Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cea mai mare problemă pentru România. Un dezastru pentru economie

romania-dreamstime.com

În REVISTA PRESEI de astăzi, stiripesurse.ro vă propune o analiză din Ziarul Financiar pe o temă de maxim interes pentru România, cu efecte dezastruoase pe termen lung asupra economiei.

Ziarul Financiar:

Economia României pierde anual câte aproximativ 2 miliarde de euro din cauză că 140.000 de locuitori „dispar“ din statistici, fie din cauza migraţiei în străinătate sau din cauza sporului natural negativ.
„Avem un deficit natural de aproape 70.000 de persoane şi un deficit din zona de migraţie tot de circa 70.000 de persoane – mai scăzut decât în anii trecuţi –, dar, per total avem o scădere a populaţiei cu 140.000 de persoane în ultimul an. Dacă ar fi să facem o proiecţie simplistă, vom vedea că în următorii 4- 5 ani populaţia va scădea sub 19 milioane de persoane“, a spus Tudorel Andrei, preşe­dintele Institutului Naţional de Statistică.
Aproape 2 miliarde de euro pe an ar intra în consum dacă România ar avea 140.000 de locuitori care să lucreze şi care să câştige salariul mediu pe economie de 1.000 de euro brut pe lună (590 de euro net, adică 2.700 de lei net), arată un calcul al ZF.
În ultimele două decenii, 2,5 – 3 milioane de români au plecat la muncă în străinătate, iar numărul celor care se întorc înapoi în ţară este în continuare redus. Dacă ar lucra în România pe salariul mediu de 1.000 de euro brut, cei 3 milioane de români din străinătate ar aduce în consum 36 de miliarde de euro pe an, adică aproape jumătate din masa salarială totală din economie (de 67 de miliarde de euro în 2017).
„România pierde populaţie şi din cauza faptului că cei care au plecat din România – cea mai mare parte a lor – au vârstă aptă de muncă şi sunt persoane fertile din punct de vedere demografic, iar ei nasc copiii în ţările în care s-au dus să trăiască“, a spus Silvia Pisică, directorul general al Direcţiei Generale de Statistică Socială din cadrul INS. (Mai multe detalii AICI)

RFI:

Preşedintele francez Emmanuel Macron efectuează, joi 24 şi vineri 25 mai, o vizită în Rusia, mai precis la Sank-Petersburg, cu ocazia Forumului economic organizat în acest oraş. Franţa şi Japonia sunt ţările cu statut de invitaţi de onoare la această importantă manifestare. Discuţiile pe care le vor avea Emmanuel Macron şi gazda sa, preşedintele rus Vladimir Putin, se anunţă însă mai puţin marcate de festivism, date fiind numeroasele divergenţe.
Emmanuel Macron va fi primit în Palatul lui Petru cel Mare de lîngă Sankt-Petersburg, după ce cu un an în urmă Vladimir Putin a fost invitatul lui Emmanuel Macron la Versailles. La ora aceea dosarele sensibile erau deja numeroase, începînd cu Ucraina şi continuînd cu Siria, dar acum sunt şi mai multe pentru că a intervenit afacerea Skripal. Seful statului francez a adoptat însă o strategie diplomatică marcată de pragmatism. El stă de vorbă cu toţi liderii importanţi: cu Putin, cu Trump, cu Erdogan, cu Xi Jinping, cu Hasan Rohani...
Dacă poziţiile franceze diverg de cele ruseşti în multe privinţe, Macron şi Putin au viziuni apropiate legate de Iran, pentru că atît Franţa cît şi Rusia doresc menţinerea acordului nuclear iranian, denunţat recent de Statele Unite. Pe de altă parte, Vladimir Putin are un cuvînt important de spus în Orientul Mijlociu, iar Franţa consideră că el poate juca un rol important pentru diminuarea tensiunilor dintre Iran şi Israel.
Pe un plan mult mai larg, Emmanuel Macron va testa şansele unei reconcilieri între europeni şi Rusia, în contextul în care China începe să exercite un fel de hegemonie economică pe vechiul continent. (Mai multe detalii AICI)

Adevărul:

Excepţionalismul a caracterizat întotdeauna Republica Moldova, de la un celebru sondaj făcut de Vasile Dâncu şi al său IRES, prima şi ultima încercare pe teren, care aducea o eroare de 19% pentru Partidul Comuniştilor între sondaj şi rezultate. Ei bine, turul I de duminică a produs rezultate la fel de spectaculoase şi erori majore faţă de toate sondajele, de aceeaşi magnitudine, de această dată schimbând şi ordinea competitorilor.
Alegeri la Chişinău: geopolitica şi polarizarea UE versus Rusia şi lipsa de coeziune a dreptei
Ieri a avut loc primul tur al alegerilor locale anticipate pentru Chişinău, oraşul Bălţi şi alte 5 localităţi din Republica Moldova. Rezultatele de la ora la care scriu editorialul marchează elemente importante şi lecţii învăţate pentru toţi competitorii. Reprezentantul PSRM, Ion Ceban se va înfrunta cu candidatul opoziţiei pro-europene din stradă, Andrei Năstase. Dar poate cel mai important este faptul că liniile bătăliei geopolitice Est-Vest se menţin chiar şi într-o înfruntare pentru doar un an la primăria Chişinăului. Postura de gospodar şi cea de independent nu au jucat un rol, mai ales când eşti la mijlocul înfruntării între pro-ruşi şi pro-europeni.
Prezenţa la vot şi capacitatea de mobilizare este, de asemenea relevantă. Vorbim despre o prezenţă mică la vot, cu suburbiile pro-româneşti şi pro-europene mai puţin reprezentate astăzi. Miza nu s-a simţit, partidele nu au avut naraţiuni serioase, au încercat să evite pe deplin discuţia geopolitică la sfatul unor consilieri de campanie neinspiraţi. Doar Igor Dodon, ca purtător secundar de mesaj pentru candidatul socialist şi capacitatea de mobilizare l-au menţinut pe primul loc, chiar dacă imaginea sa excesivă şi ostentativ pro-rusă a devenit jenantă. (Mai multe detalii AICI)

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.