DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Unde greșește Nicușor Dan

facebook.com/Cristian.Ghinea.Oficial
ghinea usr nicusor dan

Aflăm de la Cristian Ghinea, membru în biroul național al USR, că partidul a amânat luarea unei decizii în ceea ce privește sprijinirea sau nu a unui referendum privind modificarea Constituției în sensul cerut de Coaliția pentru Familie.

„A fost o ședință lungă a noului Birou Național, de 10 ore. Spre final s-a discutat destul de mult propunerea lui Cătălin Drulă: USR ca partid să se poziționeze împotriva schimbării Constituției. Se contura o majoritate clară pentru susținerea propunerii. Moment în care Nicușor Dan a amenințat că își dă demisia dacă partidul se va poziționa. Mai mulți membri au cedat din păcate acestui șantaj.” (Sursa: Facebook)

Explicând această decizie, Nicușor Dan a susținut că partidul nu trebuie să aleagă între progresiști și conservatori.

„În zecile de întâlniri cu oameni care doreau să vină în USB / USR am spus că singura şansă pe care o avem de a sparge blocada sistemului este coalizarea, sub aceeeasi platformă, a oamenilor cu opţiuni ideologice diferite, într-un program bazat pe ce ne uneşte, pe urgenţele societăţii. Am spus că în USB / USR este loc şi pentru progresişti şi pentru conservatori, o temă care este prea intimă pentru foarte mulţi pentru a fi tranşata prin vot. Am spus asta multor oameni, privindu-i în ochi, în discuţii unu la unu, când mă întrebau dacă merită să se investească în USB / USR.

Am spus asta de aşa de multe ori, inclusiv în Adunările Generale ale USB, că am considerat că e de la sine înţeles. Nu m-am gândit vreodată că ar fi trebuit să o trecem în statut, ca garanţie.
În discursul din ianuarie de la Sibiu am spus că principalul risc al USR este exacerbarea tensiunilor între progresişti şi conservatori. În discursul de la congresul de la Cluj am spus acelaşi lucru, am spus că USR trebuie să fie un loc în care să colaboreze şi progresiştii şi conservatorii" (sursa: Facebook).

Din punctul meu de vedere, domnul Dan greșește evitând să ia această decizie.

Coaliția pentru Familie nu este totuna cu conservatorismul

Multe lucruri pot fi reproșate Coaliției pentru Familie. Începând cu faptul că atacă o falsă problemă și terminând cu acela că membrii săi se fac uneori vinovați de aceea că sunt purtători de mesaje intolerante sau chiar putiniste. Cine a decis, în aceste condiții, că CpF reprezintă în mod legitim conservatorismul românesc? Din declarația lui Nicușor Dan putem înțelege că decizia a fost luată de conservatorii din USR. Și ca restul partidului trebuie să accepte această decizie.

Dar, oare, asta nu înseamnă că pe viitor orice spun conservatorii USR că este identitate conservatoare trebuie acceptat fără comentarii? Nu devine partidul prizonier al identității conservatoare și, în general, identităților secționare?

Alegerile care contează sunt alegerile care nu au avut loc

USR are obligația morală să facă ceea ce a promis adică, în cuvintele lui Nicușor Dan, să lase loc și pentru conservatori și pentru progresiști. Dar asta nu este suficient pentru a câștiga alegerile care vin.

Pentru a câștiga noi alegeri, Nicușor Dan are nevoie să se uite în viitor ca să vadă ce vor vota oamenii de acum încolo.

Iar asta este important pentru că...

Pretențiile față de USR cresc

Partidului i-a fost tolerată ambiguitatea nu pentru că ar fi fost ok ci deoarece electoratul a înțeles că nu poate cere prea mult prea devreme. Data viitoare pretențiile vor fi mai ridicate​.

Nu poți bloca partidul pentru totdeauna

Nu mi se pare greșit faptul că Nicușor Dan a amenințat cu demisia dacă nu reușește să își impună punctul de vedere. Dar asemenea amenințări trebuie să fie rare. Nu poți să le scoți din buzunar ori de câte ori ai dori.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.