Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cea mai nouă PĂCĂLEALĂ care circulă pe internet: Cum sunt sparte conturile românilor

news.sky.com
hacker

Imaginea serviciilor de curierat a fost folosită în răspândirea e-mail-urilor cu ataşamente maliţioase, potrivit unei alerte a Centrului Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO).

"Campaniile recente prin care se încearcă răspândirea de malware via e-mail capătă aproape zilnic o nouă formă. Atacatorii s-au folosit zilele trecute de imaginea sau reputaţia unor instituţii publice sau companii private din România, pentru a transmite e-mail-uri conţinut maliţios, în care utilizatorii erau informaţi despre o plată efectuată sau despre necesitatea transmiterii rapide a unei cereri de ofertă. Textul primit nu conţinea mai multe detalii, astfel că utilizatorul putea fi tentat să deschidă ataşamentul, pentru a afla mai multe detalii", se spune în alerta CERT-RO.

Citește și: Numire controversată făcută de Marcel Vela! Noul șef de la ‘Doi și-un sfert’, Securitatea și lumea penalilor

Instituţia menţionează că astfel de campanii continuă, însă modul de operare suferă modificări de la zi la zi.

"Astăzi, echipei CERT-RO i-au fost raportate e-mail-uri suspecte venite aparent din partea DHL. Suntem în perioada reducerilor de iarnă, una în care se face shopping online consistent, iar produsele ne sunt livrate acasă prin curierat. Atacatorii încearcă astfel să exploateze nerăbdarea cumpărătorilor, care poate duce la neatenţie. Textul, o combinaţie nefericită între limba română şi engleză, unul prost adaptat, vrea să dea de înţeles destinatarului că pachetul pe care îl aşteaptă a ajuns în depozit, însă este nevoie de completarea unui formular pentru livrarea finală, la adresă", arată instituţia.

Citește și: Solicitare urgentă către Ludovic Orban! Se cere ‘alungarea’ unui cunoscut ministru

CERT-RO atrage atenţia la sursa e-mail-urilor primite, la textul mesajelor şi la ataşamentele pe care utilizatorii doresc să le acceseze.

"Evitaţi graba în activitatea din mediul online şi faceţi verificări suplimentare, acolo unde aveţi suspiciuni şi sub nicio formă nu deschideţi ataşamentul, în astfel de cazuri! Validaţi mereu cu expeditorul informaţia primită, în cazurile în care nu identificaţi clar despre ce este vorba. Totodată, acordaţi o atenţie sporită corectitudinii textului primit, în special din partea unor companii sau instituţii. Dacă acesta deţine greşeli gramaticale evidente sau unele de transcriere, atunci este cel mai probabil o tentativă de păcăleală. Dacă aţi căzut victimă unei astfel de tentative, nu ezitaţi să raportaţi problema la CERT-RO (alerts@cert.ro)", mai precizează instituţia.

Citește și: Avocatul lui Dragnea răstoarnă situația, după ce Înalta Curte a respins eliberarea fostului lider PSD: Mai există cereri

Pentru mai multe sfaturi despre cum pot fi evitate astfel de situaţii, instituţia recomandă infografic-ul de pe site-ul CERT-RO, referitor la cele mai întâlnite fraude din online.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.