Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cele mai eficiente ceaiuri de plante medicinale recomandate în tratarea infecțiilor urinare

Ceaiurile romaniei
Ceaiul de mătase de porumb

Infecțiile urinare sunt unele dintre cele mai comune probleme de sănătate și afectează mai ales femeile. Pe lângă medicația alopată, pentru tratarea acestora există și remedii naturiste, precum ceaiurile de plante medicinale.

Vine sezonul frigului, iar schimbarea de anotimp favorizează apariția infecțiilor. Cele urinare, cauzate cel mai adesea de bacteria Escherichia coli (E.coli), sunt printre cele mai supărătoare.

Dar nu doar sistemul imunitar slăbit, care creează mediul optim pentru apariția infecțiilor urinare e răspunzător de aceste probleme.

De ce infecțiile urinare sunt mai frecvente la femei

Motivul pentru care aceste infecții sunt mai frecvente la femei decât la bărbați (peste 50% dintre femei se confruntă cel puțin o dată cu o astfel de infecție), este legat de lungimea uretrei (mai scurtă decât la bărbați), iar acest lucru favorizează apariția și înmulțirea rapidă a bacteriilor, de aceea igiena necorespunzătoare a aparatului genital e și ea răspunzătoare de apariția acestor probleme.

Excesul de antibiotice, lenjerie intimă din materiale sintetice, apa sărată, clorul, nisipul, spălaturile vaginale excesive, care perturbă flora bacteriană a sistemul urinar, pot favoriza apariția acestor infecții.

Deși nu sunt abordate ca probleme majore de sănătate, este bine de știut că, netratate corect sau la timp, aceste infecții pot ajunge din tractul urinar inferior (unde, de obicei, provoacă cistită la femei și uretrită la bărbați), în cel superior, unde pot provoca pielonefrite.

De aceea, un consult medical și instituirea cât mai rapidă  a unui tratament adecvat sunt foarte importante.

Dincolo de medicamentele alopate, prescrise de medic, există o serie de remedii naturiste eficiente (cele mai multe sub forma de ceaiuri de plante), majoritatea folosite de sute de ani în tratarea acestor infecții.

„Ceaiul de merișor este unul dintre cele mai frecvent recomandate, datorită  efectului antibacterian și antioxidant pe care îl are această plantă. Este eficient atât simplu, cât și în combinație cu alte ceaiuri din plante medicinale. Indicat este, de asemenea, și ceaiul din frunze și fructe de afin, cel din cozi de cireșe, ceaiul de coada calului, bogat în siliciu și potasiu, ceaiul de ienupăr ori de mătase de porumb – recunoscută pentru proprietățile sale antiinflamatorii, antioxidante și hipoglicemice, care o recomandă pentru protejarea aparatului urinar”, explică, pentru „Adevărul”, Dana Croitoru, farmacist (farmacie naturistă).

Printre plantele utile în tratamentul infecțiilor urinare, grație efectului antibacterian, se mai numără fumărița, sparanghelul, urzica și agaricus (o ciupercă care stimulează sistemului imunitar). Frunzele de măslin și vișinele intră și ele în paleta remediilor naturiste cu indicații în infecțiile urinare.

Toate acestea se găsesc în farmaciile naturiste și nu numai și se administrează conform prospectelor sau indicațiilor de pe ambalaje, fiind recomandat ca acest lucru să se întâmple după consultarea unui specialist, dat fiind că fiecare plantă are atenționările ei speciale, iar unele dintre aceste buruieni, aparent inofensive, pot interacționa cu diverse  medicamente.

„Pentru cei care nu vor ceaiuri, în farmaciile naturiste există și o gamă largă de tincturi și suplimente naturale pe baza acelorași plante, cu indicații în tratarea infecțiilor urinare”, mai spune, pentru „Adevărul”, Dana Croitoru.

Solidago și hortensia, printre remedii

Dacă vorbim deja de infecții urinare care au ajuns la rinichi, dincolo de clasicele ceaiuri de urzică, ienupăr, coada calului, mesteacăn, pin sau strugurele ursului, există și remedii din plante pe care puțini s-ar fi gândit să le folosească în acest scop.

Hortensia, gingașa floricică cultivată în scop decorativ, are și proprietăți terapeutice. Ceaiul preparat din rădăcina acestei plante menține un flux urinar foarte bun și reduce riscul apariției inflamațiilor și infecțiilor grație eliminării impurităților.

Solidago sau floarea boierească, cum este cunoscută planta, este un alt exemplu din aceeași categorie. Ceaiul din această plantă este un excelent  adjuvant în disfuncții ale rinichilor sau ale vezicii urinare.

Desigur și (mai ales) când vorbim de suspiciuni referitoare la infecții ale rinichilor, înainte de a urma o cură pe bază de plante, recomandarea generală este să cereți sfatul unui medic – singurul care poate pune corect diagnosticul și indica tratamentul cel mai potrivit.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.