Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cea mai cunoscută partitură din repertoriul de chitară clasică va fi prezentată în concert la Sala Radio din Bucureşti

bucurestiulmeudrag.ro
Sala Radio

„Concierto de Aranjuez pentru chitară şi orchestră”, cea mai cunoscută partitură din repertoriul de chitară clasică, va fi prezentată vineri seară în concert la Sala Radio din Bucureşti, relatează News.ro.

În 1901, în provincia Valencia s-a născut unul dintre cei mai mari compozitori spanioli şi unul dintre cei mai mari muzicieni ai secolului XX, Joaquin Rodrigo. Orb de la vârsta de trei ani, Rodrigo a urmat studiile muzicale la Valencia şi Paris, devenind un ilustru pianist şi compozitor şi a creat toate lucrările sale folosind alfabetul Braille.

Lucrarea „Concierto de Aranjuez pentru chitară şi orchestră” a fost creată în 1939, la Paris, şi numele ei este inspirat de grădinile Palatului Regal din Aranjuez (situat la sud de Madrid), creatorul însuşi declarând că a surprins în compoziţia sa „parfumul magnoliilor, ciripitul păsărilor şi izbucnirea fântânilor”.

La Bucureşti, va fi interpretată de chitaristul Dragoş Ilie alături de Oorchestra Naţională Radio.

Laureat al bursei „Moştenitorii României muzicale”, proiect al Radio România Muzical, Dragoş Ilie este în prezent doctorand la University of Texas at Austin, instituţie în cadrul căreia şi-a început şi activitatea pedagogică.

Concertul se va derula sub bagheta dirijorului grec Anastasios Symeonidis şi va fi difuzat de posturile de radio incluse în reţeaua European Broadcasting Union (EBU).

Programul serii va fi completat de „Uvertura Hebridele”, creată de Mendelssohn ca impresie de călătorie după vizitarea insulelor britanice cu acelaşi nume, şi „Simfonia nr. 9 - Din lumea nouă”, scrisă de compozitorul ceh Dvorak în timp ce ocupa funcţia de director al Conservatorului de la New York. Lucrarea se află în top 3 creaţii simfonice cel mai des interpretate şi mai des înregistrate în Statele Unite.

Născut în anul 1972 la Atena, Anastasios Symeonidis a studiat pianul, la Şcoala Naţională de Muzică din Atena, apoi s-a specializat în muzicologie, la National and Kapodistrian University din Atena, şi în dirijat de orchestră la Academia de Muzică din Viena, precum şi la Académie Lyrique din Paris.

A dirijat numeroase concerte alături de Greek Turkish Youth Orchestra şi a fost aplaudat în săli precum Athens Concert Hall, Greek National Opera şi Thessalonica Concert Hall. Anastasios Symeonidis a dirijat, între altele, Orchestrele Simfonice de Stat din Atena şi Salonic, Istanbul State Symphony Orchestra, San Remo Symphony Orchestra şi Cyprus State Symphony Orchestra şi a fost director artistic al ansamblurilor muzicale ale radio-ului şi televiziunii publice din Grecia.

Dragoş Ilie a studiat la Colegiului Naţional de Artă din Iaşi. A obţinut peste 40 de premii la competiţii naţionale şi internaţionale. De asemenea, a susţinut concerte şi a participat la masterclass-uri în Europa şi Statele Unite şi a apărut în revistele Classical Guitar Magazine şi Acoustic Guitar Magazine. El este reprezentat de Augustine Strings, prima companie de corzi pentru chitară clasică din lume.

Chitaristul este activ şi în domeniul muzicii camerale. În anul 2021, s-a alăturat Austin Guitar Quartet, grup al cărui album de debut, „The Singing Guitar”, a fost nominalizat pentru premiile Grammy.

Concertul de vineri va fi transmis în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical, şi în streaming live pe site-urile celor două posturi de radio.

Accesul în Sala Radio va fi permis doar în condiţiile respectării reglementărilor legale în vigoare. Biletele sunt disponibile în reţeaua iabilet.ro.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.