Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

CE: Serbia a realizat un progres vizibil in procesul de integrare europeana

serbia

În raportul său anual Comisia Europeană salută progesul înregistrat de Serbia în procesul de integrare europeană, dar remarcă că sunt necesare eforturi suplimentare pentru realizarea reformelor din justiţie, în lupta împotriva corupţiei şi normalizarea relaţiilor cu Pristina.

Oficialii europeni au apreciat că Serbia trebuie să acorde o atenţie deosebită consolidării statului de drept, libertăţii presei, libertăţii de exprimare, administraţiei de stat şi normalizării relaţiilor cu Pristina.

Premierul Serbiei, Aleksandar Vucic, a declarat că parţial este mulţumit de raportul care este echilibrat şi obiectiv şi a remarcat că, în ansamblu, Serbia are cel mai bun raport din regiune.

Potrivit evaluării Comisiei Europene, Guvernul Serbiei este decis şi pregătit să înceapă negocierile de aderare la Uniunea Europeană. Pozitiv se vorbeşte de reforma administraţiei publice şi financiare, de programul reformelor economice, cu menţiunea că trebuie acordată atenţie reducerii deficitului bugetar, îmbunătăţirii modului de colectare a veniturilor la buget şi introducerii unei discipline fiscale.

Comisia Europeană constată că aplicarea strategiei de luptă împotriva corupţiei este la început şi recomandă stabilirea unor instrumente de control şi coordonare.

Şeful Delegaţiei UE la Belgrad, Michael Davenport, a declarat că în pofida greutăţilor şi provocărilor totul a decurs conform programului. "Doresc să subliniez înaltul profesionalism şi dedicare a administraţiei de stat implicată în procesul de integrare europeană" - a spus Davenport, anunţând că procesul de examinare analitică a acquis-ului comunitar (screening) pentru toate capitolele de negociere se va finaliza până în martie 2015. Davenport a spus că UE aşteaptă ca Serbia să-şi armonizeze poziţiile cu cele ale UE în politica de securitate şi să-şi mărească eforturile pentru a atinge standardele UE în protecţia mediului şi în domeniul energetic.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.