Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ce spun unghiile despre sănătatea organismului. Încă din vremea lui Hippocrate unghiile sunt considerate indicatori ai stării de sănătate

webmd.com
unghii

Datorită culorii, texturii și aspectului, unghiile sunt considerate indicatori preciși pentru starea de sănătate a organismului.

Modificările patologice ale unghiilor sunt semne și simptome pentru afecțiuni precum: diabetul zaharat, boli cardiovasculare, onicomicoza, anemie sau cancer. Trebuie menționat că pacienții pot manifestă și alte semne și simptome specifice acestor afecțiuni înainte că modificările unghiilor să devină evidente.

Linii, urme de traumatisme, pete albe sau decolorate, forme neregulate, fragilitate, toate acestea sunt semne care apar la nivelul unghiilor și care indică existența unor deficiențe de vitamine și minerale, infecții fungice sau afecțiuni grave, precum: anemie, diabet zaharat, boli cardiovasculare sau cancer.

Astfel, dacă organismul nu primește o cantitate necesară de proteine sau zinc pe suprafață unghiilor pot apărea pete albe; dacă există o carență de fier pe suprafață unghiilor se poate observă o curbă concavă la care se adaugă o linie proeminentă pe orizontală.

Carență din complexul vitaminic B și biotină se manifestă prin fragilitatea unghiilor și striații multiple pe suprafață acestora.

Dacă organismul se confruntă cu un deficit de vitamina B12, în special, atunci unghiile devin uscate, neuniforme și de culoare mai închisă în partea superioară.

Deoarece unghiile sunt un indicator al stării generale de sănătate se recomandă autoexaminarea periodică a acestora pentru a verifică dacă sunt sănătoase, de culoare roz, dacă suprafață este netedă și nu există curbari sau striații, notează sfatulmedicului.ro

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.