Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ce vrea AUR să facă în Parlament: obiective, principii și priorități

Alianța pentru Unirea Românilor
AUR Alianta pentru Unirea Romanilor

Partidul AUR, Alianța pentru Unirea Românilor, marea surprinză de la alegeri, are planuri îndrăznețe în Parlamentul României.

Alianța pentru Unirea Românilor se arată încă de la început drept o formațiune politică naționalistă, care se descrie ca una „protectoare a articolului 1 punctul 1 din Constituția României: 'România este stat naţional, suveran şi independent, unitar şi indivizibil." „De asemenea, având în vedere rapturile teritoriale la care România a fost supusă, luptăm pentru Articolul 1 din Constituția din 1923 privind teritoriul Țării și accentuăm articolul 3, punctul 4 din actuala Constituție, care spune că 'Pe teritoriul statului român nu pot fi strămutate sau colonizate populaţii străine'", se arată în manifestul partidului.

Doctrina AUR se sprijină pe patru piloni: familia, patria, credința, libertatea.

Formațiunea politică, înființată în 2019, are obiective mărețe și sunt în număr de 15.

  1. „Asumarea reunirii cu Republica Moldova ca proiect de țară și prioritate în strategia națională și europeană de securitate, dezvoltarea regională și în consolidarea flancului estic al NATO
  2. Libertate personală, religioasă, economică, politică
  3. Stat de Drept, justiție independentă și funcțională
  4. Egalitate în fața legii
  5. Egalitate de șanse
  6. Transparență, meritocrație și responsabilitate
  7. Un aparat instituțional simplificat, depolitizat, eficient, bazat pe competențe
  8. Acces liber și egal la vot pentru toți cetățenii români indiferent unde se află
  9. Guvernare eficientă, atât la nivel național cât și european, în baza unei strânse cooperări între sectorul public, privat și inițiativele civice
  10. Economie de piață liberă
  11. Respect pentru proprietate, care este inviolabilă
  12. Presă liberă, nu aservită
  13. Cetățenie activă
  14. Protejarea, promovarea și exploatarea sustenabilă a resurselor naționale de la patrimoniul natural si cultural la resursele umane
  15. Promovarea și garantarea la nivel european a drepturilor și libertăților celor peste 10 milioane de români din afara granițelor în spiritul reciprocității și a unei cât mai strânse cooperări între statele membre și partenere UE.”

Principii

Principiile AUR fac referire la unirea României Mari, la principiul personalist, la proprietatea privată, la recursul la tradiție, la realitatea specifică, la meritocrație sau la spiritul de sacrificiu.

„Principiul unionist. Înțelegem să acționăm numai în unitate, căutând armonia și eficiența în slujirea binelui comun, în pofida tuturor slăbiciunilor personale și provocărilor comunitare de care, fără îndoială, nu vom fi scutiți. Numai uniți, într-o frăție deplină, putem face din nou România Mare – atât în sens geografic, ca stat în granițele din timpul Regelui Ferdinand I, cât și în sens geopolitic, de forță respectată în Europa și în lume. Unirea face puterea!

Principiul personalist. Persoana este unică, dar își afirmă unicitatea doar în relație cu alte persoane, structura firii umane fiind prin excelență una a comuniunii. Comuniunea este împărtășire, opusă masificării (reducerii la un numitor comun, la un număr) și, în egală măsură, individualismului. Viața – încă din momentul conceperii –, libertatea și demnitatea oricărei persoane sînt sacrosante.

Principiul proprietății private. Proprietatea privată este o condiție esențială a libertății persoanei. A fi stăpîn peste o casă, o bucată de pămînt, o întreprindere te pune în postura de a putea alege și, implicit, de a-ți asuma responsabilități. De aceea, proprietatea este inalienabilă. A încălca sau răpi proprietatea cuiva este o crimă.

Principiul recursului la tradiție. Tradiția este moștenirea spirituală vie și creatoare a unui popor. Altfel spus, tradiția nu este obiect de muzeu sau prilej de idolatrie, ci acumulare de experiențe, îndreptar de viață și instrument de acțiune în prezent.

Principiul raportării la realitatea specifică. Pentru a fi în folosul persoanei și al comunității, orice act politic este condiționat de raportarea lui corectă la realitatea specifică. Realismul este propriu creștinului și omului de dreapta, în contra ingineriei sociale – de factură stîngistă –, care ignoră realitatea și imaginează utopii, inevitabil distructive.

Principiul meritocratic. Meritocrația înseamnă accesul la poziții sociale și de prestigiu pe baza meritelor personale. Inteligența, competența, calitățile morale și efortul depus pentru scopurile comune sînt cele în virtutea cărora membrii mișcării noastre vor căpăta responsabilități în organizație și funcții și demnități în stat.

Principiul spiritului de sacrificiu. Capacitatea de dăruire a unei persoane dă măsura dragostei sale. Cu cît jertfești mai mult pentru altul, pentru un crez, pentru binele comun, cu atît dovedești o iubire mai mare. Fără sacrificii nu se construiește nimic durabil. Iar fără dragoste, nu există spirit de sacrificiu”, se arată în expunerea de motive.

Printre câteva din prioritățile AUR în perioada următoare se numără:

  1. Poziționarea României ca lider al Europei centrale și de est în Uniunea Europeană
  2. Asumarea reunirii cu Basarabia.
  3. Reformarea sisemului de educație și depolitizarea aparatului administrativ.
  4. Prevenirea unei catastrofe demografice
  5. Emigrarea
  6. Consolidarea statului de drept

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.