avem 164.000 de funcţionari publici, (...) cei care lucrează în administraţie, şi în total sunt 1.200.000 de bugetari, (...) în domeniul sănătăţii, al educaţiei şi al forţei de ordine publică, armată şi celelalte elemente (...) Avem în jur de 90 de funcţionari la mia de locuitori, ceea ce este un pic cam mult dacă ne gândim la media europeană, (...) în jur de 68 - 71", a mai afirmat Dîncu, anunţă Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.