Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cea de-a 5-a ediţie Alpin Film Festival programează un tribut adus alpinistului Zsolt Török

zsolt torok

Cea de-a 5-a ediţie Alpin Film Festival programează un tribut adus alpinistului Zsolt Török. Alpinistul a fost în 2019 într-o ultimă expediţie, în Munţii Făgăraş.

Sâmbătă, pe 28 februarie, un eveniment special în memoria celui care a dus numele României pe cele mai înalte culmi va avea loc la Castelul Cantacuzino din Buşteni.

Personalităţi emblematice ale alpinismului românesc vor povesti iubitorilor de munte despre ascensiunile lui Zsolt Török de succes, dar şi despre cele mai importante expediţii de-a lungul cărora i-au fost alături.

„N-ai cum să spui că vrei să cucereşti un munte. De fapt, întotdeauna, vrei să te cucereşti pe tine”, spunea Zsolt Török (1973-2019)

Îndrăgostit de natură şi fascinat de măreţia munţilor, Zsolt Török este considerat unul dintre cei mai tehnici alpinişti români, coordonator a zeci de expediţii pe cei mai impunători munţi din lume, în Himalaya, în Alpi sau în Anzii Cordilieri. Avea doar 16 ani când şi-a descoperit atracţia pentru înălţimi. Pasiunea unchiului său l-a inspirat, iar poveştile despre vestitele alpiniade din Bicaz, Piatra Craiului şi Bucegi au trezit în el dorinţa de a cuceri Peretele Văii Albe. Cu trecerea anilor, relaţia lui cu muntele a devenit tot mai strânsă.

Citește și: Marcel Vela acuză un ofițer MAI de legături cu interlopii: 'Parchetul General a fost sesizat'

Prima sa expediţie a avut loc în Munţii Făgăraş, pe timp de iarnă, iar sentimentul de împlinire pe care l-a avut atunci l-a determinat să continue. Timp de 30 de ani, a explorat lumea în lung şi-n lat, atacând trasee nemaiatinse de om dintr-o dorinţă constantă de a se auto-depăşi. În anii ’90 - 2000 a coordonat unele dintre cele mai dificile trasee de perete din România şi a escaladat solitar, cu succes, numeroşi pereţi cu nivel de dificultate ridicat. În 2000 cucerea Gheţarul Eiger, din Elveţia, iar la scurtă vreme ajungea pe vârful Matterhorn (4478m). Visul său din copilărie, acela de a escalada Alpii, s-a împlinit în 2002, când a reuşit să atingă vârful Mont Blanc (4807m).

Zsolt Török a atacat K2 în 2010, pe traseul Abruzzi, urcând până la 7600m, iar în 2013, a condus expediţia românească ce a ajuns pe Nanga Parbat (8126 de metri), considerată cea mai mare performanţă în alpinismul românesc. Trei ani mai târziu, a atins cinci vârfuri în Himalaya, Vlad Căpuşan fiindu-i alături în trei dintre ascensiuni.

Credea că muntele ne aduce mai aproape de forţa omului interior, testându-ne limitele. ,,Practic, toată activitatea asta este doar un mijloc prin care tu evoluezi ca om, ca spirit. Noi folosim stânca, munţii, verticalele, ca pe o unealtă pentru asta - să îţi învingi propriile temeri, omul mărunt din tine să dispară şi să apară un altfel de Om, în interiorul tău.’’, mărturisea Zsolt într-un interviu acordat publicaţiei România Pitorească.

Cea mai recentă performanţă fără precedent la nivel mondial a fost înregistrată la începutul anului 2019, când alături de Teofil Vlad şi Romeo Popa, a deschis o nouă rută în Peretele Sudic al muntelui Pumori, care are o altitudine maximă de 7165m. Din cauza pericolelor mari de avalanşă, Pumori, unul dintre cele mai neprietenoase vârfuri montane, este foarte puţin abordat de către alpiniştii profesionişti din întreaga lume. Ei au reuşit să cucerească muntele ucigaş, stabilind un nou record internaţional.

Zsolt Török s-a întors în Munţii Făgăraş în luna mai a anului 2019, într-o expediţie solo care avea să fie ultima, lâsând în urmă, pentru noi toţi, un model de disciplină, curaj şi dragoste faţă de natură.

Citește și: Nicușor Dan nu ia în calcul în acest moment să intre în PNL: 'Nu ar fi ok'

,,Alpin Film Festival îi datorează lui Zsolt faptul că a devenit un festival consacrat, care contează, pentru că a reuşit în fiecare an, încă de la înfiinţarea sa, să se ridice la «mare înălţime» prin Gala Muntelui, unde Zsolt şi-a pus tot sufletul încercând să adune în jurul ideii de performanţă, de cultură a muntelui, toată suflarea celor care cunosc bine fenomenul alpinismului de performanţă, istoria acestuia în România şi succesele care trebuiesc amintite. Tot ce vom face pe mai departe va avea ca sursă de inspiraţie generozitatea şi pasiunea lui Zsolt pentru cultura şi educaţia montană”, a spus Dan Burlac, preşedintele Alpin Film Festival.

Alpin Film Festival este descris drept unicul eveniment din România dedicat culturii şi educaţiei montane, va avea loc în perioada 24 februarie - 1 martie la Braşov, Buşteni şi Predeal. Programul complet al celei de-a 5-a ediţii Alpin Film Festival va fi disponibil în curând pe https://alpinfilmfestival.ro/.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.