Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ce simptome ar trebui să trimită la medic pacienții care au avut COVID-19

Experiența primului an de pandemie a demonstrat că o evaluare medicală completă în urma infectării cu virusului SARS-CoV-2 este esențială, inclusiv pentru pacienții cu forme ușoare și care nu au necesitat internare.

La pacienții cu forme grave, care au necesitat internare, sunt deja cunoscute afectările pulmonare, cardiace, hematologice și/sau hepatice și este evidentă necesitatea unor evaluări periodice. În plus, însă, și pacienții care au avut COVID-19 și au fost în autoizolare la domiciliu pot ascunde afectări organice serioase.

Printre simptomele post-COVID care ar trebui să determine pacientul să solicite ajutor medical de specialitate sunt de menționat oboseala accentuată, problemele de concentrare și memorie, problemele cu respirația care persistă deși au trecut mai mult de 4 săptămâni de la debutul infecției.

Evaluarea medicală poate să includă, în funcție de manifestările clinice, examinări efectuate de medici din specialitățile Boli infecțioase, Cardiologie, Pneumologie, uneori și Neurologie, precum și evaluări paraclinice – analize de laborator, dar și testări de specialitate cum ar fi spirometria și screeningul cardiac.

Specialiștii SANADOR au creat un pachet de evaluare complet și complex special pentru pacienții care au trecut prin infecția cu noul coronavirus, pentru ca aceștia să fie diagnosticați și să poată intra în programe de recuperare a eventualelor deficite funcționale rămase după boală.

Pachetul de evaluare post-COVID-19 de SANADOR cuprinde CT toracic, consulturi de Cardiologie și Pneumologie, teste funcționale (spirometrie, EKG), analiza anticorpilor de tip IgM și IgG pentru SARS-CoV-2, analiza cantitativă a anticorpilor anti-SARS-CoV-2 IgG (anti-spike RBD), teste de laborator pentru evaluarea funcției hepatice, a coagulării, a funcției pulmonare, alături de markerii de inflamație și de hemoleucogramă.

Screeningul cardiologic de rutină este, de obicei, recomandat pacienților cu forme medii și severe ale bolii, care necesită internare. Acești pacienți pot prezenta probleme cardiace cauzate de afectarea directă a miocardului și/sau a pericardului, dar și de creșterea coagulabilității sângelui. În unele forme de COVID-19, se poate produce și o decompensare a bolilor cardiace preexistente.

Și pacienții care au dezvoltat forme ușoare, cu simptome precum oboseală, dureri toracice și dificultăți respiratorii, ar trebui să opteze pentru o evaluare cardiologică care să cuprindă o electrocardiogramă alături de ecocardiografie.

Spirometria este recomandată pentru evaluarea funcției pulmonare, în contextul în care afectarea pulmonară este cea mai frecventă în infecția cu virusul SARS-CoV-2.

Descoperă pachetul de evaluare post-Covid-19 disponibil la SANADOR!


ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.