Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ce trebuie să știți despre referendumul intern al USR

Inquam Photos / Manases Sandor
usr nicusor dan

Astăzi începe referendumul intern al USR în ceea ce privește poziționarea partidului privind modificarea articolului 48 din Constituție, propusă de Coaliția pentru Familie.

Ce se votează?

Referendumul conține două întrebări. Prima este dacă USR ar trebui să se poziționeze vizavi de modificarea articolului 48 din Constituție. Coaliția pentru Familie (CpF) propune definirea căsătoriei astfel încât să fie posibilă doar între un bărbat și o femeie.

A doua întrebare este care ar trebui să fie această poziție: pro- sau contra- modificării.

Mizele reale

Miza primei întrebări este ce fel de partid vrea să fie USR. Nicușor Dan propune un fel de neutralitate între presupusele tabere progresistă și conservatoare a partidului. Asta presupune că atunci când oricare din tabere are o poziție semnificativă pentru valorile sale, cealaltă tabără nu se va opune. Desigur, fiecare parlamentar USR ar vota conform conștiinței, dar partidul în sine nu se va plasa nici într-o direcție nici în cealaltă. Poziționarea față de CpF este doar un caz particular al acestei teze a lui Nicușor Dan.

În opinia mea, dacă partidul nu este capabil să se poziționeze pe lucruri relativ lipsite de importanță pe agenda publică, cu atât mai puțin va fi capabil să se poziționeze pe teme importante pentru cetățean. Dealtfel, Nicușor Dan ar dori ca partidul să stabilească o doctrină abia în 2018 după (!) ce se va fi definitivat o formă a programului de guvernare.

Pe de altă parte, Nicușor Dan a amenințat în mod clar că se va retrage din partid dacă acesta decide să se poziționeze. Tehnic, domnul Dan și-a dat deja demisia din USR. Dar înțeleg că rămâne profund implicat în campania pentru acest referendum.

Astfel, partidul poate fi cu identitate dar fără Nicușor Dan sau, alternativ, fără identitate dar cu Nicușor Dan. Aceasta este prima miză.

Citiți și: Există USR fără Nicușor Dan?

A doua miză este dacă USR se va defini ca un partid conservator, asemeni PSD și PNL, sau va încerca să exploateze nișa liberală ce a rămas nereprezentată în momentul de față.

Citiți și: Care va fi direcția PNL după Congres?

Taberele

USR Popular este reprezentat de Clotilde Armand și susține cerințele CpF. Cel mai probabil, popularii sunt o minoritate și de aceea vor vota pentru nepoziționare.

Citiți și: Au rămas orfani alegătorii de ideologie liberală?

USR Liberal ce este reprezentat de Cristian Ghinea și nu se supune cerințelor CpF. Liberalii doresc ca partidul să ia poziție împotriva referendumului.

USR Liberal se descrie ca fiind la mijloc între conservator și progresiști. În timp ce conservatorii sunt reprezentați de către USR Popular, progresiștii nu au o platformă doar a lor.

Citiți și: S-a găsit liberalism la usereu?

Nicușor Dan, după cum am spus deja, susține nepoziționarea. Cel puțin o sursă din partid folosește formula „USR Moderat” atunci când vorbește despre grupul lui. Totuși, domnul Dan nu mai poate oficial să aibă o platformă deoarece nu este membru de partid.

Citiți și:Unde greșește Nicușor Dan

USR Viu, nu este și el o platformă ci un proiect integrator cu care a fost mandatat Vlad Alexandrescu de către Biroul Național al partidului. Este de așteptat ca principalii promotori ai proiectului se vor poziționare împotriva Coaliției pentru Familie.

Au existat și poziționări care nu au venit din platformele oficiale.

Ce urmează

După referendum va avea loc încă un congres al partidului în care se va alege un „nou” președinte în urma demisiei dlui  Dan. Dacă se va vota pentru nepoziționare, atunci noul președinte va fi probabil tot cel vechi. Dacă nu, USR va trebui să își aleagă un nou lider.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.